.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Mystik i sommarvärme

Ämne: Svenska
| Mer

Det var sommaravslutningen i 8:an och Johannes tänkte “äntligen sommar, äntligen bara ett år kvar”. Inne i kyrkan där avslutningen hölls var det varmt och fuktigt, en sån där luft så man nästan somnar när rektorn står och babblar på om vad som har varit bra och mindre bra osv.
Alla 24 stycken i klassen hade någon familjemedlem med sig, förutom Johannes. Hans pappa Rolf jobbade för mycket, nästintill hela tiden faktiskt och hans styvmamma Agneta var hemma och latade sig hela dagarna, han betydde inte ett dugg för henne, hon ville bara ha pappa och pengarna.
Nu så var äntligen rektorn klar med sitt så nu skulle bara musikgruppen sjunga den blomstertid och sen är det slut för i år.
Sju minuter senare så är vi på väg till klassrummet för betygsutdelningen, Johannes är inte alls så förväntansfull och se dom som alla andra verkar vara, han vet ju med sig att det har gåt ganska dåligt i skolan i år. Deras mentor Mina ropade upp namn efter namn och någon stans i mitten kom Johannes Nilsson, han gick fram tog emot det och gick återigen längst bak i klassrummet för att sätta sig.
Vid klockan 10.20 var det dags att säga adjö och önska glad sommar, kl. 10.25 var alla på väg hem. Några tog buss, några åkte bil, moppe eller gick, men Johannes var den enda som cyklade just idag. Han gick ensam bort mot cykelskjulet där de tjejer som röker brukar stå, han gick runt hörnet till det lilla skjulet och märkte till sin förvåning att hans fina grön metallic cykel inte stod där och började sakta vanka de två kilometrarna hem.
När han var halvvägs hemma mitt inne i en liten skogsdunge satte han sig på en sten och öppnade kuvertet med sina betyg, han drog mycket sakta upp lappen och såg med häpnad på de två VG han hade fått i bild och matte, men han hade även IG i två ämnen, nämligen spanska och engelska och resten G.
Han stoppade ner lappen i kuvertet igen och fortsatte hemåt, när han var cirka 500 meter från huset så ser han något svartvitt och blodigt liggandes i diket och han går lite närmare för att kolla vad det är, väl framme vid diket ser han att det är grannens kanin och att den fortfarande andas. Han sprang tillbaka 150 meter och knackade på hos grannen och det var lillflickan som öppnade, så han frågade “Har din du mamma eller pappa hemma?” flickan med det långa ljusbruna håret vänder in mot huset och springer iväg, efter en stund kommer hon ut med sin yrvakna mamma som måste somnat på soffan till en bok som vanligt. Han frågar om mamman kan komma ut en stund och hon följer med, väl där ute så berättar han vad han sett och undrar vad dom ska göra. Mamman vid namn Henrietta föreslår att dom tillsammans går bort och kollar på kaninen, när hon sett vilket tillstånd den är i så bestämmer hon att hon ska köra den till veterinären och frågar om Johannes kan passa hennes dotter Vilma, Johannes svarar naturligtvis ja och går sedan in i deras hus för att låna telefonen att ringa hem.
Som vanligt så tar det ungefär tio signaler innan någon svarar och naturligtvis så svarar Agneta och han berättar för henne att han är hos grannen och ska passa Vilma och då så svarar hon med ett kort “okej” och sedan lägger hon på.När Henrietta är hos veterinären så får hon reda på att kaninen måste opereras om den ska ha chans att överleva men att det kommer vara kritiskt några dygn framöver och att den helst ska stanna på kliniken ett par dagar.
När Henrietta kom hem efter besöket så går Johannes hem och Henrietta berättar för sin 6-åriga dotter vad som hänt.

