.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Lasse Åberg

Ämne: Biografier
| Mer

Lasse föddes i Hofors i Gästrikland år 1940. 1941 flyttade familjen till Stockholm. “Vi bodde fyra personer i en 1:a på Kungsholmen. Vi hade lagom av allting. Jag uppfostrades i en blandning av sunt förnuft, jämtelag och dålig smak. Ingen kan rubba min tro på att världen ser ungefär sån ut.” Lasses mamma hade en väninna, en damfrisör vid namn Valborg Bergström som gick en ABF-kurs i frihandsteckning och tog med Lasse en dag. “Det måste ha varit omkring 1955. Låsningsprocessen hade börjat”. Lasses pappa tyckte att han skulle bli reklamtecknare för att de känade mycket pengar. Så han övade genom att plagiera annonser. På sätt och vis så gör han det fortfarande. Han beundrade Lawson Wood’s apor på Allersomslagen. “Kan man komma längre som tecknare tänkte jag”. Han hade inte kommit i kontakt med “riktig konst” än. Hans pappa var svarvare och dansbandstrummis. En dag visade han en teckning av Rit- Ola för Lasse och sa: Den här killen kan teckna! och sonen höll naturligtvis med honom. Lasse var med i Unga tecknare i Allers, där första pris var en 5 kr. Han skickade in en teckning han en gång hade målat, men teckningen blev inte äns publiserad i starten. “Sånt sätter sina spår”. I mitten av 50-telet gick en Bernard Buffet-våg över landet. “Han blev min idol”. Lasse började på Konstfackskolan 1960, han utvecklades. “Det jag lärde mig under fyra år var den häpnadsväckande sanningen att jag inte var något geni”. Det gjorde honom osäker.

Musse

Lasse gillar egentligen inte alls Musse Pigg. Han tycker den flegmatiska ankan är mer sympatisk. Han tycker att Musse med sin genomsnittsamerikanska mentalitet är egentligen en rätt tråkig borglig råtta. Nej, det som fascinerar honom är den totala expoateringen som Musse är utsatt för. “Till och med av mig”. Musse som golfboll, pennvässare, tvål, radio, kamera e.t.c. Lasse säger att han har förhöjd perception när det gäller Musse Pigg. “Jag ser honom där ingen annan ser honom. Han finns i en sjukvårdsaffär i Reykjavik, i ett souvenirstånd vid Eiffeltornet, i en Sparbank i Oslo, på Torontos flygplats och i Konsumbutiken i Bålsta. “Sen har jag de säkra korten. Butiken “Old friends” i New York med endast Disneyana, likaså “Dreams come true” och “Chicaboom” på Maelrose Avenue i Los Angeles. Fast jag föredrar “Swingråttorna” som till exempel souvenir- Musse i sten från Chamonix. Den har slumartad charm som är svår att motstå. Vi ses runt nästa hörn Musse”.

Innan Lasse började på konstfack tecknade han utan att se påstår han. På konstfack fick han lära sig att öppna ögonen. “Kanske lärde jag mig att teckna också, men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att lära sig se”. Han tycker om uppställda föremål i lugna grupperingar, statiskt, vilsamt, stillhet. För han sedan in Musse Pigg uppstår mild anarki. Bilden förskjuts åt något håll. Lasse har den största respekt för habila tecknare. Bra tecknare lever ett eget liv. En värld befriad från.

Lasse är förtjust i konstnärsrollen. Förut brukade han odla skägg och röka pipa. “Det är inte konsten jag älskar, det är mig själv i situationen.” “Det är inte helt lätt att ta sig själv på allvar i konstsvängen. Jag hat en känsla av att jag slår in vidöppna dörra. Gänget är hela tiden 70 år före. Jag menar vem fan vill hålla på med till exempel konstruktivism när Malevitj gjorde en svart kvadret på vit botten 1913″. Följande är enligt Lasses mening det klokaste som någonsin sagts om konst:
-Och vilken är din älsklingsfärg?
-Rött!
-Varför det?
-Tja…blått då!

Konsten

Vad är då slutligen konst. I Uppslagsverket “Bra böckers lexikon” står detta under konst: KONST: Gränsen mellan konst och icke konst betraktas numera ofta enligt de amerikanska konstteoretikerna George Dickies och Arthur Dautes institutionella konstteorin: konst är det dem presenteras, uppfattas, och behandlas som konst av personer som är aktiva i konstlivet (konstvärlden). Denna teori gör det möjligt att klassificera något som konst, men säger inget om konstverkets kvalitet.

Lasse Åberg, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Lasse Åberg


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Lasse Åberg eller som på något sätt är relaterade med Lasse Åberg.

Kommentera Lasse Åberg

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2