.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Militärligan

Ämne: Samhälle
| Mer

Lite kort om rån och brott

1983 rånade några i Militärligan en ICA-man i Kopparhallen. ICA-mannen var på väg med pengarna från ICA till en depositionsfack som avslutning för kvällen, då han blev rånad på pengarna. Rånarna kom över 300 000 kronor.

1991-01-02 rånades en bank i Trångsund av Militärligan. Rånet var välplanerat och gick som det skulle. Rånarna hade stulna bilar som flyktbil. Bytet var okänt.

1991-10-25 begick Militärligan ett värdetransportrån i Farsta Centrum.

Hösten 1991 stal några i ligan vapen an militären i Getryggen. De hade med hjälp av sprängdeg kommit igenom förrådet där vapen fanns. Det rörde sig om 200 automatvapen av sorten K-pist, AK 4 och KSP m.m.

1991-12-30 lade ligan en bomb i T-Centralen. Man blev tvungen att spärra av hela Centralhallen för att få bort bomben. Desarmeringsgruppen försökte med hjälp av en robot få ut bomben till en bombsäker tunna. När roboten var utanför ingången med bomben på väg mot bombtunnan råkade den ramla av och sprängas. Det var en så kraftig explosion, så att bilarna på andra sidan av vägen skadades av splitter från bomben. Som tur var det ingen som skadades så allvarligt.

1992-01-13 begick de ett rån mot banken i Svedmyra. Rånet gick bra och de kom över en stor summa pengar.

1992-03-13 dubbelrån i Ösmo. De rånade både posten och banken samtidigt. Det var här Johan Ahlin sköt en smilgubbe på kassarutan. Deras flyktbil var en skåpbil av märket Dodge Van. Ligan kom över ca 1 000 000-1 500 000 kronor.

1992-09-24 rånades posten i Kungsör av några i ligan. Rånet var ordentligt planerat och genomtänkt.

1992-12-10 försök till värdetransportrån. De ställde in rånet p.g.a. att det var en poliskontroll i närheten av platsen där de skulle utföra rånet.

1992-12-29 två bankrån och ett postrån i Ullared. Allting gick lätt och bra till.

Mellan 1992-1993 skickade Militärligan ett förhandlingsbrev till polisen. Förhandlingen gick ut på att man skulle byta ut de 200 automatvapen mot 25 miljoner kronor. Men det hände ingenting med förhandlingen.

1993-12-23 försökte några i ligan råna en bank i Hedby, men klantade till sig och åkte fast av polisen. Det var bl.a. Carl och hans pappa Boris som åkte fast. Med hjälp av data-information och att de som åkte fast tjallade på varandra, kunde man få fast de flesta i ligan.

Sumonja Carl

Carl är född 1965-11-28. Han är född och uppväxt i Sverige med svensk mamma och jugoslavisk pappa. Hans familj bestod av pappa Boris, mamma Gunnel, och bröderna Stefan, Lennart och David. Karl är äldst av bröderna.

När Carl var mellan 13-14 år flyttade han med sin familj till Leksand. Där började och avslutade han högstadiet. Senare började han en tvåårig gymnasier utbildning.

Vid 17-18 års ålder flyttade han med sin familj till Falun och då hade han hunnit avsluta sin skolutbildning.

Under perioden I Falun separerade föräldrarna. Carls mamma flyttade utan att säga vart hon skulle bo, hon bara försvann.

När Carl var 18 år flyttade han hemifrån och träffade en tjej med namnet Lena Eklöv. De bodde tillsammans i 10 års tid på olika ställen i Dalarna och Stockholm.

Carl har försörjt sig på jobb som snickare efter skolutbildningen. Han säger att han blev utbildad till snickare av sin far.

Angående hans militärutbildning under åren 1984-1985 gjorde han den vid K4 i Arvidjaurs tredje skvadronen. Carl utbildades till gruppchef och jägare. Angående sin vapenutbildning i det militära, har han utbildats på vapnen KSP 58, AK 4 samt GRG 86.

