.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Norge

Ämne: Geografi
| Mer

Allmänt:

Norge är ett grannland till Sverige som de flesta känner till. Dock inte lika stort och invånarna är inte lika många. 4577 457 invånare har Norge och en halv miljon är bosatta i huvudstaden Oslos kommun.
Det officiella språket i Norge är förstås norska, men det finns två olika skriftvarianter. Bokmål och nynorsk. Samiska är även ett officiellt språk dock bara i några kommuner i Nordnorge.
17 maj är ett datum varje norsk kan, då nationaldagen infaller varje år och firas med dunder och brak. Detta för att den 17 maj 1814 fick Norge sin egen grundlag.

EU-frågan har varit uppe i Norge två gånger, första gången 1972 och sedan 1994. Båda gångerna har norrmännen röstat nej till förslaget.

År1814 bodde de inte ens 900 000 människor i Norge, femtio år senare hade siffrorna dubblats.

Naturen i Norge är bergig och klippig och består av fjordar och glaciärer. Norge som även är kända för sina fjordar.
Det högsta berget i Norge mäter 2469 m och heter Gladhöpiggen. Glittertrind är ett annat högt berg i Norge (2452 m) och har ibland ställt till det lite då det ibland anges vara 2472 m, fast då har man räknat med istäcket som täcker berget. Gladhoppigen är dessutom nordens högsta berg.

Skola/Utbildning:

I skolan lär man sig som barn de båda skriftvarianterna bokmål och nynorsk. I Norge börjar man skolan i sexårsåldern och går sedan 10 år i grundskolan.
Alltså ett år längre än vi här i Sverige. Här i Sverige är vi ganska bortskämda och går till matsalen varje dag och förväntar oss en god lunch, i Norge är det som i USA. Man tar med sig en egen liten matlåda och äter i klassrummen.

Mat/Dryck:

Bor man i Norge och speciellt vid kusten äter man väldigt mycket fisk. Men även pizza är något som går hem hos norrmännen. Coca-colan burkar också gå åt till maten. De flesta fiskare bor längs kusten i nord. Många norrmän jobbar inom fiskebranschen mest inom frys och konserveringsindustrin. Fisket är något som bidrar stort inom Norge. Lönerna, sjukvården och skolorna. Eftersom fisket är så rikligt i Norge säljer man mycket fisk utomlands. Mycket av fisken dom fiskar är Torsk.

I Norge finns det många industrier, bland annat den berömda chokladfabriken Marabou.

Kultur/ Fritid:

Marit Björgen rankans nuförtiden som världens bästa skidåkare på den kvinnliga sidan. Hon är från Norge och har plockat hem medaljer från dom allra största mästerskapen.
Kanske har hon och alla andra topp skidåkare gjort Norge till en skidstad, för i Norge räknar man att skidsporten är den största sporten.

Norge, 2.8 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Norge


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Norge eller som på något sätt är relaterade med Norge.

Kommentera Norge

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2