.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Myror

Ämne: Biologi, Djur
| Mer

Trots att myror och människor ser så väldigt olika ut , finns det många likheter mellan dem. Både myror och människor lever i samhällen, där man hjälper varandra. I ett stort myrsamhälle kan det bo nästan en hel miljon myror. Det är ungefär lika många som bor i människornas största samhälle i Sverige, Stockholm.
I myrornas samhälle har alla ett arbete. Många myror är jägare eller samlare. De ger sig av från sin stack för att hitta mat. När det är bra väder är det mycket trafik på de små myrvägarna, som går till och från stacken. När myrorna kommer tillbaka bär de på maskar och skalbaggar, blomfrön och granbarr och en hel del annat. Myrorna är starka och kan bära flera gånger sin egen vikt.
En del myror arbetar inuti stacken. De tar emot det som de andra kommer med. De lägger sakerna på rätt plats i de olika rummen. Vid varje ingång i stacken sitter det en vaktmyra som luktar på de som kommer hem. Alla myrorna i stacken har nämligen samma lukt! Och därmed släpps inga främmande myror in i stacken. I stacken finns alltid en eller flera så kallade drottningar. Det är de som bestämmer.
Ibland kan det bli krig mellan två myrstackar som ligger nära varandra. Men det finns även många myrstackar som lever i fred och aldrig bråkar, även fast de bor grannar.
På vintern flyttar myrorna ner i sin källare under stacken. Lika hög som myrstacken är ovanpå marken, lika långt ner i jorden går den.I stacken är det ordentlig ordning och reda. Det finns olika rum för nästan allting. T ex barnkammare för de nyfödda myrorna och äggkammare där myrdrottningen värper.

Varje myrstack har husdjur som myrorna sköter väldigt noga. Husdjuren bor i träden runt myrstacken. Det är därför man så ofta ser myror klättra i träd.
Husdjuren är små kryp som kallas bladlöss. Myrorna mjölkar sina bladlöss. Men istället för vanlig mjölk kommer det ut en sockersaft. Det är det absolut godaste myrorna vet. När det blir krig mellan två myrstackar är det ofta husdjuren man bråkar om.

Myror, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
| Mer
Betygsätt Myror


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Myror eller som på något sätt är relaterade med Myror.

Kommentera Myror

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2