.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Kroppsuppfattning

KORT FAKTA OM BULIMI

Bulimi är en ätstörning som innebär att man hets äter stora mängder mat som man sedan försöker göra sig av med, oftast genom att kräkas eller använda laxermedel.

Bulimi är vanligast bland kvinnor, och de flesta blir sjuka i slutet av tonåren eller i tjugoårsåldern. Vad som orsakar ätstörningen är olika från person till person, och oftast är det flera saker som spelar in. Det kan vara till exempel samhällets skönhetsideal, den egna självbilden eller svåra upplevelser under uppväxten. Bulimi börjar oftast med att man bantar.

En del som har bulimi har tidigare haft anorexi, en ätstörning som innebär att man bantar så kraftigt att man svälter sig själv. Man kan också ha bulimi och anorexi samtidigt.

Bulimi kan ge allvarliga skador om den inte behandlas. De allra flesta som får behandling blir friska.

Hur vet jag att jag har Bulimi?

Om man har bulimi är det vanligt att man:

 Hets äter stora mängder mat
 gör sig av med maten, oftast genom att kräkas eller använda laxermedel
 får frätskador på tänderna
 har mag och tarmproblem
 har oregelbunden eller utebliven mens
 är trött
 är deprimerad eller har andra psykiska problem

Hur behandlas Bulimi?

Oftast får man gå till en psykoterapi. Där får man hjälp med att förändra
sitt sätt att äta. Dom hjälper också om man har svårt i livet. Ibland kan man
få läkemedel också.

KORT FAKTA OM ANOREXI

Anorexi är en ätstörning som innebär att man bantar så kraftigt att man svälter sig själv. Man tycker att man är tjock och är mycket rädd för att gå upp i vikt.

Anorexi är vanligast bland flickor i tonåren. Vad som orsakar ätstörningen är olika från person till person, och oftast är det flera saker som spelar in. Det kan vara till exempel samhällets skönhetsideal, vilken självbild man har eller svåra händelser under uppväxten. Anorexi börjar oftast med att man bantar, så som det är när man får bulimi.

En del som har anorexi utvecklar också bulimi, en ätstörning som innebär att man först hets äter och sedan försöker göra sig av med det man har ätit genom att kräkas eller använda laxermedel.

Anorexi kan vara livshotande om den inte behandlas. De allra flesta som får behandling blir friska.

Hur vet jag att jag har Anorexi?

Det är inte lätt att själv inse att man behöver hjälp när man har anorexi. Ofta är det folk i omgivningen som reagerar på att man är för smal.

Om man har anorexi är det vanligt att man:

 kraftig bantning
 låg kroppsvikt
 utebliven mens
 insjunkna kinder, mage och bröstkorg
 förstoppning och ont i magen
 kall och torr hud
 psykiska problem som depression, ångest, tvångstankar och tvångshandlingar.

Hur behandlas Anorexi?

Först så får man träna på att äta normala måltider igen. Man kan också gå till en psykoterapi där man få hjälp med problem som t ex problem med sin självbild, relationer eller andra saker som känns svåra.
Om man är mycket påverkad av svält kan man behöva läggas in på sjukhus.

OND CIRKEL

VEMS FEL ÄR DET EGENTLIGEN?

Är det den som har drabbats fel?
Visst är det han/hon som har valt att börja banta men det är inte deras fel att dom fick den tanken att dom är för tjocka. Vems fel är det då?
Det kan vara föräldrarna som inte ger tillräckligt med självförtroende till sina barn. Istället så är dom ute och jobbar dag in och dag ut för att tjäna pengar så att barnen har det bra. Men det räcker inte att bara ge pengar till sina barn utan dom behöver kärlek. Speciellt när dom är i tonårsåldern. Ungdomarna vill ha någon som dom kan prata med om allt. Det är inte ofta man kan lita på en vän och berätta allt. Men till en mamma kan man verkligen lita på. Men för att få den relationen med sin mamma måste mamman komma fram först. Inget barn kommer att gå fram till sin mor och säga något personligt förrän inte mamman har blivit barnets bästa vän. Har ett barn stor självförtroende så tycker han/hon att dom är perfekta. Dom kommer aldrig att få tanken om att dom behöver banta.

Men det är inte bara föräldrarnas fel utan mest är det Median som får barnen att tänka på deras dåliga sidor. I tecknade barn serier är tjejerna super smala med super stora bröst och en enorm rumpa. Redan när barnen är små gör median att barnen börjar tänka på att man måste vara super smal.

