.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Opiater

Ämne: Biologi, Växter
| Mer

Opiater kommer från en blomma som har odlats i tusentals år den heter Opiumvallmon, den är ungefär 1meter hög och har ljusvioletta blomblad och odlas i Asien. Det första som man får ur blomman är råopium och ifrån det framställer man bland annat morfin och heroin osv. Förr använde man innehållet som läkemedel, men numera missbrukar folk ämnet, som är förbjudet. Opiummissbruket kom till Europa under 1800-talet. Drogen ser ut som små mörkbruna bitar eller förekommer i pulverform som missbrukaren äter eller röker och rökheroinet har blitt allt vanligare på senare år. Heroinet läggs på en bit aluminiumfolie som sedan värms underifrån med en tändare, missbrukaren drar in röken som stiger upp från folien “To chase the dragon” kallas det för på engelska.

Effekten

Drogens effekt beror helt och hållet på hur mycket man tar, hur van man är, på vilket humör man är på eller om man också tar den i samband med andra droger. När man i alla fall tagit drogen får man först en känsla av välbehag som efter en stund går över, istället får man en känsla av tillfredsställelse, när den känslan förkommer känner man inte längre av någon hunger eller smärtkänslor och man har inte längre den sexuella lusten. Vid större doser blir man mycket varm i kroppen och väldigt torr i munnen, och större doser kan också leda till andningsstillestånd och hjärtstillestånd och då dör man om man inte får omedelbar hjälp. Ett tecken på att missbrukaren tagit drogen är att pupillerna drar ihop sig. Inom vården kan morfinet ges ut till patienten i nödläge om allvarliga sjukdomar och smärtstillande, men ges den inte ut i onödan.

Varför blir man beroende?:

Drogen är ett nervgift som gör att nerverna vill ha det, till en början också, för när man tar det första gången så öppnar sig några receptorer och de fylls med drogen. Drogen gör nerverna lugna men när den åker ut ur kroppen blir man tillexempel nervös och skakar enda tills man får drogen i sig igen. Men allt börjar med att man mer eller mindre skaffar sig en vanna för kroppen. Konsekvenserna blir då att man vill ha mer, och tillslut blir man beroende och förstör sig själv. Att försöka komma ur sitt behov av drogen är nästan omöjligt att göras på egen hand, därför behövs det behandling inom vården.

Övrigt

Många sjukdomar förekommer, eftersom att missbrukarna ofta delar och använder samma sprutor som kan leda till gulsot och HIV. Två utav orsakerna till att missbrukare ofta dör är självmord och överdoser. Missbrukaren begår självmord på grund utav att depressioner framkallas av missbruk.
Människor som missbrukar har inte alltid så mycket pengar som behövs för att få tag i den mängd av drog som dom vill ha, eftersom det är en stor summa pengar som behövs, därför förekommer det mycket brott och de vanligaste är att man stjäl pengar och värdesaker, eller prostitution.

Opiater, 2.4 out of 5 based on 7 ratings
| Mer
Betygsätt Opiater


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Opiater eller som på något sätt är relaterade med Opiater.

Kommentera Opiater

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2