.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Mitt drömsamhälle

Ämne: Samhälle
| Mer

Om jag skulle beskriva ett drömsamhälle för mig så skulle allt kretsa runt ordet “rättigheter”. Med det menar jag att alla skulle ha rätt till att göra vad de vill och när det vill. Men samtidigt så finns det vissa gränser, rimliga gränser skulle jag vilja kalla dem. Ett exempel på det är ju att man inte kan döda en annan människa bara för att man känner att man vill eller har rätt till det. Utan det måste ju också finnas vissa regler. Mina åsikter i det här faller in i liberalismen eftersom som anser att alla ska ha rätt till frihet men också konservatismen, för som anser att det också måste finns vissa regler, man kan inte bara släppa allt och låta alla få göra vad de vill. Om man börjar man det som jag anser vara det viktigast i ett samhälle, det sociala, hur man ska bete sig och vara mot varandra. Så står talesättet “Man ska behandla andra som de vill bli behandlad själv” mycket för hur jag tycker att ett samhälle ska vara uppbyggt.
Jag skulle först vilja införa en lag, att alla ska ha rätt till bra föräldrar. För jag tror att det är där allting börjar, hur man blir uppfostrad. Föräldrarna blir ju på något sätt ens förebilder och de som man ser upp till och om man inte har rätt förebilder så kan man hamna på fel spår i livet. Att man hämnar med fel gäng kan ju bero på många saker men en anledning tror jag är de vuxnas fel. Till att börja med är t.ex. vart de bosätter sig och vad förslags anda som hålls i det samhället. Om man kollar på Matfors t.ex. eftersom jag kommer därifrån och vet hur ungdomar beter sig där och vad det ställer till med i princip varje helg så skulle jag aldrig låta mina barn få växa upp där.

Bakgrunden till att det blivit så här om man ser från egna erfarenheter så beror det på att de vuxna själva inte har någon bra utbildning och att det kanske gick snett för dem också under ungdomsåren, därför har det inget välbetalt jobb. De får då bo i den lite billigare delen av orten där alla droger och bråk finns. De kanske också är skilda barnen bor ju då oftast hos mamman, och om hon då har tre barn i åldrarna 12-19 så kanske det inte är det lättaste att se till att de gör sina läxor och hänger med i skolan. De kanske är ute sent på kvällarna istället och umgås med personer som redan är inne i drogträsket.
Hur ska man lösa detta då? Jo, till att börja med måste alla ta sitt ansvar och se till att de får en ordentlig utbildning som de kan klara sig med, eller se till att de kommer in i arbetslivet så att de kan tjäna sina egna pengar istället för att leva som en del gör, på bidrag, t.ex. bostads bidrag. Det är tråkigt att behöva säga det med samhället styrs faktiskt av pengar.

Då kommer vi in på det här med bidrag och olika andra stöd genom att få pengar för att man inte klarar sig själv. Anledningar till det är att man kanske har blivit sjuk eller har andra hinder så att man inte kan jobba och få in pengar så att man klarar sig. Detta har jag ganska blandade åsikter om men jag ska försöka få förklara mig så att man förstår hur jag tänker i denna situation. Att leva på bidrag tycker jag är fel, för de flesta som gör det har ju inte tagit sitt ansvar som jag var inne på tidigare, och oftast gett upp det här med att jobba. En kille som jag känner (Johan) har en gång i tiden jobbat men slutade med det eftersom han gick in i en “depression”. Han fick då alltså bidrag för det, och då kan man ju undra hur han fått det här bidraget? Han har fått en diagnos av en psykiatriker där han klassas som sjukskriven. Men man märker inga som hels täcken på detta, plus att jag vet att flera av hans kompisar har gjort det samma. Då kan man ju börja fundera om de bara lossas och hittar på för att få det här bidraget. Sedan kommer vi in på det här med hur mycket det egentligen ligger på, pengamässigt. Han har råd med egenlägenhet, mat, designkläder och nu ska han åka utomlands. Hur ska man lösa det här då? Hur ska man göra för att folk inte ska komma undan så lätt med att få bidrag? Den nuvarande regeringen som är liberaler menar på att man ska ha kvar A-kassan och att den ska finns tillgänglig till dem som blivit arbetslösa och det tycker jag är helt rätt! De ska ha rätt till de pengarna, alltså ca 80 % av deras dåvarande lön så att de kan klara sig, MEN förutsatt att de ska inom ett år vara tillbaka i arbetslivet och skaffat ett nytt jobb. För Johans del så stämmer ju inte det här in, han har ju för det första sagt upp sig från sitt gamla jobb har eller ingen utbildning eftersom han hoppade av gymnasiet. Han har försökt fått jobb genom arbetsförmedlingen (vad han påstår i alla fall) men inte lyckas fått nått jobb eftersom han inte har någon utbildning, och jag tror inte heller att arbetsgivarna ser han som en lämplig anställd på grund utav vad han tidigare gjort, eller rättare sagt vad han inte gjort. Men eftersom jag vill ha ett samhälle där alla försörjer sig själva men som jag tog upp tidigare så ska det vara ett fritt samhälle, så man kan ju inte tvinga på någon någonting. Men då har jag en lösning! Genom att sänka bidragen så “tvingar” man de arbetslösa att söka jobb, samt om man sattsar mer pengar på arbetsförmedlingen så att de kan erbjuda gratis kurser och utbildningar så att fler får den kompetens som behövs för att börja arbeta. Ett till plus med att arbeta är att då bidrar man i samhället och man känner sig delaktig, istället för att sitta hemma och bara låta dagarna rinna iväg är man på ett jobb och gör rätt för sig och då kanske man håller sig undan från droger och bråk som jag tog upp tidigare.

För att se till eller rättare sagt sålla på de som verkligen är sjuka t.ex. dom som gått in i den omtalade “väggen” och dom som jag anser fejkar sig sjuka så skulle man behöva öka bemanningen av doktorer. För de är ju dom som ställer diagnosen för alla som blir sjukskriva. Bristen på läkare anser jag kan vara en orsak till att det blivit så mycket bidrag fusk. Så locka fler folk till att bli läkare genom kanske erbjuda bättre betalt eller bättre arbetsvillkor så ökar säkert bemanningen där. Men då har jag suttit och tänkt lite, och stött på ett problem. Om vi ser till att fler blir utbildade till läkare så kan det hända att själva Doktor “stämpeln” inte tas lika seriöst som innan. Men istället för att öka bemanningen på alla ställen i landet så skulle man kunna placera ut dem där man märker att behovet är som störst.

Nu när man suttit och skrivit om det här och verkligen fått tänkt till hur man ser på det här med hur man ska få ett samhälle att fungera så har jag upptäckt att det verkligen inte är lätt! Jag är glad att jag bara är en medborgare som är med och rustar i valen och inte en av politikerna. För ärligt så är jag inte så är jag inte intresserad av politik, även om man har en del saker att säga till om. När man sitter och går igenom de olika ideologierna så är det svårt att hitta någon som man håller med fullt ut, utan det blir liksom att man plockar några grejer ur några för att få fram de man tycker låter bäst. För mig räcker det att vara med i elevrådet känner jag, och se till att det blir bra här på skolan. Det har varit väldigt svårt, men man har lärt sig mycket!

Lina Svelander

Mitt drömsamhälle, 1.8 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Mitt drömsamhälle


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Mitt drömsamhälle eller som på något sätt är relaterade med Mitt drömsamhälle.

Kommentera Mitt drömsamhälle

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2