Efter militärtjänsten har Carl med några av sina lumparkompisar i samband med födelsedagar och nämner då att han har träffat Wallerstedt, Stjärnan samt Bergström. De tre personerna låg i samma grupp som Carl. Stjärnan bodde i Ludvika och de andra två i Göteborg.

En tid efter militärtjänste startade Carl egen firma. Han hade gott om arbeten och var underentreprenör ibland åt andra företag. När Carl flyttade till Tumba arbetade han åt en man med namnet Bertil Edström. Carls firma fick bygga ett litet hus åt Edström. Senare kom Carls bror Lennart att bli hans medhjälpare, eftersom Carl fick så mycket att göra.

Carl flyttade efter en tid till Selarö vid Stallarholmen, där han bodde tillsammans med Lena.

Vid ett förhör 1993-12-26 blir Carl tillfrågad om brodern Stefan och uppger att han bor i Solna. Där bor Stefan med sin sambo Anna. Stefan är en tecknare på frilandsbasis. Carl brukar ringa en gång i veckan till Stefan och de träffas ibland och tar några öl tillsammans i Stockholm. Stefan gjorde sin militärtjänst vid I 13 i Falun. Efter 2-3 månader fick han frisedel.

Angående brodern Lennart uppger Carl att han bor i Göteborg och troligtvis ensam. Carl och Lennart kontaktar inte varandra så ofta . Men ibland talar de med varandra per telefon. Det händer även att Carl och Lena åker ner till Lennart och hälsar på.

Efter det att Carl Sumonja erkänt rånen och brotten han begått, kom rätten fram till att han skulle få 14 års fängelse. Orsaken till att Carl fick 14 år, berodde på att han var hjärnan bakom rånen. Hans flickvän Lena Eklöw fick 3.5 års fängelse p.g.a. medhjälp och planering av dubbelrånet i Ösmo

Gröndahl Erik

Erik är född den 12 augusti 1968.

Erik började sitt förhör med att om sin militärutbildning.
1988 påbörjade Erik sin militärutbildning som kompanibefäl. Utbildningen pågick i 15 månader. När han sedan var klar 1989 med grundutbildningen, fortsatte han vid OFH i Umeå INF/KAV. Och detta var under åren 1989-1990.

Sommaren 1990 åkte Erik till Karlstad, Kadettskolan, som instruktör i underhållstjänsten.
Erik beskrivs som en “bördig” person av sina vänner och han är uppväxt med sin mamma som är journalist på tidningen Dalademokraten. Erik har en yngre syster som heter Katarina.

Under oktober månad 1990 åkte Erik med sin syster på en tvåmånaders tågluffning genom olika länder bl.a. i Asien.

När han kom tillbaka till Sverige, bosatte han sig hos sin mamma i Falun. Erik var arbetslös fram till sommaren efter sin semester.

Under tiden han bodde i Falun träffade han sin gamla skolkompis Stefan Sumonja. Under skoltiden var de mycket goda vänner och även efter skoltidens slut. När Carl åkte in i lumpen tappade de kontakten med varandra. Efter det att Stefan var klar med det militära träffades de igen och Stefan ordnade jobb åt Erik på sin broders, Carl Sumonja, firma. Erik jobbade i firman fram till hösten -91 och har efter det haft en massa ströjobb. Under denna tid bodde Erik hos sin syster i Stockholm. Senare kom Erik att bo på olika ställen.

Våren -92 flyttade han tillbaka till sin mor i Falun där han träffade en ny tjej som heter Annica Påhlgren. De flyttade tillsammans till Stockholm hösten -92 och bodde i sin systers lägenhet som blivit gravid. Systern bodde då hos sin pojkvän.

Erik började studera våren 1993 vid Kulturama i Stockholm. Där utbildade han sig till fotograf och var klar med utbildningen 17 december 1993.

Erik Gröndahl erkände att han hade varit med i rånen och när alla pusselbitar var på plats fick han sin dom på 10 års fängelse.

Sumonja DAVID Boris Philip

David Sumonja är född 25 Januri 1974 i Sverige med svensk mamma och jugoslavisk pappa.

David har inte så manga minnen av sin barndom, men han säger att han är uppväxt i Skogås i Stockholm. Eftersom David och Carl är bröder, så har de samma bakgrund när det gäller familj och boplatser ( se Carls bakgrund ).

