.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Mayaindianerna

Ämne: Samhälle
| Mer

Mayafolket bosatte sig runt Stillahavskusten, i västra Mexico, flera tusen år f.kr. De byggde upp små städer med odlingar och de började transportera varor. De odlade majs, bönor, grönsaker – som paprika och squash- men också frukter.
250-950 e.kr kallas för Mayakulturens storhets- eller blomstringstid. För under den perioden hade de utvecklat sin arkitektur till stora tempel och pyramider som de byggde för att ära sina gudar. Gudarna var föreställda i blandad mänsklig och djurisk form. Det var himmels-, fruktbarhets- och dödsgudarna som dominerade. Det offrade till de med blodsoffer.
Mayafolket hade stora kunskaper i astronomi och matematik. De kunde förutse solförmörkelser, kometpassager och räkna ut kalendern hundra tals år i förväg.
Befolkningen ökade och de byggde större städer på platser som idag är de nuvarande staterna Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador och framför allt på Yucatanhalvön.
Städerna styrdes av präster men trots det hade de ändå kungar som folket såg som gudomligheter. Mayafolket blev så mäktiga att de till slut hade klasskillnader bland folken.
Så levde de i flera hundra år tills miljöförstöring som utarmning av jorden gjorde att skördarna minskade och städerna övergavs. När spanjorerna kom fanns det inte mycket kvar av deras kultur.
Än idag lever många av Mayafolkets ättlingar på jordbruk. Och de flesta bor på Yucatanhalvön och i Guatemala där hela 60 % av befolkningen är Mayaindianer. De pratar ungefär samma språk som deras förfäder och vissa gamla mayanska traditioner lever vidare. Men Mayaindianerna idag känner sig förryckta och diskriminerade. Deras livsvillkor är annorlunda den andra delen av befolkningens. Mayaindianernas medellivslängd är bara 45 år mot 63 år för de andra människorna.

Aztekerna

Aztekerna kom från norr omkring år 1200 och bosatte sig i nuvarande Mexico. Där grundade de en stad som de döpte till Tenochtitlán, nuvarande Mexico City. Staden var uppbyggd på holmar i sjön Texcoco.
De byggde stora tempel där de offrade tusentals människor till gudarna som var ansvariga för regn och växtlighet.
Precis som Mayaindianerna odlade de frukt, grönsaker och majs. Fiske var också en stor del av deras föda.
Aztekerna hade ett eget skriftspråk där de använde symboler och bilder. De var väldigt kunniga i matematik och astronomi och skapade en egen kalender i sten. Den finns nu på ett museum i Mexico City.
Aztekerna var mycket stridslystna och krävde många blodsoffer. Därigenom fick de många fiender.
När spanjoren Hernan Cortés och hans soldater kom 1521 var det lätt att få hjälp från Aztekernas förtryckta grannar. Spanjorerna dödade många indianer medan andra dog i de sjukdomar de hade med sig.
År 1525 mördades den siste aztekkungen och spanjorerna tog över hela Mexico. Hela aztekkulturen var utplånad och de få indianer som överlevt krigen och sjukdomarna är vad som är kvar av den tidens befolkning.
Dagens mexikaner är resultatet av invandrade spanjorer.

Mayaindianerna, 2.3 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Mayaindianerna


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Mayaindianerna eller som på något sätt är relaterade med Mayaindianerna.

Kommentera Mayaindianerna

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2