.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

LUDWIG van BEETHOVEN

Ämne: Biografier, Musik
| Mer

Ludwig van Beethoven (16 december 1770, Bonn-26 mars 1827, Wien)

“Lägg märke till honom, han kommer att få sitt namn känt”. Detta var Mozarz åsikt när han fick höra Beethoven improvisera för honom i Wien, år 1786. Beethoven var vid detta tillfälle bara 14 år.

Beethoven föddes i den provinsiella staden Bonn i Tyskland, antagligen den 16 december 1770. Han tillhörde en flamländsk och ganska fattig släkt där både farfadern, Ludwig, och pappan, Johann, var anställda vid hovet som bassångare och tenorsångare. Då Beethoven tidigt visade osedvanliga musikaliska anlag, kom fadern på idén att driva fram honom till ett underbarn efter Mozarts mönster. På detta sätt skulle sonen kunna skaffa de pengar som så väl behövdes. Redan som fyraåring började fadern undervisa honom I violin och piano, men denna undervisningen var väldigt oregelbunden. Hans stora talang gjorde så att han redan vid 12 års ålder blev assistent till organisten Christian Gottlob Neefe, som han även studerade för. Det var också under Neefes vägledning som Beethoven skrev sina första kompositioner, som 1783 utkom som hans första tryckta kompositioner.

1786 sändes Beethoven till Wien där han fick tillfälle att improvisera inför Mozart, men hans mor blev dålig och han blev tvungen att nästan omedelbart återvända till Bonn. Hon dog några månader senare. 1789 bad Beethoven att sin alkoholiserade fader skulle bli pensionerad och detta betydde att han själv fick ta ansvaret för sina yngre bröder Carl och Johann. Beethoven lämnade Bonn för Wien en andra gång i november 1792 för att studera med Franz Josef Haydn.

LIVET I WIEN

1794 ockuperade franska styrkor Rhenlandet och detta betydde att Beethovens förbindelse och stöd med Bonn upphörde. Hans fader hade avlidit en månad efter hans avresa till Wien och 1795 kom hans två bröder till Wien för att förena sig med honom. Beethoven stannade resten av sitt liv i Wien. De fåtal gånger han lämnade staden var för någon längre sommarsemester och i hans unga dar för några tillfälliga konserter i närliggande städer. Hans enda långväga resa var till Prag, Dresden och Berlin 1796.

Beethoven hade aldrig någon fast anställning i Wien. Han försörjde sig själv genom att ge konserter som pianolärare och genom försäljning av hans kompositioner. Medlemmar från aristokratin i Wien var hans stadiga beskyddare och 1809 garanterade tre av dem att han skulle få en årlig inkomst; på en enda kondition som var att han skulle för alltid stanna i Wien.

BEETHOVENS “ SJUKDOM”

De sista 30 åren i Beethovens liv var den period då han fick flera personliga kriser där det första anfallet var hans dövhet. Redan innan han fyllt 30 år, d.v.s. innan år 1800, märkte han till sin förfäran, att han började bli döv. Till en början gjorde han allt för att hålla det hemligt. Han försökte övertala sig själv att det bara var en övergående sjukdom. Men 1801 insåg han att han var tvungen att ge upp allt hopp om förbättring. I ett brev till en god vän nämner han det för första gången och senare i ett dokument, det s.k. Heiligenstadt-testamentet, som är skrivet både som ett brev och som ett testamente, adresserat till hans bröder. Slutligen bestämde han sig för att ta “tjuren vid hornen” och tog sig igenom sin kris genom en serie av triumferande musikverk och detta blev början av en ny period i hans stilistiska utveckling. Men redan 1808 hade dövheten nått ett så högt stadium att han nästan inte kunde föra ett samtal. Sex år senare blev han tvungen att avsluta med att uppträda som pianist och han kunde nu heller inte höra vad folk ropade till honom. Han fick därför använda ett pappersblock i vilket man fick skriva ner svaren på hans frågor och övriga samtal med honom.