Väl hemma upptäcker Johannes till sin förvåning att hans pappa är hemma, han tittar på klockan och ser att den är 15.03 och förstår att det måste ha varit något särskilt. Johannes går omkring i huset men hittar ingen, inte ens Scratch deras katt, han tittar ut genom det ena fönstret mot baksidan och där ser han sin pappa med Agneta, liggandes på en filt i gräset och kramas. Det enda han tänker är “vad äckligt”, men han bestämmer sig ändå för att gå ut och säga hej och det gör han. Som svar får han lite mummel från Agneta medan Rolf reser sig upp
Hej, hur var det på avslutningen?
Det var väl okej antar jag
Bara okej?
Ja, ingen av er var ju där
Kom inte mormor?
Nej, inte vad jag såg men det spelar ändå ingen roll
Hur gick det med betygen då?
Skit, på riktigt den här gången
Det var inte bra men får jag se dom senare då
Dom ligger på köksbordet, jag går in en stund
Okej, det blir middag klockan 18.00 så ät inte så mycket innan dess.

Johannes går ner till sitt rum i källaren och sätter sig på kontorsstolen vid det stora träskrivbordet och sätter på datorn, han hör hur maskinen brummar igång och ser skärmen tändas. Hans bakgrundsbild visar en lättklädd storbystad tjej som gör en sexig pose. Han kommer återigen på tanken att han aldrig kommer få en tjej, aldrig kommer få känna äkta kärlek eller en varm och len flickkropp under sina händer.
När datorn har blivit helt uppstartad så loggar Johannes in på msn messenger, men som vanligt är det ingen som skriver med honom. Det är först då han bestämmer sig för att skaffa lite nya kontakter, kanske till och med en Internet-romans tänker han och flinar, med det var ju inte särskilt troligt. Han går in på både helgon och lunarstorm och hittar alla möjliga personer med olika personligheter, klädstil, ålder och musiksmak, själv lyssnar han på lite punk men mest rock. Han lägger till ungefär 25 stycken på sin msn, nästan alla accepterar direkt och han börjar skriva med dom, vissa är bara jobbiga men andra är riktigt intressanta och roliga. Han börjar prata lite mer med en tjej som är ett år yngre en honom, alltså 14 år. Johannes fortsätter att skriva med henne tills hans pappa skriker på honom för fjärde gången att det var mat, då skrev han ska äta nu men jag kommer in senare.

När han sedan satt och åt kom han på att han inte ens visste vad hon hette eller vart hon bodde, det var han ju bara tvungen att fråga sen. Han började undra lite vart Scratch var, han hade inte sett katten på hela dagen
Pappa har du sett Scratch?
Nej, jag trodde han var inne hos dig, jag har inte sett honom sen imorse
Inte jag heller och det är det som oroar mig, han är alltid framme när det luktar mat
Vi får leta efter honom när vi ätit
Ja, det gör vi, Agneta hjälper du oss då?
Med vad då?
Leta efter Scratch såklart
Han har säkert bara rymt eller något
Säg inte så, så du hjälper till sen då?
Pappa skit i henne
Ja, just det skit i mig jag har bättre saker för mig som till exempel att sola.

Vid sju börjar Johannes och hans pappa att leta efter Scratch, Johannes letar inne och Rolf ute. Efter en timmes letande finner dom ännu inget spår av honom. När klockan slagit 20:17 så slutar dom leta, förvånade över att ingenting hittat, inte ens ett spår av honom. Johannes och hans pappa bestämmer sig för att vänta till dagen därpå med letandet.

Johannes går tillbaka till sitt rum och sätter sig på sin datastol och stirrar rakt in i skärmsläckaren som är en kombinerad mängd bilder utav scratch. Efter ungefär fem minuter återfår han fattningen när han tänkt igenom vad som egentligen hade hänt under dagen, försvunnen cykel, skadad kanin och bortsprungen katt. Visst oroade han sig lite för att något skulle hänt den lilla svartvita katten som han snart haft i redan 2 år.
Han reste sig och öppnade fönstret för att få in lite luft att rensa hjärnan med, han vänder sig och går återigen bort till stolen och sätter sig. Han fattar tag i musen och loggar in på msn för att se om hon var inne, hans nya Internet-flört.
Hon var inne, han skulle just skriva hej men hon hann före och så var konversationen igång
Tja
Hej
Vad gör du?
Lyssnar på musik, sj då?
Nae inget, undrar vart katten tagit vägen…
Okej?
Ja har inte sett han sen igår
Det har säkert inte hänt nåt, ja är säker på att han är tillbaka imorrn
Brb…ska hämta läsk
Ok…

