.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Mat från Schweiz

Ämne: Geografi, Mat
| Mer

Egentligen finns det ingen egen schweizisk kokkonst, endast matvaror och maträtter typiska för varje kanton, men även för vissa regioner inom kantonerna. Maten innehåller oftast mycket näring och är därmed mycket hälsosam, men i Schweiz lider ingen brist på restauranger som kan erbjuda ett stort urval specialiteter.I Schweiz är gastronomisk kultur och kulinarisk konst mycket betydelse full, inte bara i de stora hotellen, som till och med högt uppe i Alperna har primörer, scampi och havsfisk, utan också i små värdshus.
Värdshusinteriören har ofta höga träpaneler och väggfasta bänkar. Om värden eller värdinnan kommer och tar i hand före måltiden, betyder det att man skall känna sig extra trygg för sin måltid. Nästan på alla ställen i Schweiz, stora som små, får man en värmeplatta, som är till för att hålla maten varm. Oftast får man, helt gratis, också broderade tabletter under tallrikarna.
Så gott som överallt i Schweiz ingår grönsaker, sallad potatis eller ris i huvudrätten.Utmed Schweiz vackra sjöar finns det fiskerestauranger, där det serveras fisk i massor. De vanligaste fiskarna i Schweiz är forell, abborre, sik och gädda. Den schweiziska gäddan är lite speciell, eftersom den har ett mycket grövre kött än den svenska.

I Schweiz finns många så kallade Tearooms, det är som ett vanligt konditori där man oftast också kan få en varmrätt. I Schweiz finns det även något som kallas för Cafeterias, det är ställen som specialiserat sig på smörgåsar och drycker.

Schweiziska specialitéer

Nedan följer en förteckning över Schweiz tre mest kända orters kulinariska specialitéer:
Bern
Zungenwurst och Emmentalerli är två känd korvsorter från orten Bern. En typisk rätt från Bern är Berner Platte, som är rökta skinkbitar, fläsk och korvar kokta tillsammans och serverade med surkål eller gröna bönor. Berner Röschti, är en annan känd rätt från Bern, som består av potatis stekt som en hel, gulbrun kaka och gärna med lite riven lök och små fläsktärningar i.
Zürich
Schützenwurst, Züri Schüblig och Basserdorfer Schüblig är alla typiska korvsorter från Zürich. Geschnetzeltes Kalbfleich är en rätt från Zürich, som är finskuret kalvkött tillagat med sås. Och så får man inte glömma Leberspiessli, som är lever stekt på spjut.
Valais
Valais är känt för alla sina torkade köttsorter, de mest kända är viande séchée, som är torkat oxkött och lard sec, som är torkat fläskkött. Från Valais kommer även en känd torkad korvsort, saucisson sec. Walliserbrot är ett ganska hårt och torrt men mycket smakrikt rågbröd. Något annat som är typiskt för Valais är raclette, som är smält bagneost serverat med skinnpotatis, syltgurka och syltlök. Från Valais kommer även många fina frukter t.ex. jordgubbar, persikor, aprikoser och druvor. Även sparris finns det mycket av i Valais. I Valais tillverkas även Schweiz fylligaste vin Valaisvinet, antingen det är de vita Fendant och Johannisberger eller det röda Dôle.

Över hela Schweiz

Över hela Schweiz förekommer en ostomelett på tusenbladsbotten (smördegs- botten), som kallas för Ramequin eller Käsekuchen, och överallt finns det tårtor på tusenbladsbotten med säsongens alla olika frukter på. Marängen härstammar från Meiringen i Berner Oberland, men specialiteten Meringue Chantilly, som är maräng med vispgrädde, finns över hela landet.

Över hela Schweiz, under höstmånaderna, äts rådjurssadel, Rehrücken och Gemspfefferkött, som är typiska vilträtter, som först har legat i marinad och som sedan serveras med gräddsås. Bland tillbehören återfinns lingon, som serveras i små klickar som en raritet.

