.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Makt

Makt är en sak som påverkar alla – vem som har det, om du själv har det, om du vill ha det, om du saknar det, om du hatar det och mycket mer. Makt är inte alltid något bra, det kan få människor att bli galna, att ta livet av sig, att hamna i bråk, att bli deprimerade eller liknande. Men förhoppningsvis är det något som får en person att förändra något till det bättre.Det finns många personer idag som har jobbat sig till makt genom att bli väldigt bra på något; sjunga, dansa, tala, måla, matematik, vetenskap m.m. De kan t.ex. vara popstjärnor, författare, professorer, ministrar eller konstnärer. Det finns även personer som föds till makt; kungen/drottningen, barn till högt uppsatta människor. Alla som påverkar folk har makt. Många av dessa använder makten till något som är bra enligt dem själva, det finns alltid någon som tycker att det de gör är fel. Och det kan inte vara speciellt lätt att ha makt och ännu svårare i ett sådant här land som Sverige där vi får se och höra allt vad de gör. Detta påverkar dem och i sin tur oss också genom att de inte vågar göra vissa saker som kanske hade varit till det bättre men även saker som hade varit till det sämre, och det är värt det enligt mig.
Jag tror att det krävs mycket starkt psyke och en bra och personlig anledning till att nå fram till det resultat man vill åstadkomma med sin makt. Innerst inne är vi egoister tror jag, men det betyder inte att man behöver vara elak och göra allt för att få det sämre för andra, tvärtom tror jag att det betyder att man vill hjälpa andra människor för då vet man att det är större chans att de hjälper en tillbaks och det är vetenskapligt bevisat att man utsöndrar en hormon som får oss att må bra när vi gör något gott (det finns många anledningar att göra något som är bra för någon annan ur en egoistisk synvinkel), alltså tror jag att det undermedvetna är en egoist utan att vi vet om det.
Vem som har makten bestämmer du. Du vet att regeringen har mycket makt men du bestämmer själv hur mycket du vill bli påverkad av den, du behöver t.ex. inte lyda lagarna (det är inte så smart men du måste ju faktiskt inte) eller åka bil mindre bara för att de säger det, i värsta fall kan du ju flytta. Ett bättre exempel är media, alla vet att media har makt men hur mycket makt har de över dig? De behöver inte ha någon makt alls, bara för att klädbutikerna följer modet så behöver inte du följa det – du kan sy egna kläder eller handla på second hand. Självklart är det svårt att inte underkasta sig någon, men det går, samhället idag är uppbyggt av människor som inte klarar sig ensamma och genom att ge någon makt över några som också har makt över annat så binder man ihop alla.
Vem har inte makt?
Många skulle nog svara “Fattiga människor i Afrika” eller liknande.
Men om vi ställer frågan så här istället:
Vem kan inte ens påverka ett litet barn som läggs i ens famn? …

Författare: Angelica Algdal, Munkebäcksgymnasiet

Makt, 1.8 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Makt


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Makt eller som på något sätt är relaterade med Makt.

Kommentera Makt

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2