.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Myran

Ämne: Biologi, Djur
| Mer

Myror finns i tusen tals olika raser inom arten. I dag finns det ca 12,000 olika myror. Dom flesta myror har dem fundamentala formerna av en myra har som t.ex. stor bak med en ganska liten mage beroende på om det är en flygmyra eller en vanlig. Huvudet brukar också vara ganska stort och oftast hos honorna. Myror brukar oftast vara bruna, svarta och röda. Hanarna brukar ha vingar med en förstärkt mellankropp för att kunna hålla up vingarna. Dom har också ett huvud med stora ögon för att kunna flygga runt och para sig med honor. Drottningen brukar också vara bevingad men vingarna växer fram med tiden, dom födds inte med dem. Myror födds till en viss klass och har en viss funktion beroende på vilken temperatur äggstockarna drottningen har när hon föder.Myrorna kommunicerar med varandra genom att gnida sina antenner som sitter på deras huvud mot varandra. Utan den skulle kommunikationen vara värdelös. Det är feromonerna (luktämnen) som dem kände igen saker med. Går t.ex. en myra och träffar på en myrdrottning på vägen som den är besläktad med kommer den att bära henne till dit mål. Känner den däremot inte myran dvs. inte är släkt med den kommer den att döda henne. Allt detta går tack vare feromonerna som sitter på antennen. Myror brukar inte behöva beröra andra myror för att ta kontakt med dem, det brukar räcka med att dem använder sig av att spruta feromonerna så att andra myror kan känna lukten för att veta vad som skall göras.

Myran är en ganska fascinerande varelse. Myror kan tex bära sin tredubbla vikt utan någon som helst problem. Om myror är på väg till en plats som inte har någon fungerande väg kommer några myror att klingra sig fast på varandra för att bygga en levande bro, när myrorna väll har kommit över släpper dom sedan taget och dör. Det kan låta ganska konstigt men det skulle va kommunisternas våta dröm och ett slav arbetande samhälle. Myrornas liv bygger på arbete, arbete och mer arbete. Inom myrsamhället finns det soldatmyror, “lardödarmyror” och arbetsmyror som brukar bestå av sterila honor. Alla har sin speciella roll inom samhället. Soldatmyrorna är biffiga myror som har väldigt stora käftar som ska se till att hålla ordning inom samhället och vid attack av fiender. Arbetarmyror är dom som arbetar och ser till att bladen som tas hem till myrstacken är rena från bladlös, gift och ägg från andra insekter. “Larvdödarmyror” är dom myror med väldigt vassa käftar som är anpassade och specialiserade för att skära sönder blad medans arbetarmyrorna rensar dem från biocider och andra gifter som är skadliga. En helt vanlig dag i ett myr samhället kan se ut så här; soldatmyror vaktar myrstacken och håller ordning medans larvdödarmyrorna skär sönder blad och bredvid finns arbetarmyrorna som rensar bladen från biocider för att sedan föra den till boet till myrdrottningen som lever på matten och föder myror. Etta annat exempel på myrornas avancerade myrstack är om ett myrbo befinner sig vid vatten behöver den skydd. Myrorna vet att tidvattnet kommer att strömma förbi och förstöra stacken genom att tränga sig ini hål. Därför bygger dom hål i sidan av stacken och ett i botten för att vattnet ska föras bort. Dom har också ventilationer i tunnlar som finns i stacken som alla har en viss temperatur beroende på vilket syfte den har.

Myror beter sig ganska likt människan i vissa aspekter. Myror födds till en viss klass som under hela sitt liv arbetar för att försörja samhället och drottningen. Mot varandra är dom som kompisar och oftast när dom är besläktade. Kommer dem inte från samma släkt kan det uppstå konflikt. Oftast dödar de varandra eller så blir den accepterad av dom andra i det nya samhället. För att dra en parallell med människan arbetar myror för det mesta av sitt liv som människan, dem har olika klasser inom samhället som försörjer den och även drottningen -kung, drottning och president. Dom är försiktiga med det som utförs och des hantering som jag tidigare nämnde om bro bygget.

Myror brukar inte vara så utsatta för livskatastrofala problem men mindre störande problem stöter dem på. På sommaren brukar vargar och fåglar förstöra deras stack genom att gräva i den för att komma år myr äggen som dem finner ganska goda. Under vinter utspelar sig samma visa med istället ned grävlingar.

Myror födds till en viss klass som är specialiserad till en viss sak. Det finns Soldatmyror, arbetarmyror och larvdödarmyror som alla finns i svart, brum och röd färg. Kroppen är formad som tre prinskorvar som sitter fast i varandra. Baken är förstorad medans mellankroppen på hanarna är stark på grund av deras vingar som honorna inte har. Hanarna har ett ganska lätt jobb jämfört med arbetarmyrorna som endast består av honor.
Jag tror att myrorna är dem mest underskattade insekten av alla levande varelser. Dom var dom enda som överlevde ATOM bombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Dom har överlevt i tusen tals år och har avancerade samhällen som dem flesta däggdjur inte äns kan mätta sig med. Dom har tusen tals avancerade fysiska och även psykiska organ som låter dem flyga, bygga, ha medkänsla, prioritera, förutspå, lukta och många andra saker. Myror har också en roll i det religiösa. Enligt koranen och bibeln tror jag att profeten Soloman som var kung över det Israelska riket för flera tusen år sedan när hans trupper var på väg mot en plats hörde han hur myrdrottningen sade, akta er Soloman och hans trupper är på väg att mossa er!. Detta hörde han och aktade sig för myrorna. Han var begåvad att prata med djur. Denna händelse har fåt myror att vara heliga i islam och det är syndigt att döda dem.

Sara Naser

Myran, 2.7 out of 5 based on 16 ratings
| Mer
Betygsätt Myran


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Myran eller som på något sätt är relaterade med Myran.

Kommentera Myran

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2