.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Modet

Ämne: Samhälle
| Mer

Inledning

Ungdomsmodet är väldigt olika runtom i världen. Alla gillar t.ex. inte samma musik eller kläder ,lika väl som att alla inte har samma åsikter. Vissa gillar pop, andra kanske gillar techno. Vissa gilla tighta kläder, andra gillar slappa. Vissa är moderater och andra är socialdemokrater, allt beroende på hur gammal man är, vilken uppväxt har får/har fått, vilken religion man tillhör och hur samhället ser ut. Modekläder bärs inte bara av rika människor, utan också av personer med medel inkomst, det har blivit möjligt i och med att de stora klädförtagen som t.ex. Hennes & Mauritz, gör lite billigare kopior av det dyra, “fina” modet i t.ex. paris och New York.

Modet förr i tiden

När industrialiseringen kom, började kläder produceras i stor utsträckning, det blev vanligare att man såg två kvinnor i samma tröja t.ex.

I mitten av 1800-talet startade den brittiska modeskaparen Charles Frederick Worth ett modehus i Paris. När kvinnorna fick rösträtt efter första världskriget, ändrades modet från klänningar till mer manliga kläde som byxor och shorts.

När Christian Dior presenterade “The New York look 1947″, blev modet återigen kvinnligt, mer klänningar och kjolar. För tjejer och kvinnor var nu modet långa kjolar och midjan var markerad.

I mitten av 1950 – talet, när rock n` rollen kom, ändrades modet igen till jeans och tröja för unga människor.

I slutet av 1960 – talet kom hippierna, med mycket annorlunda kläder, inget världen hade skådat tidigare. Det var mycket stora blommor och ansikten på kläderna och man använde alla sorters material.

1970 – talets början var fortfarande dominerat av hippie modet. Under resten av 70 – talet var det mycket brunt, gult och orange som gällde. Byxbenen skulle vara utsvängda och låg midja var helt rätt.
Vardagsmodet skilde som oerhört mycket från festmodet. När det var fest skulle det synas. Platåskor och glitter i härliga färger var nästan det enda man såg ute på diskoteken.

På 1980 – talet var modet slitna jeans och strikta dresser. Det skulle gärna vara mycket färger, blått, rosa, lila och turkos i en vild blandning. Om man hade en prickig blus med en bredaxlad, axelvaddad kavaj till var det inte fel. Det var inte bara slitna, tighta jeans benen skulle bära, utan även tights med USA – sockor neddragna kring vristerna. Personligen tycker jag inte att 80 – talets mode var fint. Man kan nästan alltid hitta något bra och fint med de flesta modevågorna, men tyvärr inte med 80 – talet.

Nu har vi kommit fram till 1990 – talet. 90 – talet är ett svårt årtionde att beskriva. Modet innehöll mycket fleece och högklackat, även platåskor. Men det var självklart inte bara det, utan även lite av godbitarna från olika modevågor. För det är ju oftast så att modet går igen med jämna mellanrum. Det har man märk, särskilt nu när mamma tar fram gamla kläder som ligger längst in i garderoben och det skulle kunna vara något som jag hade köpt på Hennes & Mauritz den senaste månaden.

Här är några väldigt kända och betydelsefulla designers: Giorgio Armani, Calvin Klein, Ralph Lauren och Donna

Modet nu

Modet nu bland ungdomar är för det mesta tajta kläder. Även vuxna använder tajta kläder. Det är mycket färggranna kläder just nu, med mycket glitter och tryck. Förra säsongen var det mer mörka kläder, som beige, svart och brunt. Några färger man kan hitta på byxor och tröjor är rosa, lila, gula,
vita, blå, gröna och röda.

Frisyrer

Ordet frisyr betyder hårbehandling. Frisyren är precis som kläderna, den beror på hur du är som person. Du kanske tyckte om punkmusik, då hade du för det mesta stort hår och stora kläder med nitar i. Eller så kanske du är rasist eller nazist och då har du inget hår alls för att du har rakat av det

Den kvinnliga frisyren förr i tiden

. Kvinnorna från forntida Egypten hade ofta långa korkskruvslockar eller flätor. I början av 1820-talet började frisyren växa på höjden och håret fästes i stora knutar högt upp på huvudet. Men med tiden så flyttades knutarna längre och längre ner mot nacken. Kvinnornas frisyrrevolution kom på 1920-talet, då blev det också modernt att permanenta sig. Sen har det ändrat sig, precis som med klädmodet. Långt, naturligt hår, kort hår, permanentat hår, färgat hår eller elegant och stilrent hår.

Den kvinnliga frisyren nu

Nu tycker dom flesta tjejerna om att färga sitt hår i olika färger, oftast blont eller mörkrött/mörkbrunt. Men det är inget speciellt mode på hårfärg eller frisyr. Man kan ha det mesta och ändå se modern ut, det viktigaste är att man trivs med det och att det passar en.

Den manliga frisyren förr i tiden

Männen i forntida Egypten hade lockigt hår till axlarna och skägg. År 1520 kom ett nytt mode med kortklippt hår och kort skägg, ungefär som Gustav Wasa. Peruken kom i början av 1600-talet. Under Franska revolutionen hade männen väldigt kortklippt hår och bakåtkammat hår var väldigt populärt fram
till 1960. Efter det kom Beatles med sitt långa hår och lugg, vilket var väldigt populärt bland ungdomar.

Den manliga frisyren nu

Nu är dom flesta killar och män kortklippta. Även på den mannliga sidan är det vanligt att man färgar håret i olika färger. Den vanligaste färgen är nog fortfarande blont, men även färgglada färger som blå, röd, lila och rosa kan förekomma. Förra året och även i vintras snaggade dom flesta killar håret så att dom bara hade någon centimeter, om ens det kvar. Men nu har håret växt ut en bit och värmer huvudet lite mer. Men det är inte alla killar som har kortklippt hår. Punkare har ofta “tuppkam”, alltså att håret står rakt upp i en båge eller “spikes”, man gör långa spikar av håret rakt upp. En del killar har också håret liggande ner till öronen med mittbena.

Smink

Nästan alla tjejer i Sverige och runt om i Europa använder smink av något slag. Mascara är väldigt vanligt och också ögonskugga. I år är det mycket glitter i sminket. Det ska också vara smink i många glada färger som: rosa, lila, grön, röd, ljusblå och många andra färger. Hur man sminkar sig är en stor skillnad om man tittar på unga tjejer idag. Muslimer som har en väldigt sträng uppväxt får t.ex. inte använda något smink över huvud taget. Medan icke muslimska afrikaner och latinamerikaner sminkar sig väldigt mycket till fest och liknande. Svenskar sminkar sig precis som dem vill, mycket eller lite spelar inte någon större roll. Om man tittar tillbaka några årtionden skulle det nästan vara omöjligt att se en 12 – årig flicka med smink, men om man ser sig om idag är det inte omöjligt att hon kan ha lite kajal och mascara. Sminket och klädmodet smyger sin sakta men säkert neråt i åldrarna, vilket man kan diskutera om det är så hälsosamt eller inte, men det kan vi ta en annan gång.

Modet, 3.5 out of 5 based on 3 ratings
| Mer
Betygsätt Modet


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Modet eller som på något sätt är relaterade med Modet.

Kommentera Modet

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2