När David var sex år bodde han med familjen i Leksand och där började han i lekskola. Tre år senare flyttade familjen till Falun och gick då i årskurs tre. Samma år skildes hans föräldrar och under en period så bodde David, Lennart och Stefan med sin pappa. Efter ett år fick mamman vårdnaden om de tre sönerna.

David gick ut årskurs nio med ett medelbetyg på 2,9. Senare sökte han och kom in på Social gymnasielinje på Lugnets gymnasium. David studerade bara i ett år och anledningen till det var att han var skoltrött.

Efter det att han slutat studera, flyttade han in till en mindre lägenhet och då var året 1993.

1991 åkte David ner till Stockholm för att arbeta hos sin broder Carl i hans byggfirma. Under denna tid bodde han hos Carl och Lena. Efter en tid hos dem flyttade David till sin bror Lennart i Solna. I början av januari månad 1993 kom de att flytta till Göteborg tillsammans.

Januari/februari 1993 åkte David tillsammans med Carl på en jordenruntresa. De reste först till Helsingfors och därefter till Thailand. Sedan reste de runt i övärlden och där tog ett internationellt dykarcertifikat. Därefter åkte de till Australien och sedan åkte de via några länder till Hawaii, där han stannade i en veck. Strax innan David åkte till Hawaii lämnade Carl honom. När David skulle åka hem till Sverige blev han tvungen att åka via San Francisco och byta flyg mot Sverige.

När det gäller kostnaderna för resan så säger David att han haft innestående lön i buggfirman hos Carl. Biljetterna för resan kostade 11 000 kronor. Sammanlagt kostade resan med fickpengar 30 000 kronor för David och dessa pengar utgjordes av den innestående lönen som David fick.

Angående Davids värnpliktstjänstgöring, så ryckte han in 2 augusti 1993 till I 1 i Kungsängen på 5 kompani 3 PV pluton. David skulle gå gruppbefälskola, så kallad GBS, och skulle utbildas på PV robot 56 bill. Men eftersom han åkte fast för rån, misshandel mm så hann han aldrig göra klart värnplikten.

David Sumonja fick 5 års fängelsestraff för rån mm.

Sumonja LENNART Aexander

Lennart är född 3 juli 1970.

Lennart berättar att strax innan han skulle fylla nio år försvann hans pappa Boris ur familjebilden. Lennart hade ingen förklaring varför pappan försvann, men trodde att det kunde röra sig om något brott.

Lennarts pappa är född i Jugoslavien och Lennart berättar att hans pappa inte ville lära sina barn jugoslaviska. Lennart och hans bröder fick inte lära känna någon i pappans släkt, varken farföräldrarna eller pappans syskon.

Lennart har liksom bröderna Carl och David amma bakgrund när det gäller familj och boplatser ( se Carls bakgrund ).

Lennart gick ut årskurs nio med ett medelbetyg på 3,2 och sökte sedan in till 4-årig teknisk utbildning på Lugnets gymnasium. I början av vårterminen i åk 1 blev Lennart sjuk under en sex veckors period. Detta ledde till att han kom efter i skolan och beslutade sig för att ta ett sabbatsår och åka till USA.

Efter några månader åkte Lennart till en familj i Idaho som utbytesstudent. Senare flyttade han till en annan familj i S:t Anthony. Där började Lennart studera sista året på High School.
Lennart fick mycket bra betyg i High School och detta gjorde att han fick stipendium för att studera vidare, men det ville han inte för att han var trött på USA och ville åka hem.

När han kom tillbaka till Sverige hade han tänkt sig att börja i åk 1 på teknisk linje i Falun, men det skulle dröja ytterligare ett år innan han skulle komma in. Då visste han inte riktigt vad han skulle göra och bestämde sig för att arbeta hos brodern Carl. Det ledde till att han flyttade till Stockholm. Där i Stockholm bodde Lennart dels hos Carl och även hos sin mormor i Farsta.

