.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Johannes Vermeer

Ämne: Biografier
| Mer

Johannes Vermeer, även känd som Jan Vermeer och Johannes van der Meer, var en holländsk konstnär som levde mellan år 1632 och 1675. Han föddes i staden Delft på ett okänt datum och döptes i en protestantisk kyrka. 1653 gifte han sig med Catherina Bolnes, en katolik och konverterade till katolicismen. De bodde tillsammans med Catherinas mamma Maria Thins. Vermeer fick 14 barn, av vilka tre dog innan han själv.
Under sena 1600-talet hade Nederländerna ekonomiska problem och det drabbade även Vermeer som fick svårt att sälja sina tavlor. När han dog lämnade han familjen med väldigt lite pengar och Catherina sålde en stor del av tavlorna för att betala av skulderna.
Efter Vermeers död glömdes han bort och bara ett fåtal tavlor finns kvar idag. Trots detta räknas han som en av de största holländska konstnärerna genom tiderna.Vermeer målade främst vardagssituationer och ett antal stadsutsikter.
Han målade väldigt detaljerat och verklighetstroget och många experter tror att han använde sig av en camera obscura när han målade.
Genom ett litet hål i ena väggen på en tillsluten låda släpps då ljus in och på insidan av den motsatta väggen syns en upp- och nedvänd bild av rummet utanför. Detta kunde alltså ge en exakt kopia av motivet, men i ett litet format för att enklare kunna målas av.

Johannes Vermeer, 2.6 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Johannes Vermeer


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Johannes Vermeer eller som på något sätt är relaterade med Johannes Vermeer.

Kommentera Johannes Vermeer

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2