.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Krokodiler

Ämne: Biologi, Djur
| Mer

Allmän fakta

Krokodiler ingår i familjen “krokodilartade kräldjur” tillsammans med Gavialer, Alligatorer och Kajmaner. Krokodiler lever i Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika. Många arter är utrotningshotade och andledningen till det är att skogarna huggs ner och floderna förgiftas av utsläpp från städerna.

Arter och storlek

Den största krokodilen heter Deltakrokodilen, även kallad för “Listkrokodilen”, och kan bli upp till 7 meter lång. Gavialen kan också bli mycket stor, ungefär 6-7 meter lång. Minst är Slätnoskajmanen som bara blir cirka 1,6 meter lång. Krokodiler växer snabbast de två första åren, och efter det växer de inte så snabbt. Man vet inte säkert men man tror att vilda krokodiler och Alligatorer lever i högst 50 år.

Utseende

Krokodiler har två lager skinn. Ytterst sitter det s.k. hornplåtar som består av ett hårt, hornliknande material som heter Keratin. Under hornplåtarna sitter det inre skinnlagret. Det består av vävnader och små benplattor. Krokodiler kan vara svarta, rödbruna eller olivgröna på ryggen, beroende på vilken art de tillhör.

Sinnen

Krokodiler har en bra syn och de kan se färger. När de jagar under vatten har de en slags “blinkhinna” som de kan fälla ner. Den är genomskinlig så att krokodilen kan se, och dessutom skyddar den ögat.
De har också en mycket bra hörsel.

Kommunikation

Krokodiler kommunicerar bland annat med läten, som kan höras upp till 150 meter bort. De kan både ge ifrån sig höga vrål och dämpade, väsande ljud. Det är särskilt under parnings-säsongen som de kan hålla på och vråla. Ett viktigt ljud uppstår när krokodilen först lyfter upp huvudet ur vattnet, och sen öppnar och stänger den munnen mycket snabbt, som om den biter i vattnet. Andra krokodiler svarar på samma sätt.

Krokodilen håller kroppen på ett speciellt sätt för att visa vilken rang den har. När en krokodil med hög rang möter en annan krokodil lyfter den huvudet, ryggen och svansen ovanför vattenytan. En krokodil som har lägre rang visar då att den inte vill slåss med djuret som har högre rang genom att sänka sig under vattenytan och bara visa huvudet. Sedan öppna och stänger den munnen. Om den inte skulle göra så skulle krokodilen med högre rang antagligen anfalla den.

Fiender

En fullvuxen krokodil har inte många fiender, för det är inte många som vill angripa ett djur med så vassa tänder och starka käkar. De konkurrerar mest med sin egen art och med människan. Vuxna hanar brukar slåss med andra hanar om revir och honor. Det är ovanligt, men det händer att krokodiler blir dödade av lejon, leoparder och tigrar. De krokodiler som anses farligast för människan är Nilkrokodilen och Deltakrokodilen.

Jakt

Krokodiler jagar för det mesta ensamma, men ibland, om det finns mycket föda jagar de i grupp. Om en krokodil vill ta ett djur vid stranden kan den kasta sig 1,5 meter upp ur vattnet. Den kan även använda den tekniken när den jagar fåglar. När krokodilen jagar ett stort byte hugger den tag djuret i mulen och drar ner det i vattnet och dränker det. Krokodiler jagar ibland djur som är dubbelt så stora som de själva.

Ungar

Krokodiler måste vara noga med var boet ska vara. Om äggen ska klara sig får det inte vara några översvämningar och så måste det vara rätt temperatur. Det får inte vara under 27+ eller över 34+. Krokodiler bygger sina bon på natten och ibland kan det ta flera veckor innan det är klart. Honan lägger 15-80 ägg, beroende på vilken art den tillhör. Om krokodilen lägger massor av ägg är det ändå bara vissa ägg som kläcks. De har väldigt små chanser att överleva till vuxen ålder och cirka 90% av ungarna dör redan innan äggen kläcks. När krokodilerna föds är de cirka 21 centimeter långa.

Föda

Krokodiler äter inte så mycket, bara cirka 50 mål under ett år. De lagrar energin från maten i ryggen och svansen. De äter bl.a. insekter, fåglar däggdjur, fisk och andra kräldjur.

Krokodiler, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Krokodiler


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Krokodiler eller som på något sätt är relaterade med Krokodiler.

One Response to “Krokodiler”

  1. Felix on 21 Mar 2011 at 12:02 f m #

    Tusen tack!!!

Kommentera Krokodiler

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2