.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Hare Krishna

Ämne: Religion
| Mer

År 1966 startade indiern Sirla Prabhuda sekten Hare Krishna som är en form av hinduism. Ett kännetecken för Hare Krishna är att de är klädda i orange kläder: Männen går klädda i skjorta och lång kjol och kvinnorna i långa klänningar, de har rakade huvuden förutom en liten tofs på bakhuvudet som kallas sikha. De har radband med 108 kulor på Och de går runt med små trummor och De sjunger Hare Krishna-mantrat som lyder ytterst entonigt: “Hare Krishna, Hare Rama, Hare Krishna, Hare, Hare” , en gång för varje kula och gör sammanlagt 16 varv på radbandet vilket blir sammanlagt 1728 gånger per dag!
Hare Krishna och Hare Rama är två indiska gudar och medlemmar av Hare Krishna påstår att Krishna och Kristus är samma person.
De påstår också att deras lära är sanningen bakom Bibeln och att Bibeln är bara den förvridna sanningen. Dessutom så är Hare Krishna känd som en av de farligaste sekterna i världen eftersom man utsätts för hjärntvätt och förlorar förmågan att tänka själv.
Om man går med i sekten så kommer man att ta totalt avstånd från resten av världen, ingen kommunikation med omvärlden är tillåten, man måste dessutom lyda en direkt order av den mäktige ledaren utan att tänka efter själv! Inom Krishnarörelsen är kvinnan underställd och ska lyda mannen i alla lägen.
De flesta inom Hare Krishna bor i tempel precis som nunnor och munkar.
I deras tempel finns reglerande principer: inget sex utan avsikt att avla barn, inget kött-, fisk- eller äggätande och inte heller lök eller vitlök. Berusningsmedel av alla de slag till exempel: kaffe, te, cigaretter är totalt förbjudna, och hasardspel är inte heller tillåtet.
Man ska dessutom alltid vara ren, renligheten är lika viktig för Hare Krishna som gudaktigheten. För att uppnå denna renlighet duschar de flesta två gånger per dag. Men de som bor i tempel duschar tre gånger för att upprätthålla högsta renlighetsstandard. Efter att de duschat stryker de på sig en speciell lera från en helig flod i pannan och även på tolv andra ställen på kroppen medan de uttalar olika namn på Vishnu. Dessa lyckobringande märken sägs skydda kroppen och är ett tecken på att bäraren är hängiven Gud.
Men det finns också hängivna som inte bor i tempel. De endast männen arbetar eftersom kvinnorna inte får arbeta för att försörja sig själva och sin familj men donerar ändå halva sin lön till templet som en slags gåva. Flera familjer kan samlas och bo i ett jordbrukskollektiv där de odlar växter och grönsaker. Barn som föds inom Krishna rörelsen får lära sig att dyrka Herren och bli en hängiven samt gå i en Krishna medveten skola. När dessa vuxit upp får de välja att bo i tempel eller gifta sig och skaffa barn.
Den hängivnes dag börjar redan halv fyra på morgonen. Strax där efter hålls den första tempel ceremonin. Under den offras mat, blommor och rökelse till Herren, samtidigt som de sjunger olika mantran och sånger.
Hare Krishna blev känt i västvärlden med hjälp av artister som: The Beatles, Ravi Shankar, George Harrison.

Hare Krishna, 2.4 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Hare Krishna


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Hare Krishna eller som på något sätt är relaterade med Hare Krishna.

Kommentera Hare Krishna

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2