.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Ladda för innebandy

Ämne: Idrott
| Mer

Innebandy kräver mycket energi. Eftersom vi spelare ofta ligger nära vår maximala puls under spelet får vi den mesta energin genom spjälkning av lagrade kolhydrater i musklerna. Just därför är det viktigt att fylla på med kolhydrater för att kunna hålla hög nivå under hela matchen/träningen. Men även vatten är viktigt eftersom spelet spelas inomhus i en varm omgivning.När man tränar behöver man fylla på med energi för att ersätta energin som gått år och för att ladda upp för nästa träning. Detta är nödvändigt om man vill bygga upp nya muskler. Man ska helst få in både frukost, lunch, middag, kvällsmål och även mellanmål i sitt dagsschema.

Som jag skrev innan ska innebandyspelare välja kolhydratrika livsmedel. Det är för att kolhydrater är det näringsämne som kroppen lättast kan omvandla till energi. Men det är inte bara maten som är viktig för att orka prestera bra utan även vätskan. Om man glömmer den torkar kroppen ut eftersom man svettas under matcherna och träningarna. Man kan heller inte bara dricka vatten under träningarna utan det måste man göra under hela dagen.

Planera måltiderna efter träningstiderna så att det fungerar på ett så bra sätt som möjligt. Man ska alltid kombinera träning, mat och vila så att man bygger upp istället för att bryta ner.

Tips och råd

• Ät alltid 2-4 timmar före en träning och så snabbt som möjligt efter träningen för att återhämtningen ska bli effektiv.
• Tänk även på spridningen av måltiderna. Man ska helst äta tre stora mål under dagen och däremellan små mellanmål för att få i sig tillräckligt med energi för att orka med dagens aktiviteter.
• Lägg upp maten efter idrottarens tallriksmodell för då får man som idrottare i sig rätt mängd av alla de energigivande näringsämnena: kolhydrater, proteiner och fetter. Drick och ät alltid bröd till maten och avsluta med frukt.

Dagen före match

Dagen före en match är det viktigt att ladda upp med ökade portioner av pasta, ris och bröd. Man får inte glömma kvällsmålet som kan innehålla müsli, mjölk, bröd och frukt. Dagen innan är, som nästan varje dag, det viktigt att fylla på med vätska eftersom man kommer att förlora mycket under matchen.

Matchdagen

Välj en kolhydratrik måltid t ex pasta. Med det kan du äta fisk eller kyckling. Ät även vitt bröd och grönsaker till. Denna måltid bör ätas 3-4 timmar innan matchen. Mellanmålet kan man sedan äta 1-2 timmar innan för att höja blodsockerhalten. Men om matchen spelas mitt på dagen blir det bättre om man äter två frukostar istället för en lunch. Man ska framförallt undvika fet och fiberrik mat under dagen eftersom det kan oroa magen.

Matchdags

Under matchen ska man bara tänka på att dricka. Drickan ska helst vara ljummen och man ska dricka den i små mängder åt gången.

Efter matchen

Efter matchen är kroppen tömd på kolhydrater och vätskan har minskat. Nu behövs mat, dryck och vila för att kroppen ska återhämta sig. För att återhämtningen ska bli bra kan man äta en smörgås eller banan i omklädningsrummet direkt efter för att sedan när man kommer hem äta en riktig måltid.

Ladda för innebandy, 2.6 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Ladda för innebandy


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Ladda för innebandy eller som på något sätt är relaterade med Ladda för innebandy.

One Response to “Ladda för innebandy”

  1. Johan on 08 Dec 2008 at 3:07 e m #

    Tjena, fint skrivet men den är dock hyfsat kopierad. Den är snarare en sammanfattning av “Ladda för innebandy”

Kommentera Ladda för innebandy

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2