.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Imorgon när kriget kom

Ämne: Recensioner
| Mer

Jag har läst ungdomsromanen “Imorgon när kriget kom”, den är skriven av John Marsden.
John Marsden är nog den kändaste och mest omtyckta australiensiska ungdomsförfattare.
Han föddes i Melbourne 1950, han hade tre syskon och var näst yngst.
När han var sex år flyttade familjen till Tasmanien och staden devonport. Här väcktes Johns intresse för böcker, hela hans fritid under dom fyra åren i Tasmanien gick till att läsa bok efter bok. Sen flyttade familjen till Sydney, där gick han i skolan The Kings School som var en militär baserad skola. Jag tror att han därifrån fick mycket inspiration till “Imorgon när kriget kom”. Han gick ut skolan med bra betyg, fast han tillbringade dock mycket tid i kvarsittningsrummet. Men han verkade ha svårt att välja yrkes väg, för på fem års tid hade John hoppat av fyra olika universitetslinjer och hade provat på alla sorters av jobb. Han fastnade för läraryrket, tillslut, han undervisade i engelska och på sidan av skrev han böcker.
När John hunnit bli 37 år gammal slog hans bok “So Much To Tell You” igenom. Den blev utnämnd till Årets ungdomsbok 1988 och det blev hans genombrott, för sen har han levererat många bra ungdomsböcker. De mest kända böckerna i Sverige har varit “I morgon när kriget kom” serien som består ut av 7 böcker. John Marsden bor nu i staden Sandon, i delstaten Victoria, i området nära Melbourne, i en ombyggd pub.
“I Morgon när kriget kom” utspelar sig i Australiens södra del emellan huvudstaden Canberra och Melbourne i Australian Alps. Där finns helvetet som egentligen heter The Terrible Hollow och Tailor’s Stitch heter egentligen Crosscut Saw. Miljön är egentligen väldigt typisk för hela Australien, eftersom författaren skriver att man kan hitta liknande ställen i varje delstat i Australien, i alla fall runt kusterna för jag har svårt att föreställa mig det i Australiens öken. Jag tror att han har skrivit om den miljön för det är där runt omkring han har tillbringat sin största tid av sitt liv och han bor ju faktiskt inte långt därifrån.
(“Miljön i den här boken är baserad på verkliga platser. Helvetet är en någorlunda riktig beskrivning av Terrible Hollow i The Australian Alps i närheten av Mount Howitt i Victoria”) (sida 266, rad 1-3) och (“Man kan emellertid hitta alla platser i den här boken i vilken delstat som helst i Australien.”) (Sida 266, rad 23-25).
Boken “I morgon när kriget kom” släpptes ut 1993 i Australien och kom ut på svenska 1996 och jag tror att det är runt den tiden som boken utspelar sig.
Boken handlar om Ellie och hennes vänner Corrie, Lee, Homer, Fi, Kevin och Robyn.
Dom har sommarlov och bestämmer sig för att bege sig till den outforskade platsen “Helvetet”, istället för att gå på en minnesfest i den närliggande staden Warrawe. Dit går alla andra och det visar sig vara ett stort misstag, men de sju kompisarna klättrar med stor möda ner till “Helvetet” som är omgivet av stora klippväggar. Där nere hittar dom en öppen plats där dom slår sig ner. I en vecka ungefär vilar dom sig och har det skönt och finner inget mystiskt med att det flyger en massa stridsflygplan över dom på natten dom antar att det är till den stora minnesfesten. Men sen när dom kommer upp ifrån “Helvetet” till verkligheten ser den inte alls likadant ut som när dom lämnade den. Hundarna är döda alla hus är tomma och övergivna. Australien är invaderat av ett annat land och alla är instängda i minnesfestområdet. Ellie och hennes vänner bestämmer sig för att göra motstånd, dom bildar en gerilla som ska skapa problem för soldaterna. Dom lyckas med många saker men får också betala ett högt pris. Men även fast allt är så hemskt, så finner dom mod att göra motstånd.
Den egentliga huvud personen är Ellie det är ifrån hennes synvinkel som boken beskriver. I boken är det Ellie som berättar om alla händelser hon skriver alltså ner det. För i bokens början så får man läsa att det är hon som har blivit vald att skriva boken.
(“Det var bara en halvtimme sedan någon – jag tror det var Robyn – sa att vi borde skriva ner allting, och det är bara tjugonio minuter sedan jag blev vald att göra det, och under de tjugonio minuterna har jag haft allesammans hängande över mig medan de stirrade på den tomma sidan och skrek idéer och råd till mig.”) (Sida 6, rad 1-6).
Ellie bor ute på landet med sina föräldrar som sköter boskap mest får, men också kor. Hon gillar att vara ute och tälta, hon vill alltid ha något att göra och därför är hon inte speciellt intresserad av TV. Hon är som en slags ledare före invasionen, hon verkar då tycka om att bestämma.
Sedan när invasionen kommer blir hon en ny Ellie skriver hon själv och att hon blir mer modig.
Jag tycker att hon inte blir lika “ledande” och mer osäker på att fatta beslut, fast det är så klart förståligt, när man tänker på allt som har hänt och hur mycket som står på spel. Fast hon har kvar sitt inflytande på dom andra, alla litar på henne och på något konstigt sätt blir det ofta som hon säger, hon verkar ha den avgörande rösten.
Homer är den som förändras mest efter invasionen före är han ganska fjantig och verkar inte ta någonting på allvar. Men efter att Australien blivit invaderat så blir han en helt ny person som är allvarlig, eftertänksam och en som fattar rätt beslut. Det är Homer som kommer med förslag och han blir snabbt gruppens ledare. Han bodde också med sin familj och var den som var mest erfaren av alla i boskapsskötsel, som han sedan har användning av. Det är han som är den egentliga hjärnan bakom alla drag som deras gerilla grupp gör.
