.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Olika länder

Ämne: Geografi
| Mer

KINA!

Kina bildades 150 år före kristus och är fortfarande ett land idag, dom har alltså inte gått under. Den viktigaste floden i Kina är gula floden, Huang He. Det bor Kineser i Kina. Landet leds av en kejsare, han bor i den “Förbjudna staden”. Det är endast kungen och hans betjänter som får gå i den staden. I Kina tror dom på Buddha ( Buddism ) och dom började tro redan på buddah 900 år efter kristus och tror fortfarande på honom än idag. Kinas största uppfinningar var kinesiska muren, krut och astronomi. Det är därför det e så många kineser som håller på med stjärnorna osv. deras första kejsare hette Kejsaren Shang ( ‘in Chang- Ying ) och var den första kejsardynastin. Man skriver med tecken på kinesiska, dom har över 10000 ord.. man skrev på benbitar. Kina har inte som alla andra land gått under, i dagens läge är Kina fortfarande ett land.

EGYPTEN!

Egypen bildades för 3000 år före kristus. Egypten gick under 600 år före kristus. Den viktigaste floden är nilen. I Egypten bor det Egyptier och Nubier. Dom viktigaste städerna är Memphis, (där är Elvis Presley född och staden Memphis i Amerika har fått sitt stadsnamn ifrån Egypten), Tebe och Alexandria. Egypten styrdes av en och samma farao. Man trodde även på att människorna dog i egypten på vintern och återuppstod sedan på sommaren. Egyptens största uppfinningar är pyramiden, som faraon skulle klättra upp för sedan till gud när han hade dött, Sfinx och Geometri. Faraoner, Tutanchamon och Nerfititi är dom största härskarna i Egypten. Man har fått reda på detta genom skriftliga källor och dikter. Egypten blev hotade av miljökamper, Inre och yttre fiender.

INDUS!

Indus bildades för 3000 år före kristus och gick under 1500 år f kristus. Den viktigaste floden är Indus. Man vet inte vad för folkslag som bodde i Indus, men dom tror att det är indier som bodde där.. dom viktigaste städerna är Harappa och Mohenjo Daro. Landet styrdes av präster, det var dom som hade högst status av alla i hela samhället, i hela landet. Indus var det första landet som började bygga avloppsrör, badrum och planerade sina städer noggrant hur dom skall se ut. Bildskrift använder man sig av i Indus, ungefär 270 tecken. Indus är idag inte ett land, dom blev invaderade av Arierna för Miljöhot.

MESOPOTAMIEN!

Mesopotamien bildades för 3500 år före kristus och gick under 1000 år före kristus, Men Mesopotamien kallas även för tvåflodslandet. Viktigaste floderna var Eufrat och Tigris.. I Mesopotamien bor det Asyner, Babylonier och sumerer. Landet styrdes av en kung och religonen var att tro på gud, när prästerna pratade. I detta land var det där dom uppfan bibeln. Där ifrån kommer den första skriftliga källan. Deras största uppfinningar är tempel, tidsräkningar (solur, vatten ur & Sandur) hjul och skrivkonsten. Man skriver med Kilskrift på lertavlor och dom har över 100 000 tecken och var som sagt den första skriften i hela världen. Källa; Hammurabis lag. Landet gick i kras när det börjades med inbördes krig och politisk splittring..

Olika länder, 2.8 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Olika länder


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Olika länder eller som på något sätt är relaterade med Olika länder.

Kommentera Olika länder

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2