.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

OLIVER TWIST

Innehåll

Den här boken handlar om en föräldralös pojke i England under 1800-talet. Han bor som liten på ett fattighus, men blir så småningom såld som arbetskraft till en begravningsentreprenör. Till en början trivs han ganska bra där förutom att en annan pojke som också bor i huset, hela tiden retar honom. Efter ett slagsmål med honom rymmer han till London.

Boken handlar om pojkens liv, uppväxt och upplevelser där.

Denna bokens huvudperson heter Oliver Twist. Pojkens namn har blivit titeln på boken.

Händelserna utspelar sig mestadels i Londons trånga och sunkiga fattigkvarter där det ofta är mörkt och dystert.

Oliver levde på 1830-talet. Boken börjar med hans födelse på fattighuset. Vid 9 års ålder blir han såld. Han är 14-15 år i slutet på boken Den exakta åldern avslöjas aldrig utan man får gissa och titta på bilderna.

Personbeskrivning

Här är de 2 personer som är med mest i boken om man inte räknar med Oliver:

Mr Brownlove: tar hand om Oliver ett tag när han är väldigt sjuk. Ger honom mat och vård. Oliver får för första gången i sitt liv träffa personer som är snälla och vänliga mot honom.

Mr Fagin: även kallad juden, är ledare för det tjuvgäng som Oliver mot sin vilja hamnar i när han kommit fram till London.

Han är en mycket elak gubbe som lär upp föräldralösa barn till att bli ficktjuvar åt honom så att han kan tjäna pengar.

Fagin och Brownlove tillhör två olika samhällsskikt och känner inte varandra alls.

Personerna är väldigt verklighetstrogna i berättelsen, kanske därför att de beskrivs precis så som jag tror att människorna var på 1800-talet.

Man vet att fattighusbarn/föräldralösa barn blev behandlade på det sätt som boken beskriver. Dessa elaka människor var faktiskt verklighet då.

Oliver är den personen man får lära känna bäst eftersom man har fått följa med under hela hans uppväxt. Oliver är snäll men väldigt blyg och vill inte göra någon illa. De andra personerna får man inte lära känna på samma sätt. Men man förstår at Fagin är väldigt elak. Man vet inget om hans bakgrund och varför han har blivit den han är.

Personerna i boken skulle ha handlat exakt på samma sätt i verkligheten för att boken handlar om hur fattiga barn hade det då.

Miljöbeskrivning

Bakgator, stank, smuts, råttor och sjukdomar. Så skulle man kunna beskriva omgivningen runt huvudpersonerna. Ganska eländigt med andra ord.

Miljön är verklig tycker jag, därför att det finns teckningar som visar hur det ser ur och vad som händer. Man får då en tydlig bild framför sig om hur omgivningen är. Författaren skriver om miljön på ett sådant sett att man kan riktigt förstår hur eländigt det är.

Det som jag minns bäst är mycket trånga och mörka bakgator där det står skumma personer gömda mellan husen, oftast rädda och hungriga.

Det återkommer ofta i berättelsen.

Budskap

Charles Dickens skrev nog boken för att visa alla hur hemskt fattiga barn hade der under den här tiden. Han ville ändra samhället så att barnen fick det bättre och till slut lyckades han väcka de sociala myndigheterna.

Jag tycker att budskapet är väldigt viktigt, därför att de fattiga barnen varken mådde eller hade det bra. De var ju slavar.

Författaren

Han heter Charles Dickens och var född 1812 i Kent. När han var 11 år kom han till London. I London var han tvungen att försörja sig själv för att pappan hamnade i fängelse på grund av obetalda skulder. Charles fick börja arbeta på en fabrik med att svärta skor (man svartfärgar skor). Detta lär ha varit den värsta tiden i hans liv men det var då han fick upp ögonen för fattigdomen och utnyttjandet av barn som arbetskraft. Så småningom utbildade han sig till stenograf (teckenskrift som används när man t ex ska skriva samtidigt som någon talar, det går fortare att skriva) och blev senare journalist.

Några andra böcker han skrivit:

1. David Copperfield. Det är hans självbiografi.

2. Pickwick klubbens efterlämnade papper. Det är hans första bok 1836

3. Lysande utsikter

4. Nicholas Nickleby

5. Mysteriet Edwin Drood (ej färdig, han dog 1870 innan han skrivit slutet)

Han förlöjligar fattigvården och rättvisan. Han gör alltså humor av ett allvarligt problem. Det påverkade läsarnas tankar så det blev en bra effekt av detta. Barnen fick det bättre. Ett exempel på Dickens berättarsätt är när Oliver Twist skulle dra sitt första andetag efter födseln. Så här beskriver han det: “Det var mycket svårt att förmå Oliver att åta sig arbetet att andas, en besvärlig sysselsättning men en sysselsättning som skick och bruk har gjort nödvändig för vår existens.”

Rebecca Axelsson

OLIVER TWIST, 2.1 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt OLIVER TWIST


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om OLIVER TWIST eller som på något sätt är relaterade med OLIVER TWIST.

Kommentera OLIVER TWIST

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2