Hösten 1988 träffade Lennart en tjej från Finland med namnet Marjokka. Samma år som Lennart blivit tillsammans med Marjokka, träffade han sin pappa Boris. Lennart hade en uppgörelse med sin pappa och avsade sig bekantskapen med honom. Efter det träffades de enbart vid några enstaka tillfällen och då pratade de inte speciellt mycket med varandra.

Januari 1988 beslutade sig Lennart att han och hans flickvän skulle ut och resa. Han krävde då sin innestående lön av Carl vilket innebar 40 000 kronor och då innefattas biljettkostnader. De bestämde sig för att ta resan till Australien under perioden januari till maj månad 1990.

Några månader efter att de kommit hem från resan, började Lennart åter jobba hos sin broder.

Under mars 1991 sprack förhållandet mellan Lennart och Marjokka. Efter att det var slut mellan dem, kom Lennart att bo på flera olika ställen.
1993 flyttade Lennart ner till Göteborg där han känner en man med namnet Bo Peterson. Lennart och Carl hade tidigare ett renoveringsarbete på en villa i Nacka som ägs av Bo Petersson.

Lennarts ekonomi har varierats mycket. När han jobbade för sin bror tjänade han mycket pengar och handlade oftast om svartjobb.

Lennart Sumonja fick 8 års fängelsestraff för att han har begått grova rån och andra brott.

Petersson BO Jens Uno

Bo Petersson är uppväxt i Göteborg tillsammans med föräldrarna Majken Wiktoria och Uno Petersson. Bo är ända barnet i familjen. Innan Bo flyttade hemifrån bodde familjen i en tvåa. Senare kom hans föräldrar att flytta till Västra Frölunda, där de bor än idag.

Angående Bos grundskoleutbildning så säger han att han har gått på ett par olika skolor. Han gick sin gymnasieutbildning på Arsebergsgymnasium och Lewegrenska gymnasium. Där gick en treårig ekonomisk utbildning.

När han var sexton år tog han MC-körkort och vid arton års ålder tog han B-körkort.

Efter sin 3-åriga gymnasieutbildning bodde han i ett föräldrahem och började under en kortare tid jobba på Stena Lines. Detta skedde innan han ryckte in i lumpen.

Sin värnpliktstjänstgöring gjorde han på I 1 i Östersund och det var något slags infanterieutbildning. De vapen som Bo utbildades på var K-pist, AK 4 och GRG (granatgevär), men det var framför allt AK 4 som var hans favoritvapen. Han fick även skjuta med KSP 58 (kulspruta). Bo tror att han utbildades till gruppbefäl och han gick då GBS (gruppbefälskola). Hans titel i det militära var korpral och efter militärtjänsten blev han furir. Detta var ca 1977-1978.

Efter militärutbildningen var Bo mellan 20-21 år och fick jobb på ett företag som representerade småhus. Arbetet bestod av allmänna kontorsgöromål och där jobbade han i drygt ett år. Efter det fick han ett jobb inom Sparbankskoncernen i Göteborg. Där gick han en lagstadgad aspirantutbildning under två års tid. Efter utbildningen sökte han in på handelshögskola för att utbildas till civilekonom. Utbildningen tog tre år och Bo klarade den med 120 poäng. När Bo var klar med den utbildningen återupptog han sin anställning på Sparbanken. Där fick han en högre placering inom företaget med betydligt högre lön. Han kom att jobba med att sitta och bevilja lån och krediter samt hjälpa företag och privatpersoner med deklarationer. Senare kom han att jobba med flera andra jobb där de höll på med investeringar m.m.

1988 köpte Bo en villa i Saltsjöbo för 800 000 kronor och då kom föräldrarna att bli delägare för de hade stått för halva kostnaden. Bo hade förutom de pengar han sparat, lånat en del av Handelsbanken i Stockholm. Efter att Bo hade bott i villan i ett år påbörjade han ett renoveringsarbete på huset. Under tiden som villan renoverades bodde Bo hos en kille med namnet Ola på Kungsholmen. Genom Ola lär Bo känna Carl Sumonja och senare kommer Carl att utför vissa renoveringsjobb i Bos villa. Bo tar lån för att kunna betala de som renoverar hans villa. När det inte är mycket kvar av renoveringen blir Bo tvungen att bo hos sina föräldrar för att vattnet måste avstängas. Efter en viss tid hos föräldrarna får han besked att hans villa har brunnit ner till grunden. Orsaken till branden var troligen nån lampa.

