.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Judendomen

Ämne: Religion
| Mer

Den som tror på judendomen kallas jude, jude används också som skällsord för att judarna har en annorlunda tro, alla skyller på judarna. Många tror att det är judarnas fel att det är mycket krig i världen. Hitler dödade judarna, därför tror många att det är fel på judarna, annars skulle han väl inte ha dödat dom. Det är taskigt. Det är inget fel med att vara jude. Man har en tro. Om jag som är svensk har ett kors runt min hals för att visa att jag är kristen, då kommer ingen jude och mobbar mig för det. Men om en jude kommer med till exempel en kippa till skolan, då blir han mobbad och kränkt. Så ska det inte vara! Man ska få vara sig själv i skolan, inte bara i skolan, utan överallt. Ett problem för judar är att de måste äta kosher. De får inte äta till exempel skaldjur, fläskkött, hästkött, rovdjurskött, asätande djur, fiskar utan fjäll och gelatin. De får inte blanda kött med mjölk. De får inte ens dricka mjölk till maten ifall maten innehåller kött och de får inte ha grädde i såsen om den ska ätas med kött. Ett djupt troende barn skulle behöva egna bestick och tallrikar i skolan, eftersom de inte får blanda mjölk med kött. Och de måste ha specialkött som är slaktat via skäktning. De skulle även behöva ha ett eget glas, eftersom vissa i bamba dricker mjölk ur glasen och judar får ju inte blanda kött med mjölk. Det skulle nog vara lite jobbigt. Om en gaffel skulle hamna i mjölk, så skulle man behöva gräva ner den gaffeln och låta den ligga nergrävd i jord några dagar innan man kan använda den till kött igen. De har två delar i köket, en del för kött och en del för andra produkter till exempel mjölkprodukter. De har till exempel två diskhoar och två uppsättningar köksredskap.
Det kan vara svårt för en djupt troende jude att ha ett skiftjobb eftersom de måste hålla sabbat från solens nedgång på fredagen till solens nedgång på lördagen. Då får de inte arbeta, köra bil, skriva, titta på TV etc. Under sabbaten ska man vila och ta det lugnt.
I Sverige finns det mest kyrkor, eftersom Sverige är ett kristet land. Det finns inte så många synagogor. Det finns synagogor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Borås. Så om man är en djupt troende jude måste man bo på gångavstånd till en synagoga, eftersom man inte får åka någonstans när det är sabbat.
Om en jude går på restaurang kan det vara svårt eftersom de inte vet vad maten innehåller, om det är grädde i såsen eller inte. Eller om köttet är stekt i en panna där det också har varit någon mjölkprodukt i, eller om man får bestick som har varit i kontakt med mjölk. Djuret som dom äter måste också ha blivit slaktat på rätt sätt, alltså genom skäktning.

Islam

De som tror på islam kallas muslim. Muslimska kvinnor måste bära slöja efter att dom har kommit in i puberteten, det kan bli svårt om de ska iväg och bada med skolan eftersom de inte får visa mycket av kroppen. De kan alltså inte bada. I så fall måste de bada med kläderna på. De kan bli mobbade i skolan för att dom har slöja och de har svårare för att skaffa jobb. Det är väldigt dåligt tycker jag. Utseendet ska inte spela någon roll. Om det är deras religion, så får dom ha det så om dom vill det, om det är så det ska vara inom islam är det klart att dom ska kunna ha det utan att bli mobbade. Dom ska inte behöva bli mobbade och kränkta för att dom har en annan religion. Dom ska inte behöva gå i skolan och höra “där kommer hon med slöjan” eller liknande. Det är deras tro och dom ska inte behöva bli kränkta för att dom klär sig annorlunda. I deras hemland klär sig alla kvinnor så. Muslimerna ska kunna gå med slöja utan att ha blickar efter sig! Kvinnor måste ha slöja, och det kan hindra dom från att sporta eftersom det kan vara svårt att till exempel spela fotboll med en slöja och en lång klänning. Om man är en djupt troende muslim ska man be fem gånger om dagen, alltså behöver barnen be i skolan, och det kan vara jobbigt. Även om man är muslim och måste ha slöja på sig tycker jag att man kan få ett bra jobb. Det är inte bara svenskar som ska få ha det bra bara för att det är vårat hemland. Alla är lika mycket värda, och muslimer är lika smarta som svenskar. Bara de får rätt utbildning.
Muslimer ber i moskéer, det finns inte så många moskéer i Sverige, så det är ett problem. Djupt troende muslimer måste äta halal. De får inte äta till exempel fläskkött, blodmat och djur som har dött på annat sätt än slakt, eftersom det anses vara orent kött. Och de får inte dricka vin eller annan alkohol eller använda droger. Det blir lätt problem på en restaurang för muslimer också. Om dom äter nötkött till exempel, så vet dom inte hur kossan är slaktad. Dom kan inte äta den om den inte är skäktad, och det är olagligt att slakta djur på det sättet i Sverige, så muslimer kan oftast inte äta kött på restauranger. Det är svårt att hitta det kött som dom kan äta, alltså skäktat kött. På restauranger finns det nog inte skäktat kött, jag tror inte att dom tänker sådär att “tänk om det kommer en jude eller en muslim, då måste vi ha kött som dom kan äta”. Jag tror inte att dom tänker så. Och i affärer kan det vara svårt att hitta tillåtet kött, alltså halal. En djupt troende muslim måste fasta. Det betyder att dom inte får ha sexuellt umgänge, röka, äta och dricka från att solen har gått upp till att solen har gått ner. De får alltså bara äta och dricka när solen är nere. Det pågår i en månad. Muslimerna blir trötta av att inte äta och dricka. Det kallas ramadan. Vissa svenskar har svårt att acceptera islam, för att islam lätt förknippas med terror. Djupt troende muslimska ungdomar får inte gå på disco eller gå ut med någon av det motsatta könet. Det skulle vara väldigt tråkigt tycker jag, så det är synd om dom.

