.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Idioten av Fjodor Dostojevskij

Ämne: Recensioner
| Mer

Det var för ungefär en månad sedan jag bestämde mig för att ge mig på den tjocka, tunga boken som har beskrivits som “ett av de främsta verken i världslitteratursarvet”. Det blev lite jäktigt att hinna, men det var en kul utmaning. Det är en väldigt filosofisk bok så man ska helst ha läst på lite om Dostojevskij innan man läser den. Dostojevskij skrev många böcker och nästan alla är superklassiker, jag valde mellan “Idioten” och “Brott och straff”. Titeln “Idioten” lät lite mer spännande, dessutom gick den på stadsteatern i våras. Två av mina vänner såg den och sa att den var helt fantastisk (själv så missade jag den!).Fjodor Dostojevskij föddes i ett fattighus 1821. Han växte upp med en pappa som ofta slog honom, det var en mycket svår tid. Fjodor studerade till läkare men var mycket mer intresserad av den Ryska skönlitteraturen som blomstrade under artonhundratalet. Hans första bok, “Dubbelgångaren” (som jag för övrigt har läst) publicerades 1846. På den tiden engagerade han sig i ett förbjudet revolutionärt sällskap, sällskapet blev upptäckt av en spion och Fjodor dömdes till döden. Antagligen var domen mest för att skrämma honom. Istället för avrättning blev han skickad till arbetsläger i Sibirien. Efter tio år där hade han epilepsi och psykiska men, dom plågade honom under hela hans livstid.

Fjodor skrev “Idioten” åren 1967-69, då han var på landsflykt. Han var då luspank, spelmissbrukare och hade våldsamma epilepsianfall. Boken har tydliga självbiografiska drag. Huvudpersonen, furst Myrsjkin är en genomgod människa som reser hem till Ryssland igen efter en lång tid på ett behandlingshem i Schweiz, där han behandlades för “idioti”. Egentligen är furst Myrsjkin en väldigt skarptänkt person, men pga. sina epileptiska anfall betraktas han som en idiot. Det enda han äger är några slitna kläder och en lapp med ett namn på en avlägsen släkting i St: Petersburg. Väl i stan verkar alla fatta tycke för hans goda och rättvisa personlighet och han tas snabbt upp i societetskretsarna. När fursten en dag får ett stort arv börjar misstänksamheten och avundsjukan spridas och sakta men säkert går den oskyldiga fursten mot sin undergång.

Myrsjkin liknas ofta med Jesus, under bokens gång råkar han ut för många förnedringar och förnekelser. Hela tiden förlåter han alla, han förlåter till och med Rogozjin efter att denne förökte mörda honom. Furst Myrsjkin ljuger inte och vill aldrig någon illa. Boken visar på människors uselhet. Den skildrar många olika personer. Dostojevskij har vävt in två av sina kvinnor från verkliga livet, Polina och Anna Korvin-krukovskaja. I boken heter dom Nastasja Filipovna och Aglaja. Jag föll speciellt för Nastasia. Hon är en mycket vacker kvinna med mängder av beundrare efter sig. Det vilar någonting mystiskt över henne, hon ger ut väldigt lite av sig själv. Hon börjar utveckla galenskap, hon följer mer och mer sina infall och gömmer undan sig själv i samma takt. Furst Myrsjkin friar till henne men båda förstår att det aldrig skulle gå. Han förstår henne för väl.

“Idioten” publicerades första gången som en lång följetång i en tidning. Därför innehåller boken flera små berättelser. Man får till exempel höra om den dödssjuke Ippolits tankar i ett långt brev som han själv läser upp. Efter det försöker han skjuta sig i huvudet. Det är i dessa berättelser och personlighetsskildringar som Dostojevskijs idéer och filosofi syns tydligast. Emellanåt kan boken ha vissa sega bitar där handlingen sakta dras framåt. Ibland måste man lägga ner boken och fundera lite. Det är väldigt ansträngande att läsa boken när man är trött. Dostojevskijs språk är väldigt enkelt och realistiskt (väldigt ryskt). Översättningen är ny och väldigt bra. T.ex så sätter tolken förklarande fotnoter när det dyker upp ordspråk eller citat (vilka boken är fullproppad av). Om man ska jämför “Idioten” med “Dubbelgångaren” som kom ut tjugo år tidigare känns “Idioten” mer bedrövad. Jag gillade mer upplägget i “Dubbelgångaren” men i det stora hela är “Idioten” en bättre bok.

Idioten av Fjodor Dostojevskij, 5.0 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Idioten av Fjodor Dostojevskij


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Idioten av Fjodor Dostojevskij eller som på något sätt är relaterade med Idioten av Fjodor Dostojevskij.

Kommentera Idioten av Fjodor Dostojevskij

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2