Johannes går ut från sitt rum och upp i trappan, på väg till köket passerar han vardagsrummet och får en äcklig syn på sin pappa med Agneta ligga och intimt kela i soffan, han ryser till av obehag. Han fortsatte sedan mot köket, öppnade det stora silverfärgade kylskåpet, tog ut en 33cl burk-cola och vände sedan tillbaka ner till sitt kyliga rum.
Han satte sig återigen på stolen och skrev till henne
Tillbaka nu
Okej ^^
Va dricker du då?
Läsk :P …nee men cola
Ok.. de är bäst
Japp. Men du ja fick aldrig veta va du hette förut!?!
Nej…samma för mig
Du får säga först
Okej…Amanda…du då?
Lova att inte skratta då…du kommer tycka de är skitfult
Nej då…säg nu
Okej…Johannes
Det är ju jättefint
Tack eller nåt…
Men du ja måste sova nu klockan är ju typ ett nästan
Får du inte va uppe så länge?:P
Haha..jodå ska va me en polare imorrn bara, vi ska åka tidigt till stan
Okej, kan ja bara få veta en sak till
Jaja kör hårt
Var nånstans bor du?
I Kiruna
Jaha 
Hahahahaha…nej det gör ja inte…ja bor i Frölunda
Okej…ska ni till Nordstan imorrn då eller?
Ja, men hur känner du till de…har du typ varit här nångång eller?
Låt oss bara säga att jag bor på Hisingen
Nehe…du skojar
Klart ja inte gör…så jag tänkte att om du inte har något emot det så kanske vi kan ses någonstans då imorrn eller?
Men min polare ska ju me
Ja, man ska aldrig träffa en främling ensam ;)
Det är ju klart:P…vi får väl se då..logga in på msn typ vid 08:15 imorrn då
Okej då säger vi så…god natt
Dröm sött, puss
Kram

Han fattade tag i musen och klickade på logga ut längst upp i det högra hörnet på fönstret, sedan tänkte han på vad fan han skulle ha på sig kommande dag. Inget som är för fint, inget smutsigt, hm hans gamla hängiga halvslitna jeans och en svart skater tröja med mönster i vitt och beige på.
Han kollade sin Hotmail för att se om någon skickat något, han hade 27 nya mejl och bara ett skiljde sig från mängden det var från little_pretty_girl, Amanda. Ärendet var “glömde en sak” i mejlet hade hon skrivit “glömde att ge dig det här…” och så hade hon skrivit hennes mobilnummer. Han tog med ens upp mobilen och knapprade in både namn och nummer och snabbt gick det för nu var han både ivrig och nervös, vad skulle han göra, vad skulle han ta sig till. Han bestämde sig för att skicka ett sms till henne så att hon fick hans nummer också i sms: et skrev han “hej, kan jag få en bild på dig imorrn bitti?”, 2 min efter när han just trott att hon inte skulle svara fick han svaret “visst sötnos” tillbaka.
Han gick och stängde fönstret som han tidigare öppnat och satte sig sedan i sängen och tittade rakt in i den ljusgröna tapeten med en mörkare svagt mönstrad bård som gick genom rummet. Han tog av sig tröjan och byxorna och lade sig för att sova och han somnade som en sten.

Nästa morgon när han vaknade av alarmet på mobilen så var klockan 08:00, han satte sig upp, gnuggade sig i ögonen och blinkade sedan ett par gånger för att får begrepp om var han var. Han satt där i cirka 2 minuter för att kvickna till och ställde sedan upp för att sätta på datorn. Under tiden att datorn startade så öppnade han garderoben och drog på sig ett bar mjuk shorts och ett svart linne. Klockan var 08:16 när han loggade in på msn och där var hon, dom hälsade och hon sa att dom kunde ses inne i stan vid 12:00 utanför den italienska restaurangen Othello vid lilla Bommen och så blev det bestämt dom sa hej då och loggade ut. Han bytte genast om till de kläder han hade valt ut till idag medans hemsidan till västtrafik laddade, när han hade bytt om så satte han sig vit datorn för att kolla busstider. Nu var klockan 08:38 och nästa buss går 09:24 så han bestämmer sig för att ta den, det betyder att han måste gå hemifrån ungefär kvart över. Han går upp och ut till köket, greppar ett flingpaket med Coco Pops, ett mjölpaket en gul skål och en matsked med blått plasthantag, han satte sig och åt när hans pappa plötsligt kom in i rummet.
Han höll i kuvertet med betygen i och sa
Det här fixar vi nästa år, tänk inte på det, föresten ska du någonstans?
Vadå då?
Du är uppe så tidigt och klär dig som ditt gamla jag
Jag ska in till stan
Okej med vem?
Mig själv, kommer du inte ihåg, inga vänner
Men nån…
Nej jag har inga vänner men jag kanske får en idag