Även reklam på underkläder och vård produkter, där modellerna inte ser ut som dom gör i verkligheten, ger ett dåligt intryck på ungdomarna. Bilderna är redigerade. Alla märken på kroppen är borta och modellen är smalare än vad hon egentligen är. Oftast så målar redigerarna magrutor på modellerna. Det är verkligen stor skillnad på hur modellen ser ut innan och efter.

HUR KÄNNER SIG EN BULIMIKER?

Vi intervjuade en bulimiker genom en blogg sida. Personen valde att vara anonym.

Vår fråga var “Hur känner sig en Bulimiker?” Och personen svarade:

Jag är som sagt diagnoserad bulimiker. Jag kämpar emot varje gång. Varje dag, hela tiden. Det är ett helvete. Har du någon gång hört uttrycket “En bulimiker är en misslyckad anorektiker” Skulle nog vilja instämma faktiskt tyvärr.
Jag hade för många år sedan anorexia. Som faktiskt senare övergick till bulimi. Så man kan nog säga att mina anorektiska tankar om att gå ner i vikt fortfarande sitter i. Det värsta jag kan göra är att banta. Det utlöser liksom hela den där hetsen… Varje gång jag stoppar fingrarna i halsen säger jag alltid är den sista. På ett sätt var det så mycket bättre att ha anorexia, då var jag i alla fall inte lika misslyckad.

Personen sade också att hans/hennes dröm tankar är:

Nu ger jag upp. Jag vill inte längre ha som mål att bli sjukligt smal. Jag släpper dig nu. Du är fri. Jag tänker ge upp min dröm, för egentligen så är det ju inte min dröm, utan ätstörningens.
Jag vet att jag måste släppa de onda tankarna om jag skall kunna gå vidare. Jag får inte längre sträva efter att gå ner i vikt. Nu är det nya mål som gäller. Nu är det dags att hitta min trivselvikt. Jag ger upp drömmen om låga siffror på vågen. Jag ger upp vågen. Jag vet att det inte är bra för mig att väga mig 20 gr per dag.
Jag ger upp drömmen om ett smalt och lyckligt liv. För jag vet ju att det är en myt.
Jag drömmer istället om en sund, stark och hälsosam kropp. En kropp som jag skall leva med resten av mitt liv. Jag skall ge mig själv den kärlek jag behöver och förtjänar.
Jag skall sluta misshandla mig själv.
Jag skall sluta tala illa om mig själv.
Jag skall sluta skada mig själv.
Jag skall behandla mig själv med respekt.
Jag skall sluta fred med mig själv.

AVSLUTNING

Vi har skrivit om Anorexi och bulimi. Det har varit ett mycket intressant ämne som gjort att man verkligen inser att dagens samhälle går åt fel håll, men även föräldrarnas uppfostran är delvis fel.
När vi skrev om detta förstod vi hur farligt det egentligen är, att det inte bara är något man skojar om, det är allvarligt!
Vi tycker att om bara någon bryr sig och tar tag i detta så minskar antalet anorektiker/bulimiker.
Varför kan ingen bara bry sig?!
Dessa tjejer/killar vill bort från sitt problem. Dom mår verkligen dåligt. DOM BEHÖVER HJÄLP!! Så som en växt behöver vatten för att leva, behöver en anorektiker/bulimiker uppmärksamhet/kärlek för att komma ut från deras problem och leva ett normalt liv. Visst finns det psykoterapi som hjälper, men oftast är det så att de drabbade inte vågar gå till en okänd person och prata om sina problem. Därför är det viktigt att föräldrarna försöker hjälpa sina barn i första hand. Och om det inte funkar så kan man kontakta en psykoterapi.
Om samhället fortsätter att vara så som det är nu eller blir värre så kommer det till slut göra så att arbetskraften minskas så småningom.

Anorektiker/bulimiker  orkar mindre  segare arbete  lägre arbetskraft  lågkonjunktur  allting blir supeer dyrt  nästan ingen har råd att köpa varor  fabriker går i konkurs  INTE BRA FÖR SVERIGES EKONOMI!!

Masuma Raza Hussein

Kroppsuppfattning, 2.1 out of 5 based on 22 ratings
| Mer
Betygsätt Kroppsuppfattning


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Kroppsuppfattning eller som på något sätt är relaterade med Kroppsuppfattning.

Kommentera Kroppsuppfattning

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2