.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Järven (Gulo gulo)

Ämne: Djur
| Mer

Järven är ett en vertebrat. Det finns inte många järvar i Sverige längre och dom är fridlysta pga. att staten betalade ut pengar till dom som dödade järvar. Den är vårt mest okända rovdjur.

Familj

Järven är ett rovdjur och den hör till mårdjur.

Utseende

Järven är ganska liten och blir knappt större än 90 centimeter. Den kan väga ungefär 10-30 kilogram. Kroppen är ganska kort och relativt kraftig med tjocka ben. Huvudet är ganska stort med en kort och trubbig nos. Ögonen och öronen är små. Svansen är kort och spretig. Käken är uppbyggd så att varje käkhalva har 3 framtänder, en hörntand samt fem i underkäken och sex kindtänder. Den tjocka pälsen är oftast mörkbrun med något ljusare strimmor längs sidorna. Den liknar en blandning av en Grävling och Mård. Vissa som ser en Djärv tror att det är en björn

Föda

Järven är inte så bra på att jaga och är för största delen en asätare. Den käkar för det mesta harrar, ekorrar, bävrar och renar. Det kan ibland hända att den även käkar Älg. När järven jagar brukar den försöka bita bytena i nacken. Järven har en fördel med sin vikt att den inte sjunker ner i snön och kan komma upp i tex. samma höjd som en ren. Det räcker i alla fall inte ibland med ett hugg i nacken även fast järvens tänder är väldigt vassa och renen kan fly undan visserligen skadad men överlever förmodligen.

Fortplantning

Järven brukar oftast para sig runt april till augusti. Det tar ungefär 8 månader för järven att födas och dom har vitt päls då men den blir brunsvart när dom blir större. Järven blir könsmogen vid 2 års ålder men för det mesta parar dom sig inte förrän 3 års ålder. Honan får 1-4 ungar. Det kommer att ta lång tid innan det blir lika många järvar som det var en gång i tiden. Järven brukar nämligen inte para sig varje år heller. Det blir oftast vart annat eller vart tredje år. Järven kan bli upp till 18 år.

Miljö

Järven lever i största delen på norra halvan av jordklotet. Den trivs i storskogar, fjällhed och myrar. Men den är inget vanligt djur någonstans. Den är väldigt skygg av sig och vill helst inte komma i kontakt med människor.

Rörelsemönster

Järven rör sig hoppspringande eller skumpande på ett sätt som direkt skiljer den till utseendet från en liten björn.

Egenskaper

Järven är ett ganska fantastiskt djur. Den är tex. en utmärkt simmare och den är väldigt bra på att klättra i träd. Järvens fötter är stora och fungerar som snöskor. Det är tack vare dom som gör så att järven inte sjunker ner i snön. Om järven blir förföljd eller stressas avsöndrar den en skunkliknande stank med en körtel placerad vid analöppningen.

Järven (Gulo gulo), 3.0 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Järven (Gulo gulo)


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Järven (Gulo gulo) eller som på något sätt är relaterade med Järven (Gulo gulo).

Kommentera Järven (Gulo gulo)

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2