Bos totala lån för villan uppkom till 1,7 miljoner. Han fick senare ut ca 1,7 miljoner av försäkringsbolaget Skandia.
Själv tror jag att allt var en försäkringsbedrägeri. Att Bo och Carl redan hade kommit överrens om att Carl skulle utföra renoveringen och att de senare skulle bränna ner villan och få ut pengarna för villan. Bo hade ju förberett sig med föräldrarna som alibi.

Bos ekonomi har varierat från arbeten till arbeten. Hans genomsnittliga lön har legat mellan 13 000-16 000 kr.

Bo fick lindrigare straff för sina brott. Han fick bara fyra års fängelse, men Bo överklagade sin straff som han sedan lade ned p.g.a. att han bara riskerade längre strafftid.

Grovt rån mot posten och banken i Ösmo

De inblandade personerna i dessa två rånen är: Ahlin Johan
Gröndahl Erik
Sumonja Carl
Sumonja David
Sumonja Lennart
Eklöw Lena

Rånet mot posten och banken i Ösmo var Lenas idé. Lena var bekant med området och terrängen runt omkring och hon har gjort en del egna undersökningar i området. Anledningen till att Lena känner till området så väl, beror på att hennes mamma bor i närheten av området.

Lena och Carl har tidigare köpt kartor på området i Ösmo och runt Ösmo. När medlemmarna i ligan studerat kartan, kom de fram till att de skulle klara att göra ett dubbelrån.

Johan, Lennart och Erik har några dagar innan rånet åkt med bil ner till Ösmo och genomfört undersökningar. Sedan har hela gruppen tillsammans åkt ner till området för att lära känna vägarna bättre.

Lena har ensam varit inne i posten och banken för att titta på de olika objekten.

De planerade rånet mycket noga. Alla i ligan skulle vara tungt beväpnade och de skulle bära skyddsvästar ifall “bängen” (polisen) skulle komma och utgöra ett hot mot dem.

När undersökningarna var genomförda så övade gruppen på rånet i Carls verkstadslokal på Grödingevägen i Stockholm.

Rollförtäckning

Lennart skulle vara chaufför och han skulle även sköta den yttre bevakningen. Han skulle vara beväpnad med en AK4.

David och Carl skulle råna banken och vara utrustade med K-pist respektive AK 4. Carl har även en handgranat i sin stridssele.

Erik och Johan skulle råna posten och även de var utrustade med K-pist och AK 4. Även Johan hade med sig en handgranat.

Alla skulle ha öronskydd för att inte skada hörseln vid skottlossning. De skulle även ha radioutrustning med sig in för att kunna varna varandra under rånet.

Eftersom David och Carl hade svarta overaller kom de att kallas för Svart 1 och Svart 2. Johan och Erik hade blå overaller och de kom att kallas för Blå 1 och Blå 2.

Beträffande deras kläder, så såg de ut så här:

Beträffande fordon

Två nätter innan rånet, stjäl ligan en vit skåpbil med märket Dodge Van från en parkeringsplats i närheten av Jordbro.

Bilen körs upp till helikopterplattan och där monterar Johan bort lastnätet. Allt som redan finns i bilen kastas ut, ca 30 meter in i skogen.

Kvällen innan rånet skjutsar Lena upp samtliga i gruppen till den stulna bilen. Där lägger de in all utrustning som ska med till rånet.

På förutbestämd tid åker de fram till Ösmo. Lennart är förare och de övriga, förutom Lena, sitter bak i skåpbilen i ordningen Carl, David, Johan och Erik.

Rånögonblicket

Johan ritar en skiss över färdvägen in mot post- och banklokalen samt hur var och en ska röra sig vid själva rånögonblicket. När de lämnar bilen så springer först Carl ut till höger mot banken och David strax bakom honom. Johan och Erik tar till vänster mot posten.

