.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Norge för 10-åringar

Ämne: Geografi
| Mer

Inledning

Vårt grannland Norge ligger väster om Sverige och är väldigt bergigt. Om man räknar med den norska ögruppen Svalbard och ön Mayern är Norge Europas fjärde största land!
Huvudstaden heter Oslo och är känd för sina rena, vackra badstränder. Trots att det går att bada i Oslo, är det en modern storstad. På Norges nationaldag, 17 maj, fylls Oslos huvudgata Karl Johan av jublande norrmän.
På västkusten regnar det mycket, men inne i landet är det torrare och kallare.
I Norge är man precis som i Sverige kristna protestanter, men de flesta norrmän går sällan till kyrkan.

Snabbfakta

Invånare: 4,5 miljoner
Huvudstad: Oslo
Språk: norska
Statsskick: Monarki (De har kungahus precis som Sverige)
Yta: ca 330 000 km2

Fjordar

Norge är känt för sina fjordar. En fjord är en dal som blivit djupare när inlandsisarna växt till (ungefär fyra gånger under tre miljoner år). De är fyllda med vatten och lika djupa som bergen runt omkring är höga, över tusen meter. De är också väldigt långa – den längsta heter Sognefjorden och är 20 mil lång!

Skidåkning och Midnattssol

Den viktigaste sporten i Norge är nog skidåkning och det finns många fjäll och roliga backar. Vill du åka skidor på ett häftigt ställe som inte ligger långt borta ska du välja Norge.
En annan sak som många gillar är att åka båt längs kusten mot norr och titta på midnattssolen. Där lyser solen både på dagen och på natten!

Skola

Norrmän går tio år i grundskolan, alltså ett år mer än svenskar!
I skolan lär sig norska barn två sätt att skriva norska – nynorsk och bokmål. När Norge var en del av Danmark för länge sedan och ville bli mer norskt, ändrade man på danskan. Men sedan skapade man också en ny norska som lät som den som pratades på landet.
Skolbarnen äter inte varm skollunch som i Sverige, utan tar med sig matpaket (“matpakke”) hemifrån och äter i klassrummet.

Mat

Norrmän mycket fisk, för många bor vid kusten. Men de äter också mer pizza och dricker mer coca-cola än vi gör i Sverige.

Historia

De första människorna kom till Norge och Sverige för tiotusen år sedan när inlandsisen hade smält. De jagade, fiskade och lärde sig bygga båtar.
För tusen år sedan var det vikingatid i Norden. Vikingar byggde stora vikingaskepp och plundrade (stal ifrån) andra länder. På den tiden trodde man på asagudar, som Tor och Oden. Men på sina resor fick de veta vad kristendomen var och till slut blev både Norge och Sverige kristna.

Näring

En råvara är något som redan finns i ett land och som man kan göra saker av. En av Norges viktigaste råvaror är olja. Olja är värdefullt och används till allt från bensin till plast.
Fisket är också viktigt, mest fiskar norrmän torsk. Fisk och olja säljs (exporteras) till andra länder. Det är viktigt för att Norge ska ha pengar till lönerna, skolan och sjukvården.
Här finns även många industrier, som Marabous chokladfabriker!

Norge för 10-åringar, 2.5 out of 5 based on 4 ratings
| Mer
Betygsätt Norge för 10-åringar


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Norge för 10-åringar eller som på något sätt är relaterade med Norge för 10-åringar.

Kommentera Norge för 10-åringar

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2