.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Håkan Hellström

Ämne: Biografier
| Mer

Nästan fem år har gått sedan Håkan exploderade in i svensk musikhistoria med låten Känn ingen sorg för mig Göteborg. Unga som gamla lät hans poplåtar gå rakt in i sina hjärtan. Att en kille från ingenstans kunde väcka sådana åsikter genom sina låtar var helt otroligt. Håkan var verkligen något extra. Den 2 april 1974 föddes Håkan. Han växte upp i den stora staden Göteborg, som han alltid kommer att hålla varmt om Hjärtat.

Vid tioårsålder fick Håkan ett trumset av sina föräldrar, då tog drömmarna fart om att bilda ett band och bli rockstjärna. På högstadiet hände det, Håkan och hans kompisar bildade bandet Broder Daniel. De spelade för att få bekräftelse från de snobbiga typerna i skolan, någon social respekt och självklart för att få tjejer. Håkan hoppade av bandet några veckor innan Broder Daniel fick skivkontrakt, vilket verkligen var en “tabbe” för Håkan. Han började istället spela i Honey is Cool för att dämpa sin ångest, men några år senare var han tillbaks i Broder Daniel.

Håkan har skrivit låtar sedan han var 17 år och genom känslan i låtarna, som omfattar att kärlek och sorg är lika allvarligt, får han fram hetsiga åsikter och sprider en sådan livsglädje. Han lyckas alltid hitta en balans mellan fantasi och verklighet. Något som liknar en dröm, det känns så verkligt men ändå är det bara fantasi. Hans låtar tog skivbolaget med storm och de gav honom ett eget skivkontrakt. Istället för att fortsätta medverka i Broder Daniel, satsade han på sin solokarriär.

Håkan som person har aldrig fascinerat eller påverkat mig särskilt och vid närmare eftertanke har han varken någon underbar sångröst eller utstrålning. Det jag tror folk fastnar för är hans annorlunda stil att spela sin musik på och att han verkligen övertygar alla om att han sjunger sångerna ur hjärtat. Däremot har hans låtar fått mig förtrollad. Han gör låtarna så levande och dramatiska, de bara exploderar när han sjunger. Varje låt har sin egen berättelse, sin egna känsla och klang. Ju fler gånger man sjunger Håkans texter, ord för ord, gör till slut att det känns som ens egna.
Håkan sjunger om saker som hänt i hans liv, vardagliga saker. Problem som finns runt om oss hela tiden, kärlek, sorg, lycka, glädje och tragik. Han säger själv att han har svårt för att sätta sig in i andras situationer och andras problem, därför väljer han att sjunga om sina egna problem och allt det han upplevt. Håkans första låt “Känn ingen sorg för mig Göteborg”, handlar om att han vill komma bort från staden, bort från det gråa vardagliga tristessen där ingenting någonsin händer.
I låten “Magiskt, men tragiskt” sjunger han något som jag verkligen känner igen mig själv i. Han sjunger: “Alla drömmer om fåglar även du, även jag. Plötsligt hamnar man väl under en spårvagn. För vasastan är som Chinatown.” Han menar att alla vill självklart vara fria och kunna göra vad de vill även om det är svårt att erkänna för sig själv i bland. Men när man minst anar det är det något som kör över en och river upp allt man förträngt. För det lilla är egentligen jättestort.
Håkans låtar är inte helt felfria, i en del låtar har han helt enkelt stulit meningar från några av sina förebilder, Morrissey, Evert Taube och The Smiths. Håkan förklarar det genom att säga att det är meningar som betytt mycket för honom. Ett exempel kommer här:
Håkan – “Uppsnärjd i det blå” – En dag kommer jag och du verkligen bli gamla. Men jag älskar dig nu.
Morrissey -”Disappointed” – Young girl one day we really will be old. But the thing is I love you now.

Håkans starkaste symbol är nog den vita sjömanskostymen han oftast bär på sina konserter. Kostymen kommer från en av hans främsta förebilder, Lasse Dahlqvist. Lasse Dahlqvist var en vissångare och han skrev all sin musik till havs. Håkan är otroligt inspirerad av hans musik, men är även en avlägsen släkting till honom.

Håkans image är att vara sig själv. Att vara en person som är precis som alla andra och som inte skiljer sig från någon annan det minsta. Där igenom känner många igen sig själv i Håkan. Själv säger han att han fortfarande är samma förlorare som när han var 17 år. Att han inte har lyckats förändra sig alls. Låten “Vi två, 17 år” handlar precis om detta.
Vilken målgrupp och publik Håkan vänder sig till, tror jag är väldigt skiftande. De som påverkas av låtarna och tar åt sig, kan vara vilken människa som helst. En del människor tycker bara Håkan är en fjantig medelålders kille som borde växa upp. Men det är dem som inte ser hans charmiga lättsamma sätt att leka sig genom livet.
När man står där och ser honom sjunga på scenen, ser man verkligen att han älskar det han gör. Den utstrålningen och entusiasm han har går inte att jämföra med någon annan. Man ser folket omkring sig, stå och sjunga med i sångerna. Alla vill ha sin del av Håkan.
Jag tycker Håkan är en helt otrolig soloartist. Han kommer aldrig att kunna vara en “skvallerpress kung” som alla tidningar bara älskar, för Håkan är vanlig. Han är precis som alla andra. Han är en av oss vanliga människor med vanliga bekymmer. Han är Håkan.

Håkan Hellström, 3.8 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Håkan Hellström


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Håkan Hellström eller som på något sätt är relaterade med Håkan Hellström.

Kommentera Håkan Hellström

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7