.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Jostein Gaarder

Ämne: Biografier
| Mer

Jostein Gaarder födde år 1952. Han var redan filosofisk vid tidig ålder. Han växte upp i Oslo. När jostein gick i lekskolan hade han inte tid att springa runt och leka med de andra pojkarna. Jostein ville sitta för sig själv och fundera över allt som han fann underligt och förunderligt.
När skapades världen? Hur länge har det funnits blommor? Vilket kom först, hönan eller ägget?Hans mamma var också författare. Hon skrev barnböcker. Hans pappa var rektor. Föräldrarna var glada över Josteins nyfikenhet eftersom de visste att ett barn som undrar över alltings märkvärdighet får ett intressant liv.

När Jostein gick i skolan gick han fortfarande runt och tänkte. Han tyckte inte heller att det lärarna pratade om var intressant. Ibland blev hans glittrande glad ögon allvarliga och det hände att han låg sömnlös eller drömde hemska mardrömmar om nätterna. Han tänkte på att det skulle komma en dag då han inte levde längre på den spännande jorden. Andra skulle få vara med i livet och ställa nyfikna frågor men han skulle vara död. Den tanken gav honom ångest. Hans föräldrar blev oroliga och tog med honom till en psykolog. Men i stället för en psykolog behövde Jostein en filosof den gången.

Jostein svarar på ungdomars frågor i en tidning i Norge under rubriken “Josteins filosofiska hörna”.
Jostein anser också att det är för sent att hålla på med filosofiska frågor att syssla med filosofiska frågor när man är 19-20 år. Då är det risk att man har blivit världsvan, van vid världen.

Jostein är gift med Siri som han har känt sedan de var tonåringar. Han är pappa till två pojkar. Familjen bor i Store Milde strax utanför Bergen i Norge.

I tio år har Jostein Gaarder arbetat som lärare i filosofi, religion och litteratur vid Fana folkhögskola. Det är under den tiden som han har skrivit ungdomsboken Spelkortsmysteriet samt läroböcker i religion, en novellsamling, Sofies värld och två barnböcker.

Spelkortsmysteriet som är den av hans böcker som han gillar mest, fick han flera fina priser för. Priserna gjorde det möjligt för honom att ta ledigt från lärararbetet och gå in för författararbetet helt och fullt.

1991 skrev Jostein Gaarder Sofies värld, boken som han kallar “min gåva till världen”. Det tog honom tre månader att skriva den boken.

Julmysteriet, som gick som adventskalender i Norge 1992, handlar liksom spelkortsmysteriet om en resa. Men inte bara om en resa i rummet utan också i tiden, en pilgrimsresa från Norge i nutid till stallet i Betlehem år noll.

I boken I en gåtfull spegel närmar sig Jostein Gaarder åter de djupa frågorna kring liv och död. Det är den senaste filosofiska bok som Jostein har skrivit.

| Mer
Betygsätt Jostein Gaarder


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Jostein Gaarder eller som på något sätt är relaterade med Jostein Gaarder.
  • No related posts

Kommentera Jostein Gaarder

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7