.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Kakao

Ämne: Biologi, Växter
| Mer

Snabb Ordförklaring innan man börjar:
Kakao kommer ifrån det aztekiska ordet cacáua som aztekerna har lånat från mayaspråket.
Choklad kommer ifrån aztekernas ord för “bitter” (då hette det xococ) och “vatten” (som är atl på aztekiska) Om man sätter ihop dom två orden så blir det Xocoalt.
När man säger ordet om och om igen så tycker jag att det finns en likhet mellan Xocoalt och chocolate.
Xocoatl framställdes av torkade, rostade och skalade kakaobönor som krossades till en brun, fet och grynig massa. Massan smaksattes med kryddor som vanilj, peppar, chilipulver och majsmjöl. Sedan formades massan till små block som fick stelna. Efter det kunde xocoatl snabbt tillagas genom att blanda ett block med varmt eller kallt vatten och vispa samman alltihop.
Fastän Cortés förde med sig kunskapen om hur bönorna skulle tillredas vann xocoatl inga större framgångar i hemlandet.

Christopher Columbus tog med sig kakao bönor hem från sin fjärde resa år 1502.
Han vart intresserad av kakaobönan när han var på en ö kallad Guanaja.
Kungen Ferdinand av Spanien visade inget större intresse för dem bönorna. Det berodde på att Columbus inte visste hur bönorna skulle lagas.

Kakaobönorna skördas två gånger om året. Den största skörden fås i oktober, november och december medan den mindre skörden plockas under april och maj. Frukterna kan inte plockas maskinellt och de får inte slitas bort för då kommer det ingen ny blomma. För att skydda blommorna måste varje frukt skäras av var för sig. På trädstammen och de lägsta grenarna sker detta med machete och på de översta grenarna med en vass kniv fastbunden vid en bambukäpp.
Skörden är mycket arbetskrävande. En person kan skörda 1 500 frukter på en dag eller ca två i minuten.

Kakaotillredningens hemlighet spreds först till den spanska provinsen Flandern men det var först sedan florentinaren Francesco Carletti på sina resor i Västindien hade lärt sig det nya bruket och lanserat det i Florens, Italien, år 1606 som chokladen spreds i resten av Europa. Det dröjde inte länge förrän de berömda kaffehusen i Venedig och Florens blev lika välkända för sin choklad som de var för sitt kaffe.
I London och Amsterdam fanns snart lika många chokladhus som kaffehus. Den förnäma publiken föredrog chokladhusen där det rådde en bättre ton. Anständiga damer kunde gå dit vilket knappast var möjligt för dem vad gällde kaffehusen. I England började också kaffehusen servera choklad. Två hus i London öppnades särskilt för att sälja den nya drycken – White’s Cocoa House, som gränsade till St James’s Palace och The Cocoa Tree. Från början blev White’s känt som ett ganska syndigt spelnäste men blev senare den första respektabla herrklubben.

Story time:

Hallå mina kära läsare…
Hur mår ni idag? Jag mår alldeles prima, vet ni varför?
För att det är så att idag är det 504 år sedan min farfars-far vart upptäckt av nån skum
spanjor som tydligen kallades Cristhopher Columbus nånting.
Och när man tänker efter så är det helt otroligt hur mycket som kakaobönan har spridits sig alla dessa åren.
Från västindien till hela världen, Indien var en engelsk provins på den tiden. Vilket gjorde att den kom först till England. Där var det bara ett ställe som sålde choklad runt år 1665 till 1714, det hette The Cacao Tree. Sen vart det bara mer och mer populärt med choklad, konsumtionen var så stor att choklad var på väg att bli en “folkdryck” om det inte var för det extremt höga priset. 25-30 shilling för ett kilo var mycket pengar på den tiden.
Kakaon vart jätte känd tack vare en gubbe i rolig hatt som hette Daniel Defoe, han skrev en artikel en gång som hette Journey Through England. Det började att öppna fler “chokladhus” än “kaffehus” nu.

Tillagning:

Temperaturen i rummet bör vara ca 20°C. Drag och öppna fönster måste absolut undvikas. Det finns två sätt att temperera choklad, bordsmetoden och skålmetoden.

Bordsmetoden

Hacka chokladen, lägg den i en skål och låt den långsamt smälta i vattenbad. Se till att skålen som chokladen smälts i är tillräckligt hög så att inte någon vattenånga kommer ner i chokladen.
Chokladen ska smältas till 45°C. Därefter hälls två tredjedelar av skålens innehåll ut på ett rent och torrt underlag och strax efter kyls den ner genom att man med en palettkniv eller spatel hela tiden skrapar chokladen in mot mitten. Medan chokladen fortfarande ligger kvar på bordet och är tjockflytande men sval, är massan 28-29°C. Nu är kristalliseringen genomförd. Chokladen skrapas nu snabbt direkt ner i skålen med den resterande tredjedelen massa. Rör om väl och värm eventuellt skålen försiktigt tills temperaturen är 31°C. Nu är chokladen färdig för vidare bearbetning.
Om chokladen bearbetas för länge och temperaturen blir för låg måste man börja om från början och temperera massan ännu en gång.

Skålmetoden

Ställ en skål med choklad ovanpå en kastrull med vatten som just kokats upp. Skålen får inte vidröra vattnet. Låt chokladen långsamt smälta ovanpå kastrullen som dragits av plattan.
Rör om chokladen tills den är jämn och har uppnått en temperatur på 45°C.
Sänk ner skålen med choklad i en stor skål fylld med isbitar. Rör om tills temperaturen sjunkit till 28-29°C.
Värm upp chokladen på nytt över en kastrull med hett vatten i 30-60 sekunder eller tills temperaturen stigit till 31°C.

Kakao, 2.7 out of 5 based on 7 ratings
| Mer
Betygsätt Kakao


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Kakao eller som på något sätt är relaterade med Kakao.

Kommentera Kakao

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2