BEETHOVENS PRIVATLIV

En annan stor kris som Beethoven gick igenom var när hans förhållande med en onämnd dam (antagligen Bettina Brentano, en god väns fru) tog slut. Till henne, har det framkommit att han antagligen skrivit en serie kärleksbrev som hade till överskrift “Till den odödlige älskade” (det mystiska med dessa brev är att man egentligen inte vet riktigt säkert vem de är adresserade till och inte heller vet man när breven är skrivna). Detta var antagligen det mest seriösa förhållandet som han någonsin haft med en kvinna. Denna brytning ledde till en lång period av självömkan och då han lade musikarbetet åt sidan. Beethoven var i hela sitt liv en ensam man och blev med åren alltmer inbunden. Han hade lätt att falla för kvinnor men inte ett enda förhållande varade så långt som till giftermål.

Beethoven levde så helt i sin egen värld, att han ständigt betraktade det som försiggick omkring honom, som något ovidkommande. Men å andra sidan var Beethoven livligt intresserad av samtidens aktuella frågor, i synnerhet den politiska utvecklingen. Han var också väldigt passionerad av naturen och kunde gå runt i skogen i flera timmar.

Under sina sista år fick Beethoven utstå många bekymmer för sin brorsons Karls skull som han ville adoptera efter sin brors död 1815. Det tog fem år för adoptionen att gå igenom. Beethoven hoppades på att detta skulle ge honom ett riktigt familjeliv men 1826 gjorde Karl ett självmordsförsök och när Beethoven fick reda på detta tappade han all målmedvetenhet i sina handlingar. Strax därefter blev Beethoven sjuk i lunginflammation, men mot slutet av januari 1827 kvicknade han till men förbättringen varade inte länge. Den 24 mars på morgonen mottog han sina vänner för att en sista gång få se dem. Då ceremonin var över slog Beethoven ut med handen och sade: “Applådera, vänner, komedin är slut Detta var hans sista medvetna ord. Begravningen ägde rum den 29 mars. Wiens skolbarn fick ledigt och 20 000 människor följde mästaren till den sista vilan.

BEETHOVENS MUSIK

Beethoven står på gränsen mellan klassicism och romantik. Som tonsättare är han till en början klassiker, men som en människa och personlighet är han romantiker. Hans musikliv är indelade i 3 perioder, den tidiga, den mellersta och den sena.

Den tidiga Denna period som varade ända fram till 1802, visade en stor skicklighet av den klassiska stilen från Haydn och Mozart. Han skrev huvudsakligen musik för piano och för kammarmusik bland annat hans 1:a och 2:a symfoni och sin 1:a sexsträngskvartett, en balett och en orotaria.

Den mellersta I slutet på året 1803 börjar mellanperioden och denna pågick till 1812. På grund av hans dövhet blev musiken under denna period väldigt dramatisk. Man sade bl.a. att hans musik inte längre var någon njutning, pianot var inte stämt och att den virtuositet han tidigare haft inte fanns kvar. Hans musikverk under denna tid var bland annat 4-6:e symfonin, en pianokonsert, en violin konsert, en pianortio, …

Den sena Den sista perioden sträcker sig från 1813-1826. Musiken blev nu mindre dramatisk och mer inåtvänd och 1822 bad folk honom att sluta dirigera för att de bland annat tyckte att hans taktpinne ställde till med oreda överallt och att hans livliga rörelser störde hans egen orkester. När Beethoven fick höra dessa åsikter blev han väldigt ledsen och uppträde aldrig mer som dirigent. Under denna period komponerade han bland annat pianosonaten, två sonater för cello och piano, 7-9:e symfonin, …

Beethovens musik har aldrig förlorat dess centrala plats inom vår musikhistoria. Många av hans verk har senare influerat andra kompositörer t.ex. Schubert. Han var ett geni som skapade underbar musik men samtidigt som han var en vanlig och mycket mänsklig människa. Beethoven har komponerat jätte många musikverk i form av opera, scenmusik, orkester, vokalverk, sånger och kammarmusik.

LUDWIG van BEETHOVEN, 2.5 out of 5 based on 10 ratings
| Mer
Betygsätt LUDWIG van BEETHOVEN


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om LUDWIG van BEETHOVEN eller som på något sätt är relaterade med LUDWIG van BEETHOVEN.

2 Responses to “LUDWIG van BEETHOVEN”

  1. Anna Andersson on 16 Mar 2009 at 3:50 e m #

    Hej där, jag tycker ditt arbete om Ludwig var suvärent

  2. Sven on 17 Nov 2011 at 8:19 e m #

    Tackar, du hjälpte mig mycket med mitt eget Beethoven-arbete.

Kommentera LUDWIG van BEETHOVEN

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2