.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Jan Myrdal

Ämne: Biografier
| Mer

Jan Myrdal är en av Sveriges mest kontroversiella och omtalade författare. Han är dräpande, bitsk, orädd och därför både rolig, farlig och effektiv som opinionsbildare. Genom åren har han skrivit ett sjuttiotal böcker, de flesta på svenska, några på engelska. Han har skrivit och gett ut både skönlitteratur och sakprosa, bl. a. jagromaner och reseskildringar.
Jan Myrdal föddes den 19 juli 1927 i Stockholm. Han är son till Gunnar och Alva Myrdal, båda framstående socialdemokrater.
Jan och jag träffas på ett lugnt kafé i utkanten av Stockholm. Han kommer gående med ett paraply i ena handen, och i den andra en hopvikt dagstidning. Han bär en svart kavaj, svarta manchesterbyxor, vit skjorta och en blå- och rödrandig slips. Hela hans garderob är köpt på femtiotalet men trots det ser han ut att kunna vara vilken medelålders man som helst. Hela hans figur, röst och personlighet har dock en viss tyngd och gedigenhet.
Vi sätter oss vid ett bord nära fönstret och han beställer en kopp svart kaffe.Jag börjar med att fråga honom: Hur kom det sig att du blev intresserad av litteratur och av att skriva?

- Skoltiden var för mig den stora läshungerns tid. Jag var svulten på böcker och tankar; skolan bjöd färdigtuggade föreställningar som jag misstänkte vara vanföreställningar. Under skoltiden lovade jag mig själv att mitt vuxenliv skulle organiseras på ett sådant sätt att jag skulle kunna läsa mycket och fritt. Inte förrän jag blev övertygad om att skolarbetet var onödigt fick jag tid att läsa på allvar och verkligt systematiskt blev mitt läsande när jag lämnade skolan.

Jan Myrdal tycker att det läsande svenska folket har utarmats.
- Vi har nu i Sverige inte de intellektuella möjligheter som finns i andra länder i vårt grannskap och som fanns också för oss ännu en generation sedan. Som socialist anser jag att detta är en klassfråga; håll underklassen dum och okunnig!

Vidare frågar jag: Du verkar inte ha gillat din tid i skolan. Hur var din skoltid?

- Våren 1943 går jag i Bromma läroverk. Dagarna sega som gammalt lim. Lukt av sura kläder. Ingenting hann jag läsa och ingenting studera. Skolan stal all min tid. Den långa skoldagen var en öken av tröstlöshet. Jag var 15 år då och man sökte göra mig glättigt läxläsande genom att påpeka att om jag fortsatte att följa schemat och svara enligt formel i ytterligare femton, tjugo år, då skulle jag med min begåvning sedan kunna doktorera och flytta från pulpet till kateder. Okunnig och oerfaren som jag var såg jag inga möjligheter att bryta denna trollkrets. Jag kan fortfarande vakna om nätterna med en kväljande ångest i magen. Jag har då drömt att jag var tillbaka i Bromma läroverk och hade denna fördömelsens perspektiv framför mig.

- Din skoltid var således inte lycklig; hur anser du att dina uppväxtår i övrigt var?

- Min mor var pionjär för progressiv barnuppfostran och specialist på riktiga leksaker och därför knackades det inte på min dörr ty i vår modärna familj skulle ingen ha hemligheter och dörren bara flög upp rätt som det var innan jag visste ordet av och därför var det bäst att ständigt vara på sin vakt. Jag skulle inte få en gammalmodig mansuppfostran som andra pojkar utan jag skulle dansa rytmiskt till musik bland andra barn till progressiva föräldrar. Det var så bra mot hämningar.
- Lyssna in mot er själva! sade lärarinnan och knackade med knogarna mot bordsskivan för att få oss stilla och lyssnade innan vi skulle börja röra oss fritt. Vi barn skämdes för varandra så vi fick ögon som blyknappar när vi klev omkring och viftade med händerna till pianoklink.

När han berättar detta kan jag inte låta bli att skratta. Han ler tillbaka och jag känner att det är dags att avsluta intervjun. Jag tackar för samtalet och betalar kaffet. Ute på gatan skiljs vi åt. Han går iväg med uppslaget paraply för nu har regnet svept in. själv har jag fått en del att tänka på. Jag skyndar bort i riktning mot tunnelbanan.

| Mer
Betygsätt Jan Myrdal


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Jan Myrdal eller som på något sätt är relaterade med Jan Myrdal.

Kommentera Jan Myrdal

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2