Likheterna

Judar och muslimer äter inte orent kött. De har vissa matregler. De äter till exempel inte häst, svin/gris, rovdjur, och asätande djur. De äter bara skäktat kött. Skäktat är ett sätt som dom slaktar på, det är förbjudet i Sverige. Man hänger djuret upp och ner, så att huvudet pekar neråt, sedan när det har hängt så ett bra tag, så skär man i halspulsådern, då töms djuret på blod, och djuret blir renare, sedan lägger man köttet i vatten för att få det till att bli ännu renare. Båda använder månkalender. Islam och judendomen har samma ursprung. Både judendomen och islam tror att det bara finns en Gud. Båda religionerna tror att Gud har skapat världen och att han finns överallt. Både judar och muslimer är monoteister, det betyder att båda bara tror på en Gud. Både judar och muslimer är omskurna.

Skillnader

Men judarna blir omskurna när dom är 8 dagar och muslimerna blir omskurna när dom är 10 dagar. Judendomen kallar sin Gud för Jahve, Gud eller Herren och islam kallar sin Gud för Allah, de tror också att Muhammed är hans profet och tjänare. Islam tillåter bigami, det gör inte judendomen. Bigami är att man gifter sig med flera. Judarna tänker mest på vårat liv här på jorden medan muslimerna tänker på det som händer efter döden. Den som tror på judendomen kallas jude, den som tror på islam kallas muslim. Muslimska kvinnor bär slöja, det gör inte djupt troende judiska kvinnor, de bär peruk eller hatt.
Muslimer och judar har olika högtider. Muslimer firar till exempel Offerhögtiden, då kastar de stenar på stenpelare som symboliserar Satan. Det gör de för att Satan tvingade Abraham att inte lyda Guds befallning att offra sin son Ismael, men Abraham drev bort honom med stenkastning. Pilgrimerna slaktar några får den dagen till påminnelse av Abrahams offer. Köttet delas ut till de fattiga sedan. Muslimerna firar också en högtid som kallas Ramadan. Det är fastemånaden. Det gör de i den nionde månaden i den islamiska kalendern. Ramadan är en minneshögtid för muslimerna. Det var under Ramadan som Muhammed fick ta emot koranen.
Judarna firar också högtider, de firar till exempel lövhyddohögtiden som också kallas Sukot. Det är en höstfest som firas mellan september och oktober. Festen handlar om två saker. Den ena är vandringen i öknen, då judarna byggde hyddor som skydd mot hettan. Den andra är skörden, som var mogen i september – oktober. Man gör då antingen en hydda som kallas för Suka, annars går man till en stor Suka som finns vid synagogan. Taket i en Suka ska inte vara tätt, för man ska kunna se himmelen igenom det. Man ska äta i Sukan så länge den finns kvar. Judendomens viktigaste högtid är påsken. Då har de en fest som kallas Pesachfesten, den varar i åtta dagar. De två första dagarna samlas familj och vänner och äter en särskild måltid. Under måltiden läser och sjunger de ur en bok som heter Haggada. Det yngsta barnet som är med får ställa frågor, och det är pappan som ger svaret som står i Haggadan. Man äter också ett ojäst bröd som kallas Matsa. Det är ett minne från slaveriet i Egypten, när judarna lämnade sina hem så snabbt så att brödet inte hann jäsa.
Muslimer måste be fem gånger per dag, judarna måste be två gånger per dag. Judendomens heliga skrifter är gamla testamentet, Torarullarna och Talmud. Islams heliga skrifter heter Koranen, som är dikterad för Muhammed av ängeln Gabriel. Judarna tror på Gud och Moses. Muslimerna tror på Allah och Muhammed. Muslimerna är inte lika noga som judarna är med vad dom äter. Muslimernas döda måste begravas inom ett dygn, de får inte kremeras, de måste jordfästas. Muslimer har fredagar som en helig dag. Dom ber den dagen i en moské. Judendomen har fler matregler än islam.

Judendomen, 2.8 out of 5 based on 32 ratings
| Mer
Betygsätt Judendomen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Judendomen eller som på något sätt är relaterade med Judendomen.

Kommentera Judendomen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2