Under tiden som de samtliga befann sig i lokalerna vänder Lennart bilen till den plats som framgår i den skiss de ritat. Klockan var då ca 10.30.

Postrånet

Precis innanför ytterdörrarna i posten fanns det en kamera som Johan skjuter sönder
( se bilden till höger ).

Erik går in i lokalen och stannar i mitten, där
Beordrar han att alla ska lägga sig på golvet.
Inne i lokalen fanns det ca fyra kunder och
En gammal man som lyfter på armarna och
Ber att få gå ut, vilket han får. Snabbt efteråt
Skjuter Erik sönder de andra två kamerorna.
Under tiden som Erik försöker komma in
Bakom kassorna, går Johan runt och letar
Efter mer personal. När Johan går runt hittar
Han en dörr som han skjuter upp. Johan upp-
fattar utrymmet till att vara baksidan till post-
facken. När Johan kommer ut från rummet
ser han att Erik har kommit in bakom kass-
orna genom en kassalucka ( se bilden nedan ).

När Erik är bakom kassorna har han i uppgift att ta pengarna i kassorna, medan Johans uppgift är att ta pengarna i valvet.

Nästan alla som jobbade i posten den dagen låg lite gömda på golvet, utom en kvinna.
Johan uppfattade henne som chef över kassörskorna och frågar ut henne lite om bl a om nycklar till valvet och ber henne att hjälpa honom med att fylla påsarna med pengar. Det finns fortfarande en kamera innanför kassorna som fungerade vid detta tillfälle, så därför har man kunnat se hur de rörde sig i posten. Här kan du se med ett äkta kort hur det såg ut vid rånet ( se nedan ).

Sedan när Johan är klar med kvinnan blir hon tvungen att hjälpa Erik med att ta ut pengarna i valvet. När Erik har tagit pengarna i valvet hör han att Johan skriker: “Blå två, jag har fått eldavbrott”. Detta gör att Erik snabbt springer fram till Johan som har bevakningen och tar över bevakningen. När Johan fått vapnet skjutklart går de båda ut genom samma lucka som de kom ifrån. Några meter utanför kassorna vänder Johan sig om och skjuter åtta skott mot glasrutan ovanför kassadisken. Skotten som skjuts placerar han i en form av en smilgubbe. När de nästan lämnat lokalen vänder sig Erik och ropar: “ha en bra dag smile”. På väg ut från posten hör Johan i sin radio: “Svart avbryter”. Johan i sin tur säger i sin tur säger i sin radio “blå kommer ut”.

Alla fyra kom ut samtidigt och då hade hela rånet tagit 4,20 minuter.

Rån Svenska Handelsbanken

När Carl och David kommer in i banken börjar Carl skjuta kameran som fans närmast utgången. David hittar en annan kamera som han snabbt skjuter sönder. Sedan började det bli ett kalabalik i banken. När de båda började skjuta började en kvinna skrika hysteriskt och sedan slå på Carl. Carl blev lite nervös och beordrade kvinnan att lägga sig ner på golvet. Kvinnan lydde honom, men var fortfarande hysterisk.

Under tiden går David till en dörr som han skjuter upp och den leder in till kassorna. När han kommer in ser han två anställda och frågar efter nyckeln till valvet. När David får nyckeln går han till Carl och ger honom dem. Inne i kassarummet skjuter sönder de sista övervakningskamerorna.

När Carl har fått nycklarna tar han med sig den hysteriska kvinnan till en av de anställda för att lugna ner henne. Därefter tar han med sig en av kassörskorna till valvet.

David försöker undertiden tömma kassorna, men får höra av en anställd att det är tidslås på dem. David vet först inte vad det rörde sig om så den anställda förklarar att det inte går att öppna den förrens efter fem minuter. Sedan går David till kassadisken och tar ut sedlar ur fack som han lägger i en påse.

När David är klar står han och bevakar medan Carl fyller på med pengar i valvet. Sedan när Carl är klar går de ut från banken och meddelar Johan att Svart 1 och 2 är klara och får svaret Blå 1 och 2 kommer ut.