Johannes förklarar för pappan som ser överraskad men samtidigt glad ut, det ända Rolf säger är “vänta lite”. Hans pappa går iväg och Johannes fortsätter att äta, lagom till att han har ätit upp så kommer hans pappa tillbaka, här har du säger han och ger honom en 500-lapp och så ringer du om det är något, Johannes tackar och springer sedan ner till sitt rum för att hämta mobil, busskort och plånbok. Han springer upp igen tar på sig skorna och snabbar sig iväg, pappan ropar hej då och han gör det tillbaka.

Agneta frågar Rolf vad det var med Johannes och Rolf förklarade samma sak som han just hade fått höra av sin son, det enda Agneta sa var “så patetiskt”.

Nu var klockan fem i tolv och han kom just på att han inte fått se någon bild på henne så hur skulle han veta hur hon såg ut, eller ännu värre tänk om hon hade lurat honom. Han tog upp mobilen och skickade ett sms till Amanda, han skrev “Hej, jag står här nu men hur vet vi vem som är vem?” han fick svaret “det märks”. När klockan var 12:02 så kom det två söta tjejer emot honom och det visade sig vara dom. Amanda hade långt lite vågigt brunsvart hår och den andra som hette Julia hade rött helt spikrakt hår.
Han hade tur med vad dom var för typer, i vilket fall såg det ut som det. Dom klädde sig lite rockigt, kanske en aning glam också, så dom lyssnar nog på till exempel Mötley Crüe hade han tänkt. Han visste med sig att han var en hyfsad person kännare, det hade han fått höra i många år.
Efter att dom hade sagt hej och presenterat sig så blev det en pinsam tystnad som varade i en evighet, det tyckte Johannes i alla fall. Eftersom att han inte hade något att säga stod han och kollade ner på den smutsiga trottoaren dom stod på. Helst av allt ville han bara springa till närmsta buss hem och hoppa på den, men samtidigt inte, han var för nyfiken på vad som skulle hända härnäst.
Klockan var 12:17 och han hade just kollat upp för att säga någonting när han reagerade på att det kom polisbil efter polisbil i deras riktning, alla tre stod frågande och kollade på varandra. Efter ett litet tag kom det även en ambulans och en piketbil. Dom rusade in mot Othello en efter en, sen kom det några som spärrade av området så att de fick lov att backa ett par meter under tiden att dom skulle sätta upp avspärrningstejp. Sedan kom det två ambulansmän inrusande med en bår in i restaurangen framför ett 50-tal personer som satt och åt lunch.
Efter cirka fem minuter kommer dom ut med en man på båren, Johannes tycktes känna igen honom men kunde inte riktigt placera vem det var eller var han hade sett honom. Då skrek Julia plötsligt “Det är ju Fredrik Reinfeldt, statsministern” och då började ännu fler människor dyka upp.
När ambulansen äntligen åkte iväg var det folk som sprang efter den och kastade saker och skrek.
När det hade lugnat ner sig kom det brottsplatsutredare och annat polisfolk då bestämde han sig för att göra ett nytt försök med att säga något.
Det här var ju en liten konstig start på en bekantskap (Johannes)
Ja, det kan man säga (Amanda)
Ska vi dra någonstans eller ska ni gulla hela dagen? (Julia)
Vadå? Du är säkert bara avundsjuk (Amanda)
Det är jag ju inte alls det, jag beslutade själv att jag var tvungen att dumpa Erik (Julia)
Men ni kommer ju att vara tillsammans nästa vecka i alla fall! (Amanda)
Nehe (Julia)
Joho (Amanda)
Nehe, Nehe (Julia)
Jo, jo, jo (Amanda)
Sluta nu tjejer, skulle vi gå någonstans eller inte? (Johannes)
Vi äter på Burger King tycker jag, alla spänning har gjort mig hungrig (Julia)
Ditt lilla matvrak, jag fattar inte hur du kan vara så smal,
men jag vill äta på McDonalds (Amanda)
Men då går vi väl till det stället Burger King och McDonalds har tillsammans då (Johannes)
Bra idé, men kan vi bara gå och köpa godis först? (Julia)
Okej, visst om det är okej för dig Johannes? (Amanda)
Va? Eller jag menar ja visst (Johannes)

