.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Nicaragua

Ämne: Geografi
| Mer

Landets Geografi

Nicaragua ligger i Centralamerika och är till ytan den största staten där. Nicaragua är 130 000km2, ungefär lika stort som Grekland. Landets västra kust är mot Stilla havet och den östra mot Karibiska sjön . Det gränsar till Costa Rica i syd och Honduras i norr. Nicaragua har den andra största regnskogen i Amerika. Ca 20 % av landet är nationalparker och biologiska reservat. Guld, silver, koppar, volfram, bly, zink, timmer och fisk är naturtillgångar i Nicaragua.

Kort Fakta

I Nicaragua bor det 5,1 miljoner invånare. Invånare/km2 är 39st, medan det i Sverige är 22,3 invånare/km2. Nicaragua motsvarar ungefär en tredjedel av Sveriges yta.
I Nicaragua pratar man spanska och de flesta är katoliker, liksom i övriga Mellanamerika. I Sverige är de flesta protestanter.
Valutan i Nicaragua är Nicaragua cordoba oro (NIO) och 10 svenska kronor är 32,15 NIO. Nästan hälften av Nicaraguas befolkning är helt eller delvis arbetslös.
Enligt FN lever hälften av befolkningen i fattigdom och i många hushåll är kvinnan ensam att försörja familjen, eftersom många män lämnar sina fruar och barn.
Nicaragua styrs nu av presidenten Daniel Ortega sedan januari 2007.

Landets Flagga

Vapenskölden är en triangel med regnbågar och berg. Triangeln symboliserar rättvisa, jämlikhet och sanning. De fem vulkanerna representerar de fem länderna i Centralamerika. Den röda grejen som liknar solen är egentligen en mössa. Den röda mössan och regnbågen står för hopp och frihet.

Jordbruk och Industri

Nicaraguas huvudnäring är jordbruk. Man odlar bl. a socker och majs i landets västra del på stora plantager. Inne i landet är det många som har sina egna familjejordbruk där man odlar majs och bönor, som är basgrödor. I norr, i bergen odlas landets viktigaste exportgröda: kaffet. Bananer och kakao odlas det i öster.
Industrin består mest av textilier, kemikalier, drycker, tobaksvaror och livsmedel.

Turism

Nicaragua är inte ett populärt turistmål, pga. fattigdomen i landet, men det finns ändå några turistattraktioner, så som gamla städer, fornlämningar och stränder. T.ex. huvudstaden Managua, som ligger bara 11 km utanför flygplatsen. Den förstördes av en jordbävning 1972 och har aldrig blivit helt uppbyggd. Där finns det fotavtryck från människor som flydde för ca 6000 år sedan från ett vulkanutbrott. Man kan också besöka Nationalpalatset, Rubén Darío teatern, Presidentpalatset, ruinen efter en gammal katedral och Managuasjön.
Värt att besöka på vägen från Managua till Masaya är Masaya vulkanen. Man kan köra med bil hela vägen upp till kratern. Med en guide kan du gå ner i de naturliga tunnlar som är i vulkanen. Masaya är känt för sina hängmattor, broderade blusar, möbler, trädsniderier och sitt läder.
Granada ligger i nordvästra hörnet på Nicaraguasjön. Söder om staden breder en skärgård ut sig. Den består av flera hundra små öar som lär ha kommit till under ett vulkanutbrott av vulkanen Mombacho. Toppen på vulkanen flög av och bitarna landade i vattnet. De är nu bevuxna, och på flera av dem finns det restauranger.
Floden San Juan flyter från Nicaraguasjön till Karibiska havet. Utmed den finns det en fästning som hindrade pirater att ta sig till staden Granada. Fästningen är nu ett museum och där finns också ett litet enkelt hotell. Fortsätter du ytterligare en halvtimme nerför floden ligger där ett till hotell. De har bra mat och personalen tar dig på guidade turer i ett naturreservat. Paddling i urholkade trädstammar erbjuds också.

Erika

Nicaragua, 2.9 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Nicaragua


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Nicaragua eller som på något sätt är relaterade med Nicaragua.

Kommentera Nicaragua

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2