.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Kroppen

Ämne: Biologi, Människa
| Mer

Celler

Cellerna i kroppen är byggstenarna i allt levande. Men alla celler ser inte lika dana ut. Det beror på att alla celler har olika arbetsuppgifter. Fast alla celler har ändå bildats av en enda cell – den befruktade ägg cellen.
Men det finns celler som har samma arbetsuppgifter.
De cellerna som har det bildar då en vävnad.
Vävnaden som byggts upp av cellerna, bygger i sin tur upp alla kroppens organ. Ett organ består av flera olika vävnader .
Alla organ har sina speciella funktioner, som t ex lungorna, hjärnan och nerverna.

Hudens lager

Vår hud består av tre olika lager. En vuxen människas hud väger ungefär 5 kg och är cirka 2 m2. Huden finns för att skydda kroppen från främmande ämnen som t ex stötar, solstrålning, de gör också så kroppen behåller sin värme. De tre lagren heter överhuden, läderhuden och underhuden.

Överhuden

Överhuden är hudens översta lager och bildar ett skydd på 0,05 – 0, 5mm tjock. Överhuden har olika tjocklekar på olika ställen på kroppen t ex, på ögonlocken är överhuden inte tjock, men som på fotsulan är överhuden väldigt tjock. Det beror på att vissa delar av kroppen utsätts för högre påfrestningar och behöver därför ett tjockare lager.
I överhuden finns ett till lager som man kallar hornlagret. Det skyddar huden mot stötar och gör det så gott som vattentätt.
Det hindrar b l a mot att bakterier och kemikalier ska komma in i kroppen.
Cellerna från hornlagret nöts ständigt bort. Men cellerna ersätts ständigt av nya celler som kommer ifrån tillväxt lagret. Det tar 4 veckor från att cellen bildats i lagret, tills den nöts bort igen.

Läderhuden

Läderhuden är rik på blodkärl och typer av känselkroppar. Den innehåller elastiska trådar som håller huden slät och fin. Äldre människor får oftast rynkor eftersom det har tappat sin elastitet.

Underhuden

Underhuden lagrar den mesta dels av vårt fett i fettceller. Det bildar ett isolerande lager som skyddar mot stötar och kyla.

Ryggraden

Ryggraden är uppbyggd på 30 kotor. Mellan varje kota finns det broskskivor. Förutom mellan de sammanväxta kors och svanskotorna.
I ryggraden finns ryggmärgen. Den är cirka 50 centimeter lång, och ligger i en kanal som bildats av ryggradens kotor. När du lyfter något tungt, är det viktigt att du lyfter det på rätt sätt. Lyfter du något och håller lite fel, kan broskskivorna förskjutas ut ur sin position. Det trycker då mot de nervbanor som går genom ryggraden. Kallas diskbrok (diskus = kiva).

Skelettet

I kroppen finns ungefär 200 ben. Skelettet finns till för att stadga och ge stöd till kroppen “hålla den uppe”. Skelettet skyddar också kroppens inre organ som t ex hjärta, hjärna, lungor och njurar.
Men skelettet har också en annan uppgift, att hålla alla muskler på plats.
Varje muskel är fäst vid skelettet. Fast vissa muskler fäster sina namn i huden istället för i skelettet. Det handlar först och främst om musklerna i ansiktet. Man kallar musklernas ena punkt för ursprung och den andra för fäste. Om en muskel skulle ha flera ursprung säger man att den har många huvuden. Utan musklerna hade skelettet vart värdelöst. Och utan skelettet vart värdelöst.

Mjölksyra

Mjölksyran brukar komma under en mycket intensiv period.
När en människa får mjölksyra är när kroppens muskler, vid hård ansträngning, inte får tillräckligt med syre. För när kroppen arbetar i sin takt hämtar musklerna energi från kolhydraterna och fett med hjälp av syre. Men vad händer då när syret inte räcker? Då börjar kroppen ta energi utan att använda syre. Då börjar kolhydraterna släppa en del av energin. Men man har bara mjölksyra i någon minut, för den försurar muskeln som då måste göra sig av med mjölksyran. Det gör då att hjärtat måste ta extra puls slag, och vi måste ta ner på tempot. Men om man är en människa som tränar ofta, så kan man sätta en högre gräns på mjölksyra.
Man tränar ofta, ungefär 4 ggr i veckan. Eftersom så kommer du då kunna springa i ett högre tempo utan att få mjölksyra lika snabbt.

Kroppen, 1.9 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Kroppen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Kroppen eller som på något sätt är relaterade med Kroppen.

Kommentera Kroppen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2