.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Ämne: Recensioner
| Mer

Den är skriven i jag form och handlar om berättaren Erik och personer i hans närvaro.
Det är sommar lov och Erik, hans brorsa och Eriks kompis Edmund skall bo på deras landställe i Genesaret under sommaren. Under tiden som berättelsen utspelar sig i Genesaret så sker också andra saker som att Eriks mamma ligger på sjukhuset. I början av lovet är allting frid och fröjd men efter några veckor sker ett mord på deras parkering, och berättelsen fortsätter sedan att handla om detta mord.Boken utspelar sig i början av 1960-talet i en då typisk Stockholmsmiljö. Genesaret, som är deras lantställe, är en lugn plats det finns några grannar men i övrigt måste man nyttja båten om man vill någonstans. Miljön vig Genesaret beskrivs med lite små detaljer då och då, det är ganska skönt så behöver man inte få allt i en mening. Miljöskildringen är inte så jätte viktig i jämförelse med resten av innehållet, för miljöskildringen kommer med fantasin av sig självt.
“som om hon vore en ängel eller målad med sån där självlysande färg som Lek – Jonsson brukade använda sig av till snögubbarna i skyltfönstret på julskyltningen i december.”
Det är inte mycket Håkan Nesser “ger” oss, men ändå så att det räcker.

Personer

Erik, som är “jag” i boken, är väl en sorts huvudperson, han är 14 år när berättelsen tar vid, man får aldrig riktigt någon uppfattning om hur han ser ut, men han var väl som de flesta fjortonåriga killar var. Han har, som jag tror många lagt märke till, många smarta meningar, de flesta har han tagit från andra. Vad beträffar tankar och åsikter så är det svårt att peka ut någonting för det är mycket han grubblar över, han har däremot en ord följd som han brukar dra när det är nåt dåligt: Cancer – Treblinka – kärlek – knulla – Döden, under berättelsen lägger han också till Edmunds riktiga farsa, men han tar bort honom.
Eriks mamma, som jag inte kommer ihåg namnet på, ligger på sjukhuset under hela berättelsen så henne vet man inte mycket om förutom att hon ligger där för cancer. Hon dör i slutet av sommaren.
Hans pappa stannar hemma från Genesaret för att kunna var hos sin fru, han är en fegis vad det gäller att köra bill men man får senare reda på att han till slut kör om en bil samma dag som Henry släpps fri. Henry, det är Eriks brorsa han är med vid Genesaret hela sommaren. Han är åtta år äldre och har en bil han kallar “killer”, han blir tillsammans med Berras fru Ewa Kaludis, Ewa är vikarie i Eriks skola. Henry röker Lucky och skriver en bok.
Edmund som är Eriks kompis följer med ut till Genesaret under sommarlovet han har glasögon och hade tolv tår när han föddes men han opererade bort de överflödiga två nät han var sex år. Hans pappa hade problem och brukade slå honom, men föräldrarna är skilda nu och modern, som för övrigt är alkis, har skaffat en ny man som är snäll emot Edmund. Han är i övrigt lite som Erik, en tanksprid grabb.
Man möter ytterligare en man, kommissarie Lindström, som utreder mordet på Berra Albertsson. “Lindström tog upp ett rör Bronzol ur innerfickan och skakade fram två pastiller. Vägde dem ett par sekunder i handen innan han kastade in dem i munnen med en väl avvägd rörelse.” Detta är taget ur det första av två förhör med Erik, Lindströms Bronzolrör kam att bli lite av ett kännetecken för honom.

Bokens budskap

Författaren har inte lämnat några direkta budskap utan denna bok är endast en bra bok om sommaren 1960 för två fjortonåriga pojkar.

Språket

Eftersom romanen är skriven -98 så finns det inte speciellt ovanliga/svåra ord med, men den innehåller ganska mycket slang och en del svordomar. Det finns med ett tiotal ordspråk som det går att sätta sig ned och tala om.
“Kommer tid kommer råd.”

Personlig åsikt

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, det är mycket mer än en bok, det är nåt som bara man bara kan beskriva för en själv. Om jag skulle välja en liten del ur boken så skulle det nog vara när Erik och Edmund smög upp under natten för att kolla på Henry och Ewa en sen sommar kväll.
“Han hade börjat andas med öppen mun och hans högra hand for omkring som en pistong nere i pyjamasbrallorna. Jag drog ett djupt andetag och började göra likadant. Efteråt smög vi därifrån. Utan ett ord gick vi över det daggvåta gräset ner till sjön. Vaggade ut på pontonbryggan och dök i så tyst vi kunde, så att det inte skulle höras uppifrån huset. Med pyjamasbrallor och allt.”

Jag tycker boken är mycket bra.

Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 3.6 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö eller som på något sätt är relaterade med Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

Kommentera Håkan Nesser: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2