.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

NIGERIA

Ämne: Geografi
| Mer

Statskick

Nigeria har varit en federal republik sedan 1999. Innan, under större delen av 80 talet och hela 90 talet styrdes Nigeria av militären. Nu är dom en federal republik med flerparti system. Dom har två parlament, precis som USA.
Nigeria är uppdelat i 36 delstater, och har också där, samma system som USA, med guvernörer.

Befolkning

Nigeria har väldigt stor befolkning och är faktiskt ett av Afrikas mest tätbefolkade länder. 1950 hittade man olja i landet, sedan dess är Nigeria ett av Afrikas rikaste länder. Landet kallas också för “Afrikas jätte” och har stort inflytande på Afrikas ekonomi och politik.
Antalet folkgrupper ligger på ca 250 st. de tre största utgör 2/3 av befolkningen. Dessa är:
• Hausa- fulani, som är muslimer och bor i norr.(29% av befolkningen)
• Igbo, som är kristna och bor i sydöst. (18% av befolkningen)
• Yoruba, som är kristna, muslimer eller naturreligion. (20% av befolkningen

i Nigeria är arbetslöshet ett gigantiskt problem. Oljan har gjort ett fåtal rika, men över 70% är fattiga. Kriminalitet är ett stort problem i städerna. Kvinnlig omskärelse utövas aven del folkgrupper. Månggifte förkommer i hela landet, liksom tvångsäktenskap för minderåriga. Änkor och barnlösa kvinnor diskrimineras. Människor förföljs ibland för att de tros ägna sig åt häxeri. På vissa håll räknas fortfarande slavättlingar till särskilda kaster som diskrimineras. HIV är väldig vanligt, ca 5 milj. Kan vara HIV- smittade

Näringsliv

De flesta nigerianerna arbetar inom jordbruket. De flesta odlar för eget behov, med hackor och liknande. Dom bränner ofta ner skog för at få mer mark. Dom odlar mest jams i söder och hirs och durra i norr. Dom exporterar kakao och jordnötter.
Fiske bedrivs längst kuster och sjöar. Men förstörelsen av mangroveskogarna i Nigeriadeltat utgör ett hot mot framtida fiskebestånd.

Industri

Nigeria är inte något stort industriland. Den mesta industrin är småskalig tillverkningsindustri, varav 60 procent finns i Lagos med omnejd.

Den viktigaste är livsmedels-, textil-, pappers-, kemikalie-, konstgödnings-, metall- och byggnadsindustrin. Viktigas är dock oljeindustrin som dominerar i söder. Industrin har problem med elbrist, korruption och brottslighet.

Historia

Nigerias historia går mer än två tusen år tillbaka. Det fanns flera mäktiga kungariken i området. Några var handelsmän och bönder, de var också hantverkare och skickliga i att arbeta med tyg och skulptering. Många hade hört talas om att Kano var en rik och vacker stad som exporterade tyg, skor och salt. Folk kom från många håll för att handla med guld, kryddor och tyger. Européerna kom till Nigeria för första gången 1472. De kom också för att handla med afrikanerna.
Men så småningom kom man på att handel med slavar också kunde vara lönsamt. De sålde slavarna till socker- och bomullsplantager i Amerika. Från Afrika skickades tiotusentals slavar till Amerika. Den här grymma handeln höll dom på med i 350 år.
Området togs över av Storbritannien i slutet av 1800-talet, som koloni.
Det Nigeria som finns i dag blev självständigt från Storbritannien 1960. Nigeria styrdes sedan mest av militären till 1999.

NIGERIA, 2.2 out of 5 based on 7 ratings
| Mer
Betygsätt NIGERIA


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om NIGERIA eller som på något sätt är relaterade med NIGERIA.

Kommentera NIGERIA

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7