Te och Kaffe

Te serveras i glas på många håll, och till mångas förtvivlan, även kaffe i glas på de enklaste ställena. På bättre och större ställen får man caffè espresso förutom vanlig café nature. Till kaffet kan man självklart få tillbehör som grädde eller varm mjölk. Schweizaren själv tar gärna brännvin på körsbär eller plommon, eller Marc, gjort på druvfinkel.

Schweizerost

Redan de gamla romarna åt alpin ost , troligtvis så var de romarna som började framställa ostsorten sbrinzen, som är en mycket hård ost. Man vet att renässansens italienska livsnjutare åt denna ost under 1300- talet. En annan ost som är väldigt gammal är gryéreosten, som började framställas på 1100- talet.

I Schweiz finns det inte bara ost smörgåsar och ostbrickor, utan här serveras ost på många olika sätt, t.ex. Raclette, som är ost smält över öppen eld eller grill. En annan känd osträtt från Schweiz är fondue, som är ost smält i vin. Fondue är för övrigt Schweiz nationalrätt. I Schweiz finns det även många olika sorters ost omeletter och dessutom strör man ost över massor med andra sorters rätter.

Schweiz är ett av världen mest ostmedvetna länder, och här tillverkas ost på närmare 2000 olika ställen. Schweiz framställer många olika sorters ostar, främst de valnötssmakande emmental och gruyére, men även vacherin, som är en mild ost, och sbrinz, som är en hård och stark ost framställs det mycket av i Schweiz. Mjukosten som snart funnits i 75 år uppfanns i Schweiz, och var lustigt nog först bara tänkt som en ost konserv för export till tropiska länder.

Emmentalern, som är den populäraste av Schweiz alla ostar, står för 95 % av Schweiz ostexport. Varje år exporterar Schweiz 26 000 ton ost, varav 10 000 ton är till Italien, 5 000 ton till Frankrike och 3 000 ton till Amerika.
Sverige då? Jo, vi äter inte alls lika mycket som italienarna och fransmännen, men på senare år har svenskarna faktiskt börjat äta mer av de schweiziska ostarna.

Schweizisk Choklad

I Schweiz finns de berömda chokladfabrikerna Tobler, Nestlé och Suchard, men i Schweiz finns även mindre chokladfabriker som tillverkar gourmetchoklad, t.ex. Moreau och Teuscher.

Vin och Sprit

Det var munkar som i tidig medeltid började odla vin i större skala på terrasserna ovanför Schweiz sjöar. Men mindre vinodlingar hade funnits tidigare. Hednavinet, le Paien, i Valais odlas sedan urminnes tider på Europas högst belägna vinterterrasser, som ligger på 1100 meters höjd.

I grova drag kan man tala om tre sorters schweiziskt vitt vin: det lätta mousserande Neuchâtelvinet, som växer på kalkhaltig jord, det något fylligare och friskare vinet från terrasserna vid Genévesjön, och så slutligen de varmare och tyngre vinerna Fendant och Johannisberger från Rhônebäckenets solheta gryta i Valais. Det vita vin som odlas överallt i Schweiz heter Casselas.

Valais är Schweiz främste producent av rött vin. Man odlar där burgunddruvan Pinot Noir och vinet heter Dôle. Ett betydligt lättare rödvin framställs av Gamaydruvan.
I Valais bevattnas vinodlingarna av långa smala vattenrännor som sköts kollektivt och rinner upp från glaciärerna.

I Schweiz dricks det mycket konjak, den populäraste sorten är fruktkonjak. I Schweiz dricks det även mycket brännvin, särskilt till kaffet.

Mat från Schweiz, 2.2 out of 5 based on 24 ratings
| Mer
Betygsätt Mat från Schweiz


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Mat från Schweiz eller som på något sätt är relaterade med Mat från Schweiz.

Kommentera Mat från Schweiz

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2