.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92

Ämne: Historia
| Mer

Johan Anckarström växte upp på Lindö gård i Vallentuna, och fick en sträng uppfostran. Han var kapten vid livgardet i fem år, därefter tog han avsked. Han gifte sig med officersdottern Gustava Löwen, och ägnade sig åt lantbruk. Han ställdes inför rätta flera gånger för misshandel av underlydande och förlorade senare en tvist mot Torsåkers(hans säteri) ägare. Detta ledde till att hans arrende upphörde. Med hustru och barn till flyttade han till Stockholm 1790 och ägnade sig åt lånerörelse för att utöka sitt eget och hustruns kapital. Ett år innan det kända mordet, talade han nedsättande om kungen, och blev arresterad för det. Åtalet lades ner.

MORDET:

Anckarströms motiv till mordet var både politiska och personliga. Han tyckte, som de andra konspiratörerna att kungens makt hade blivit för stor. Desutom drabbades han av att kungen höjde skatterna.

Det var general Pechlin, som ledde konspiratörerna. Han var ”känd” för att tycka illa om kungen. Bland konspiratörerna fanns också grevarna Claes Horn och Adolf Ribbing.

Kosnspiratörerne hade tidigare planerat att mörda kungen, men dessa hade inte lyckats. På operamaskeraden den 16 mars såg konspiratörerna sin chans.

Innan maskeraden började hade kungen blivit varnad av ett anonymt brev, men han brydde sig inte om det. Brevet var skrivet av en konspiratör som hade ångrat sig! Efter det att maskeraden på gott ett par timmar omringades kungen av män i svarta maskeringar. Bland dem fanns Anckarström. Man ropade att elden var lös, vilket skapade förvirring, och det var då som Anckarström sköt. Kungen träffades i ryggen strax ovanför höften med spik och hagel. Anckarström kastade ifrån sig sina två pistoler och en kniv. Det var tack vare en smed, som kände igen pistolerna, som Liljensparre kunde gripa Anckarström dan efter skottet. Han arresterades och avrättades, efter skamstraff, genom halshuggning den 27 april 1792. Släkten tog därefter namnet Löwenström Förutom Anckarström så arresterades ytterligare 40 konspiratörer, men det var bara Anckarström som dömdes till döden.

Kungen dog först efter 13 dagar.

JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92, 2.0 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92 eller som på något sätt är relaterade med JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92.

Kommentera JACOB JOHAN ANCKARSTRÖM 1762-92

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2