Dom går först till Hemköp för att köpa godis och sedan går dom och äter.
Johannes kan bara inte sluta tänka på Amanda, hon är söt, rolig och helt underbar och så tycker hon mest om McDonalds precis som han, kan det bli bättre är den enda frågan han ställer sig själv.
Klockan börjar närma sig fyra och alla tre är trötta efter en hel dag med shopping och spring.
Dom skiljs åt och åker åt varsitt håll hemåt.

Väl hemma så flyger hans pappa på honom som en orm och frågar alla möjliga frågor om hur det gick och om det var roligt osv. Det enda som Johannes fick fram var mm eller jodå för han kunde inte bara släppa henne ur tanken.
Han tog av sig skorna och gick ner till sitt rum när han hör Agneta ropa något till honom och han ropar tillbaka
Vad sa du?
Blev det några pengar över?
Hurså? Du behöver ju inte dom i alla fall
Vad sa du nu

Hon kom närmre, det hördes på hennes röst och steg och hon lät inte glad, det enda Johannes orkade göra var att gå ner till sitt rum fort och låsa om sig så att han slipper allt en stund. Utanför hör han sin pappa säga “Var inte sådär, ge pojken en chans” då går hon grymtandes därifrån och pappan går efter.
Han loggar in på msn för att se om hon är inne och det är hon, dom pratar lite allmänt om dagen och båda instämmer på att det var kul och dom borde göra om det någon gång, men bara om två.
När klockan är halv tre går dom och lägger sig, det tar ungefär 15 minuter för Johannes att somna men tillslut går det.

Följande dag vaknar han runt elva och drar på sig några kläder och går upp för att äta, han märker till sin glädje att Scratch är tillbaka och kliar honom bakom örat.
Sedan hör han sin pappa ropa till honom att det stod i GT att Fredrik Reinfeldt dog på restaurant Othello igår och undrade om jag såg någonting och Johannes svarade med “Jag var där utanför när det hände”.
Han öppnade kylskåpet och märkte att han till sin förvåning mådde illa vid tanken på att äta något så han återvände till sitt rum igen.

5 veckor senare
13 juli, 2007

Johannes är nu med sin flickvän Amanda och de är på väg för att hämta posten. För ovanlighetens skull tar Johannes GT och läser den av en enda simpel anledning, på grund av förstasidans rubrik “Mordet på Reinfeldt utrett”. I artikeln stod det att han hade dött av matförgiftning, att en tysk man vid namn Hans Früder hade bundit fast kocken i frysrummet och preparerat Reinfeldts mat med svavelsyra som gjorde så att magsyror kom ut i blodet som han sedan dog av i ambulansen på väg till Sahlgrenska sjukhuset. Senare i artikeln stod det att en av Reinfeldts närmsta män Nils Alfredsson var gripen tillsammans med Hans för mordet på Reinfeldt. Nils Alfredsson erkänner att han lejt Hans för att göra sig av med Reinfeldt i hopp om att få efterträda Reinfeldt.

När Johannes läst klart och lagt ifrån sig tidning så sa Amanda “Visst var det ett underligt sätt att träffas på”.

Therése Samuelsson

Mystik i sommarvärme , 1.5 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Mystik i sommarvärme


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Mystik i sommarvärme eller som på något sätt är relaterade med Mystik i sommarvärme.

Kommentera Mystik i sommarvärme

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2