.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Organisk kemi

Ämne: Kemi
| Mer

Sammanfattning: Vi skulle undersöka tre olika organiska syror, hur dom luktade, vilken färg dom hade, löslighet i vatten och eventuell reaktion med magnesium och indikatorreaktion.
Materiel: Några droppar BTB, 3 provrör, 1 liten bägare, provrörsställ, H2O, 2 pipetter, ättiksyra, oljesyra, citronsyra.
Hypotes: Jag hade ingen hypotes för jag visste inte att det skulle bli salt eller hur syrorna skulle lösa sig i vatten osv.
Genomförande: Vi hällde några droppar av varje syra i varje provrör. Sen luktade vi på dem och skrev ner färg och lukt. Sedan droppade vi vatten i provrören och kollade om det löste sig eller inte. Vi droppade i lite BTB för att se om de var sura eller basiska. Sen lade vi i magnesium och kollade vad som hände.

Resultat

Citronsyra:
Lukt – ingen.
Färg – vit, ser ut som salt.
Löslighet i H2O – ingen.
När vi droppade i BTB blev det helt orange vilket betyder att citronsyra är väldigt surt.
Reaktionsformel med Mg:
2C3H4OH(COOH)3 + 3Mg  3Mg2+ + 2C3H4COO-3 + H2
(Jag är fortfarande osäker på reaktionsformler så jag vet inte om det är rätt.)
Ättiksyra:
Lukt – stark.
Färg – transparent.
Löslighet i H2O – Vi trodde att det löste sig men det är ju svårt att se eftersom det är samma färg. När vi sedan hällde i BTB blev övre delen orange och nedre delen gul, så vi trodde att det var syran och vattnet som hade delat på sig, men efter ett tag blev allting samma färg och jag tror det betyder att det löste sig sen men det tog lång tid. Det blev orange färg så ättiksyra är surt.
Reaktionsformel med Mg:
2CH3COOH + Mg  Mg(CH3COO)2 + H2

Oljesyra:
Lukt – ingen.
Färg – ljusgul.
Löslighet i H2O – ingen.
Indikatorreaktion – surt.
Reaktionsformel med Mg:
C17H33COOH + Mg  Mg(C17H33COO)2 + H2

Jag skrev inte ner det men jag tror det var på oljesyran eller nån av dom andra så reagerade det inte med magnesiumet, men jag skriver reaktionsformlerna ändå för så skulle det teoretiskt sett kunna bli.
Slutsats: Syra + Magnesium = Salt + Vätgas.

Organisk kemi, 1.5 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Organisk kemi


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Organisk kemi eller som på något sätt är relaterade med Organisk kemi.

Kommentera Organisk kemi

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2