Lee är en ganska tystlåten person i skoltiden, han bor mitt i Warrawe hos sina föräldrar över deras indiska restaurang, där hjälpte han ofta till. Det fick han sedan användning för när dom skulle laga mat nere i “Helvetet” som blev deras gerillabas. Men man fick inte se honom handla i boken så mycket, eftersom han var skott skadad i benet efter bara någon dag.
Corrie är Ellies bästa kompis och hon bor också ute på landet. Hon är ihop med Kevin, den förändring man ser på henne är att hon kommer in i ett allvarligt chocktillstånd när hennes hus spräng i luften. Hon blir efter det väldigt tystlåten.
Kevin bor som dom flesta på landet och är något år äldre än dom andra och har därför körkort, men det kommer ju inte till någon stor användning. Han skiftar emellan upprorisk och feg, ena stunden vill han bara gå in i staden och skjuta ner varenda soldat och ibland helt tvärtom, då vill han stanna i säkerheten i “Helvetet”.
Robyn var bor i utkanten av stan, hon är mest vältränad av dom alla. Det framgår att hon har lätt att svimma av olika saker och att hon är mycket rädd för sprutor och blod. Men sedan händer något, när Lee blir skjuten i benet är det bara Robyn som kan ta hand om honom och då övervinner hon sin rädsla för blod, sedan också sin rädsla för sprutor för hon ger till och med Lee smärtlindrande sprutor.
Fi är nog den som inte har ansträngt sig mycket alls i hela sitt liv hon har två advokater till föräldrar och hon inte behövt hjälpa till med boskap eller i någon restaurang. Men när invasionen kom fick hon finna sig i att sova i tält och inte vara lika hygienisk och hon fick också utföra tungt arbete, jag tror att det var störst omställning för henne och hon klarade det faktiskt väldigt bra.
Chris har jag inte nämnt förens nu, för han var faktiskt i största delen av boken inne i en svinstia, han följde ju inte med första gången ner i “Helvetet”, han avstod att gå på minnesfesten för hans föräldrar var utomlands. I skolan var han avgudad av tio procent av skolans elever och föraktad av resten.
Han brukade säga “allt som växer går att röka”, när han kom med i gerillagruppen var han inte speciellt förtjust, han gillade inte att riskera sitt eget liv för att kunna hjälpa dom som var inlåsta (krigsfångarna).
Han hade ändå inte några bekanta där, som sagt var hans familj utomlands.
Det jag uppfattar av vad John Marsden vill ha sagt med den här boken är att även om det är krig och elände, man är också osäker på om sina närmaste överhuvudtaget lever, så finns det ändå kärlek och hopp.
Att man ändå kan leva ett någorlunda normalt liv. Att man kan påverka situationen genom att göra motstånd. Men han vill nog också ha sagt med boken, att alla har andra dolda sidor i sig själva, som dom plockar fram när det behövs. Se på Homer, han förändrades ifrån “dum i huvudet” till smart och logisk, när det var nödvändigt.
John Marsden har skrivit i en berättarform där allt är dåtid utom i början och i epilogen på slutet. I boken är det ju Ellie som berättar allt som har hänt. Detta ser jag främst genom att där det ska vara talsträck är det istället “replik” och så skriver man nog inte om boken är skriven i pågåendeform. Andra saker är att alla verben är skrivna i dåform som kopplade, grälade, när någon talade. Här är ett typiskt exempel
(” “Vi skulle kunna gräva en tunnel” föreslog jag. “) (Sida 165, rad 13).
Jag tycker att boken var väldigt bra, därför den innehöll mycket spännande saker, som när dom ska transportera ut Lee i en Bulldozers skopa och speciellt när dom fifflade med bensin bomberna, både gräsklipparen och bensinbilen. Man lever sig in i boken på ett bra sett, det känns som om man är med i deras gerilla grupp. De idérika planerna om hur dom ska överleva i “Helvetet” och hur de ska transportera Lee ifrån stan, men den bästa planen tycker jag är Homers “spränga bro projekt”, den verkar helt vansinnig, men det känns ändå att det skulle kunna fungera.
Det här var nog en av dom bästa böckerna jag har läst, värt att tillägga är att jag inte läst så många böcker, men jag tror i alla fall att jag ska läsa fortsättningen. Det enda jag vet är att jag inte har läst någon bok som denna, den som är mest lik är
“Harry potter och Fenixorden” där startar Harry och hans vänner en slags “gerilla grupp”, den kallar dom “Dumbledores Armé” och dom kämpar mot Dödsätare som egentligen är helt överlägsna, men dom lyckas ändå slå ut flera av dom onda Dödsätarna på grund av list blandat med skicklighet. Här ser jag Dödsätarna som det fientliga landet och “Dumbledores Armé” som Ellies gerilla grupp. En till sak jag gillar, är att allt verkar möjligt att göra. Det är inget omöjligt att militärt överlägsna länder tar över makten i ett annat land, man får ibland uppfattningen när man läser boken att det har hänt, att det är en sann berättelse och det tycker jag John Marsden har gjort bra. Han har fått med alla detaljer som behövs för att göra berättelsen trolig, allt hänger ihop och stämmer.
Några ord om boken “Har man hoppet och viljan, så kan man påverka” och “Har man mist glädjen och hoppet, kan man lika gärna ge upp”, det som gjorde Ellie och dom andra så starka var att dom hade drivkraften kvar, dom hade något att kämpa för; sina familjer.

Imorgon när kriget kom, 2.8 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Imorgon när kriget kom


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Imorgon när kriget kom eller som på något sätt är relaterade med Imorgon när kriget kom.

Kommentera Imorgon när kriget kom

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2