.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Manga

Ämne: Kultur
| Mer

Vad är manga?

Manga (Uttalas mah-n-gah) betyder Japanska tecknade serier.
De är extremt kända runt om i världen.

Själva ordet betyder “slarvig/hafsig bild” och har genom århundraden gått från att betyda karikatyr till det vi i väst kallar för “serier från Japan”.
Manga blev populärt på 1950- och 60-talet .
En av dom största manga serie skaparna är Clamp. CLAMP är signaturen för en grupp kvinnor som tecknar manga i japan. Gruppen bildades 1989 och bestod då av tolv kvinnor. Idag utgörs CLAMP av fyra kvinnor. CLAMP är en av Japans mest populära och framgångsrika mangaka-grupper(mangaka är det japanska ordet för serieskapare). CLAMP ger för närvarande ut tre olika mangaserier i Japan; ex, xxxholic.
Handlingen i en manga spänner över de flesta fält man kan tänka sig, allt från prinsess-sagor till hårdkokt action och blodigt krig och så Bygger de mycket på relationer mellan karaktärerna du kan t.ex. få följa med dem genom livet i takt med att de blir äldre, Hjältarna och hjältinnorna är inga superhjältar som i västerländsk bemärkelse, utan alla karaktärer har både styrkor och svagheter. Detta gör att läsarna lätt kan identifiera sig med både skurkar och hjältar. de är oftast följetonger där du följer huvudpersonerna genom äventyr, vardagsproblem och utmaningar.
En del manga är mer lämpade för barn, medan andra är ämnade för vuxna. I japan finns det läroböcker i manga-stil! Tänk att kunna lära sig t.ex. kemi, historia, biologi med hjälp av serier
Alla japaner har någon gång säkert läst en manga under sitt liv, manga räknas mer som en kultur i Japan och det finns manga för alla åldrar (Just det från 5 – 80 år). Med åren har man utveklat manga till film som vi idag kallar anime.

Anime är det vardagliga japanska ordet för animerad film som är inlånat från engelskans animation. Utanför Japan används uttrycket specifikt för att beteckna tecknad film från Japan. Produktionen av animerad film tog fart på allvar i Japan under sent 1960- och -70-tal. Redan under denna tid vann den popularitet utomlands, främst i Frankrike och Italien.
Här är några ex. på anime filmer som har gått på bio här i Åseda filmer så som Spirited Away, Det levande slottet. Det som man har kunnat se på tv som anime serier är pokemon, digiomon och Yo-gi-oh som främst vänder säg till yngre barn.

Teckna manga

Det som kännetecknar manga figurerna är stora ögon, liten och vass haka samt en näst intill osynlig. Ögonen är väldigt viktiga. Särskilt i manga där karaktärerna ibland har jättestora ögon (oftast de kvinnliga) för att i kombination med resten av ansiktet enkelt kunna uttrycka känslor.

Så här kan man göra manga ögon.
Så här kan manliga och kvinnliga ögon se ut.

Ansikte.

Så här är en bra grund om man ska rita ett manga ansikte.

Så här kan det se ut.

Manga i världen

Manga skiljer sig åt från västerländska serier på flera sätt,
Det som skiljer mangan från vanliga serier är(de vanligaste)Man läser dem baklänges- från höger till vänster Dom tecknas oftast i svart vitt. Orsaken till att en manga läses från det hållet är för att efterlikna originalet från Japan så mycket som möjligt. Men även för att det kan bli fel i texterna. Ta till exempel en karaktär som har en tröja som det står NIKE på, om man då vänder på bilden för att den ska läsas från motsatt håll som den är tecknad, så står det EKIN istället. Det finns manga som man läser från vänster till höger med de heter egentligen manhwa, för att klassas som “riktig” manga så ska den läsas från höger. Något som framför allt vuxna har svårt att vänja sig vid, medan oss yngre har betydligt lättare att ta till sig detta sätt att läsa. Men man lär så länge man lever finns det ju ett ordspråk som heter. manga är relativt nytt, men det växer stadigt och det är här för att stanna
Daniel Hausenkamph

Manga, 3.2 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Manga


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Manga eller som på något sätt är relaterade med Manga.
  • No related posts

Kommentera Manga

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2