.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Musikens utveckling

Ämne: Musik
| Mer

Musik har många olika former att uttryckas i dvs. Konstnärligt och kulturellt uttryck. Musiken i sig själv framförs i följd av olika ljud och toner med hjälp av särskilda instrument eller den mänskliga rösten. Det är också en av de största konst- och underhållningsformerna, ett yrkes- utbildnings- och vetenskapsfält, fritidsintresse och verktyg för kommunikation, med mera.
Musiken har sitt ursprung från naturen. Fåglar som kvittrar, en sten som kastas i vattnet. Dessa ljud härmar vi människor och utvecklar till musik. Musiken sprids från läppar till läppar och från instrument till instrument. Utveckling sker ständigt. Historien börjar ända från människans första år på jorden. Tidigt användes “redskap” som man utnyttjade för att spela med, som vi nu kallar för instrument. De vanligaste instrumenten var trumma och flöjt medan det nu för det mesta är gitarren som gäller.
Musikens historia, och då främst musik hos människor, började för väldigt länge sedan. Det är möjligt att musiken uppstod innan talet, och med säkerhet innan det skrivna ordet. Musik finns i varenda mänsklig kultur, nutida eller dåtida, och på varje plats på jorden.
En kulturs musiktyp influeras av kulturens alla andra aspekter, inklusive social och ekonomisk organisation, klimat och tillgång till teknologi. Även känslorna som musiken utstrålar, situationerna där musiken spelas och lyssnas till, och attityderna gentemot musiker och kompositörer varierar mellan olika regioner och perioder.
50 – talet När tiden var mogen, vid mitten av 50-talet, integrerades bluesen i den vita musikkulturen. Det krävdes då vita artister för att göra detta möjligt. Rock`n`roll blev ett begrepp där man lånade rytm och känslomässiga uttryck från färgade musiker och skapade en helt ny typ av musik som ungdomarna ur alla samhällsskick uppskattade. Föräldrarnas upprördhet över den sexuellt utmanande stil som hotade den traditionella livsstilen var inget som avskräckte ungdomarna, snarare tvärtom. Elvis Presley blev både en av de första som en av de största stjärnorna.
Den klassiska Rock and Rollen musiken var inte särskilt internationellt eller för den delen inte så spridd utöver USA heller. De stora stjärnorna inom den genren var först och främst Elvis men också Chuck Berry och Bill Haley.

Elvis har gjort många kända hitlåtar som Love Me Tender och King Creole.
En anan känd artist är Chuck Berry som gjorde många kända rockklassiker, men de flesta av hans låtar blev inte kända förrän andra grupper som Beatles och Rolling Stones började spela up dem.

Bill Haley som egentligen var för gammal för ungdomspubliken , han var nämligen hela 27 år när han slog igenom kunde i alla fall hänga med fram till år 1957. Hans stora hit var Rock Around The Clock och har blivit en hitlåt som spelas över hela världen.

I slutet av 50-talet var det mycket skandaler i media om de frispråkiga texterna. Det diskuterades också mycket om moralen när det gällde Rocken Rollen. Numera tycker de flesta att den tidens texter är helt harmlösa om man jämför med dagens rockmusiks texter.
60-talet
I början av 60 – talet var de svartas musik starkt påverkad av gospel.
Den positiva gospelmusiken blandades med den deppiga bluesmusiken och blev Soul.

Man började ta upp politiska problem i låttexterna, texterna handlade om de svartas rättigheter sociala orättvisor, om att man var emot kärnvapen och krig.
Musiken blev brutalare och hårdare, volymen skruvades upp och tongångarna blev råare.
Popen kom mest i England med främst gruppen The Beatles. Rolling Stones var också nya inom popen men de hade mer bluesig och aggressiv musik utan stämsång.
I slutet av 60-talet kom det tre nya musikstilar, det var Jassrock, symfoniskroch och hård rock.
70-talet
På 70 talet hände det en hel del inom ungdomsmusiken. En massa nya musikstilar kom fram och det var: Disco, hårdrock, synt, punk, reggae m.m.
Det var mer komplicerad och krånglig musik som var mycket riktat till ungdomar och till och med till barn.

Jazzrocken. Jazzen och rocken började blandas mer och mer i början och Jazzrocken tog sin form. Men efter ett tag blev jazzrocken mer komplicerad och tillkrånglad

Hårdrocken började i England med grupperna Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple. Hårdrockens sångare sjöng ofta med högre tonlägen och gällare. Trummorna intensifierades och ljudet blev tyngre. Andra kända Punken var en reaktion av att det var så dyrt att gå på rockkonserter. Punkstilen är liksom som en slags livsstil, eller åtminstone en klädstil. Punken är en förenklad sida av rocken, med enklare utrustning, enklare ackord och ofta repade man i garage. Punken framför inte känslor av glädje utan mer förtvivlan, uppgivenhet och aggressivitet.
80-talet
Det blev populärt med syntpop och hårdrock under 80-talet och det uppstod även undergener till rocken som death metall, black metall mm. Under 80 talet började maskinerna att andvändas på allvar inom musiken. Syntar blev obligatoriska och trummaskiner dök upp. Rytmen blev också viktigare under 80-talet.
Det var hårdrock som gällde under 80-talet med en egen identitet. Klädstilen hade en roll i utvecklingen av rocken. Man hade på sig Jeans jacka med en massa löjliga klistermärken och symboler. Skin byxan var också att räkna med. De mest säljande och “inne” var Michel Jackson och Madonna.

90-talet
Under 90-talets första år uppkommer en ny musikform som bryter mot denna mentalitet, bland mycket annat. Detta sker i USA,”Grungen” blir ett nytt begrepp. Nirvana, stilens mest kända band, kommer från i stort sett ingenstans och “exploderar” på västvärldens hitlistor 1992 med skivan “Nevermind”. Redan titeln antyder ett nytt förhållningssätt till omvärlden. Nirvanas musik är rå med en desperat ton och punkattityd.
2000-talet
Nu är det mesta förändrat inom musiken nu ska man inte ha långt hår längre eller hårt sminkade runt ögonen och såna typiska saker.
Nu är det mer att man ska vara fin eller rättare sagt halv naken i sin musik video eller på sina konserter för att bli känd, det är nästan så det fungerar nu i denna tid. Det känns som inte artisterna blir älskade för sin musik utan mer för hur dom ser ut. Det är fel ändå, på Elvis tid blev han både älskad av sin grymma stil och hans bra musik Nu blir man ofta också dömd över vilken sorts musik man lyssnar på, men nu är det mer “inne” med att lyssna på Rnb och sådan musik. Tänk vad allt förändras egentligen.
Jag tycker att musik är något enormt härligt och vackert, det är otroligt vad man kan utrycka sig på sånt sätt. Det påverkar också oss lyssnare till musiken som fångar upp musikens budskap.
Sverige har under en lång period varit en av de världsledande vad gäller export av musik, både i form av artister och tillverkning av skivor. De senaste åren har skivförsäljningen minskat på grund av att det kom möjligheter som gjorde det möjligt att ladda ner musik i format som cd, mp3 och mobiler via Internet.

Så vad krävdes för att bli stjärna?- Jo: vit, bra, snygg ,sexig även på scen, bra låtar, stort skivbolag och en  manager.

Sara Naser

Musikens utveckling, 2.7 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Musikens utveckling


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Musikens utveckling eller som på något sätt är relaterade med Musikens utveckling.

Kommentera Musikens utveckling

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2