.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

John Ronald Reuel Tolkien

Ämne: Biografier
| Mer

Fakta

Hans fullständiga namn är John Ronald Reuel Tolkien. Han föddes den 3 januari 1892 i Bloemfontein i Sydafrika. Han gifte sig 1916 med Edith Bratt, de fick fyra barn, en flicka och tre pojkar. Han dog 2 september, 1973 i Bournemouth i England. Han är mest känd för Sagan om Ringen trilogin och boken om Bilbo.

I Sagan om Ringen – trilogin finns varelser som hober, alver, nazgûler, troll, dvärgar, enter, orcher och drakar. När han berättade sagor för sina barn så blev det grunden till Bilbo – En hobbits äventyr. Den kom ut som bok 1937, det blev hans debut inom skönlitteratur. Sagorna om härskarringen blev en mera vuxen fortsättning på Bilbo, de kom ut 1954-1955, men de blev en succé först på 1960-talet. I alla böckerna i Sagan om Ringen-trilogin finns kartor över Midgård. På dem finns berg, floder, sjöar och länder. Inuti härskarringen står en skrift ingraverad, det går bara att läsa den om ringen värms upp. Det står: En ring att sämja dem, en ring att främja dem, en ring att djupt i mörkrets vida riken tämja dem. Hans sista saga blev “Sagan om smeden och stjärnan”. Strider och slag i Sagan om Ringen – trilogin tros vara inspirerade av det som han själv hade varit med om under sin tid som soldat. Tolkien har i sina böcker hittat på egna språk som t.ex. alvspråket, “quenya”. Hans böcker blev så stora att de har anklagats att förhindra fantasyböckernas utveckling.

Tolkien var med och kämpade under det 1:a världskriget. Efter kriget blev han professor i engelska språket. Tolkien var ett språkgeni, mytologikännare, filolog (språk- och litteraturforskare) och författare. Han var en glad och sällskaplig man som gillade att umgås med sina vänner och röka på sin pipa.

Tolkien levde i Sydafrika fram till tre års ålder. Hans föräldrar Arthur och Marbel var från England. De flyttade till Sydafrika för att Arthur var bankanställd och hade större chans att avancera i branschen där. När Ronald var tre år föddes hans bror som hette Hilary Arthur Reuel. Sedan åkte han, hans lillebror och hans mamma till England för att träffa hennes släktingar. Medan de var där dog hans far av reumatisk feber, så de stannade kvar i England. De bosatte sig i Birmingham-trakten, där han trivdes bra och ofta vandrade omkring i naturen runt hemmet. Han var duktig på att rita och var en naturbegåvning i språk. Hans mor undervisade sina barn i hemmet. Ronald kunde läsa vid fyra års ålder och då började hon lära honom franska och grunderna i latin, det klarade han bra. I skolan studerade han latin, grekiska, tyska och franska som ordinarie ämnen. År 1903, när han var elva år, dog hans mor till följd av svår diabetes. Ronald och Hillary blev placerade i fosterhem hos en katolsk präst. Första världskriget fick han lämna eftersom han fick skyttegravsfeber. Sedan blev han professor i engelska språket vid Leeds universitet. 1925 återvände han till Oxfords universitet för att bli professor i fornengelska. Där hade han tidigare studerat språk, litteratur, filosofi och Greklands och Roms historia.

Han hade ofta på sig tweedjacka och flanellbyxor. En av hans vänner var C.S. Lewis som skrivit böckerna om Narnia.
Hans fru Edith Bratt dog 1972, ett år före honom.

Tolkien dog efter att han fått ett blödande magsår som blev infekterat. Han ligger begravd på den katolska delen av kyrkogården Wolvercort i norra delen av Oxford.

Jag tycker att det har varit både roligt och intressant att forska om John Ronald Reuel Tolkien. Jag har lärt mig väldigt mycket om honom som jag inte visste förut

Hans böcker:

(Svenska översättningen inom parantes)

1936, Beowulf : the monsters and the critics; Prefatory remarks on prose translation of Beowulf; English and welsh
(1975, Om Beowulfsagan: tre essäer)

1937, The Hobbit or There and Back Again
(1947, Bilbo: en hobbits äventyr även med titeln Hompen)

1949, Farmer Giles of Ham
(1961, Gillis bonde från Ham)

1954, The fellowship of the ring
(1959, Sagan om ringen även utg. med titeln Ringens brödraskap)

1954, The two towers
(1960, Sagan om de två tornen)

1955, The return of the king
(1961, Sagan om konungens återkomst)

1955, Appendix A-F from “The Return of the King”
(1971, Ringens värld: dokument rörande sagorna om Härskarringen)

1962, The adventures of Tom Bombadil and other verses from The red book
(1972, Tom Bombadills äventyr och andra verser ur Västmarks röda bok)

1964, Tree and Leaf
(1972, Träd och blad)

1967, Smith of Wootton Major
(1972, Sagan om smeden och stjärnan

1976, The Father Christmas letters
(1976, Breven från jultomten)

1977, The Silmarillion
(1979, Silmarillion)

1980, Ringens värld: en samlingsvolym

1980, Unfinished tales of Númenor and Middle-earth
(1982, Sagor från Midgård)

1982, Mr Bliss
(1983, Herr Salig)

1983, The book of lost tales I
(1986, De förlorade sagornas bok I)

1984, The book of lost tales II
(1988, De förlorade sagornas bok II)

| Mer
Betygsätt John Ronald Reuel Tolkien


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om John Ronald Reuel Tolkien eller som på något sätt är relaterade med John Ronald Reuel Tolkien.

Kommentera John Ronald Reuel Tolkien

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2