Efter rånet

När alla är tillbaka till skåpbilen så kör ligan västerut med riktning mot Sorunda. Under bilfärden säger Carl: “ska vi ta banken i Sorunda också”, men förslaget lades ner. Nu var de på väg mot helikopterplattan där de skulle möta Lena.

När de kom fram till helikopterplattan tar de av sig sina luvor och overaller. Detta lägger de sedan resväskor. Det enda de behåller av rånutrustningen är vapnen. Sedan byter de bil till Carls Mitsubishi Pickup.

I pickupen fanns det 4-6 isoleringsrullar och bakom dem satt Carl, Johan, David och Erik. Anledningen till att man hade isoleringsrullar var att om ligan skulle råka ut för en poliskontroll, skulle det se ut som om Lennart hämtat isoleringsmaterial.

Efter några minuter på vägen åker de in i en poliskontroll. Lennart stannar bilen och vevar ner fönstret och frågar vad det är som har hänt. Polisen talar om för honom att det har varit ett rån i Ösmo. Sedan går polismannen runt bilen tittar lite, därefter låter han Lennart passera. Efter kontrollen fortsätter de i en riktning mot Tumba.

När de kommer fram till Grödingevägen 55 så parkerar de bilen. Carl tar hand om pengarna och utrustningen. Johan, Lennart och Erik tar varsin bunt med pengar för nöje och det rör sig om ca 10 000-12 000 kronor.
Anledningen till att de begick rånen var att de var i behov av pengar. Carl hade en hyra på
60 000 kronor/kvartal för bostaden plus att han även hade bilar som var leasade och kostade en massa pengar. De andra i gruppen hade också en massa utgifter.

Skador på de personerna som har blivit utsatta för rån

Många personer som blir utsatta för rån behöver professionell hjälp. I företag som t.ex. banken, där de anställda blivit utsatta för rån försöker deras chefer med all hjälp hjälpa de utsatta. Vissa personer får skador som t.ex. rädsla, sömnproblem m.m. och detta leder till att de blir beroende av olika slags terapier. De flesta kan inte bli som dem var tiden före rånet.

Eva Andersson som blev utsatt för postrån i Ösmo, hade det svårt att sova och var mycket rädd för att hamna i samma situation igen. Eva kom i behov av psykoterapi. Här är ett brev som Eva skickade till sin chef om hur hon blev efter rånet:

“Den första tiden efter rånet hade jag svårt att sova och var efter ca 2 veckor tvungen att få sömntabletter utskrivna av läkare. Har även varit tvungen att be min son sova hos mig när jag mått särskilt dåligt, jag har även bott tillfälligt hos min syster.
Även sjukskriven en del.
Hösten -92 blev jag svårt deprimerad och var slutligen tvungen att söka hjälp, efter kontakt med Statshälsan fick jag remiss till psykoterapi där jag gått 1 gång / vecka under 1,5 år.
Jag är idag en helt annan person än jag var före rånet. Två år av mitt liv har gått åt till att bearbeta den rädsla, oro och det obehag jag haft av detta rån för att ta ner det till ett rimligt perspektiv. Jag tror inte att jag någonsin kommer över min rädsla och min tilltro till människor har försämrats”.

Ösmo 15/5 – 94
Eva Andersson

För att cheferna ska kunna hjälpa de utsatta brukar de få ledigt ett tag för att kanske genomgå en terapi. När de sedan kommer tillbaka till arbetet ( om de kommer tillbaka ) kan de få en annan arbetsuppgift som t.ex. från kassatjänst till kontorstjänst.

Företaget brukar stå för kostnader som terapi och skadestånd m.m. till de som har blivit utsatta för rån.

Militärligan, 2.0 out of 5 based on 12 ratings
| Mer
Betygsätt Militärligan


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Militärligan eller som på något sätt är relaterade med Militärligan.
  • No related posts

One Response to “Militärligan”

  1. Lenita on 15 Sep 2009 at 9:23 f m #

    Jättebra skrivet. Rakt på och sakligt. Skulle vilja veta mer om Johan, dock. Dessutom kan jag inte se bilderna. Går de att maila kanske?
    MVH: Lenita

Kommentera Militärligan

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2