.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Karl Fredrik av Holstein-Gottorp

Ämne: Biografier
| Mer

Hertig Karl Fredrik föddes på Gottorp i tyska Slevig-Holstein den 30 april år 1700. Hans pappa var Fredrik IV och hans mamma var Karl XII syster, det vill säga Hedvig Sofia. Karl Fredrik kom av många att betraktas som tronföljare av Karl XII. När Karl Fredriks pappa stupat vid Kliszow år 1702, flyttade Karl Fredrik och hans mamma hem till Sverige. Hans mamma dog år 1708. Karl Fredrik var då bara 8 år och det var Arvid Horn som fick i uppdrag att uppfostra den eventuella tronarvingen.

Karl Fredrik var för ung och obeslutsam för att hävda sig när Karl XII blev skjuten. Så när baron von Görtz som var hans främsta stöd arresterades och när riksdagen i februari 1719 hade valt Ulrika Eleonora till drottning var Karl Fredrik ur spelet och lämnade snart Sverige för all framtid.

Hans politiska roll var dock inte slut. På order av kejsar Karl VI återlämnade Danmark den hertigliga delen av Holstein till honom, och 1721 begav han sig till Ryssland, där han hade ett bra anseende hos tsar Peter och inte minst hos kejsarinnan Katarina. Karl Fredrik gifte sig snart med deras dotter Anna och det meningen var nog att han med rysk hjälp skulle placeras på Sveriges tron.

När det holsteinska partiet i Sverige förlorade allt sitt inflytande begav sig Karl Fredrik hem till sitt eget lilla land och upprättade sitt hertigliga hov i Kiel. Där fick familjen året därpå en pojke som döptes till Karl Peter Ulrik som senare blev tsar i Ryssland under namnet Peter III.

Karl Fredrik dog den 18 juni 1739 på Rohlfshagen vid Oldesloe. När han dog var han endast 39 år gammal.

HOLSTEIN-GOTTORP 1751-1818

Holstein-Gottorp är ett hertigdöme bildat 1544 av områdena i Slesvig och Holstein, uppkallat efter slottet Gottorp i staden Schleswig. 1773 införlivades den slesvigska delen av Holstein-Gottorp med Danmark och1773 även den Holsteinska. Vänskapen mellan Holstein-Gottorp Sverige befästes genom flera giftemål på 1600- och 1700-talen.

Från det Holstein-Gottorpska huset härstammar Fel! Hittar inte referenskälla. av Sverige. Holstein-Gottorpska ätten innehade Sveriges tron 1751-1818. En gren av huset regerade även i Ryssland 1762-1917.

Ätten Holstein-Gottorps vapen består av en femdelad sköld med en i sin tur fyrdelad hjärtsköld: Oldenburgs två röda bjälkar i guldfält, växelvis med Delmenhorsts guldkors i blått fält. De övriga fem fälten betecknar:

1) Norge samt hertigdömena
2) Slesvig,
3) Holstein
4) Stormarn
5) Ditmarsken.

Dynastin Holstein-Gottorp är en gren av det dansk-norska kungahuset.

Karl Fredrik av Holstein-Gottorp, 0.5 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Karl Fredrik av Holstein-Gottorp


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Karl Fredrik av Holstein-Gottorp eller som på något sätt är relaterade med Karl Fredrik av Holstein-Gottorp.

Kommentera Karl Fredrik av Holstein-Gottorp

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2