.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Ortodoxa kyrkan

Ämne: Religion
| Mer

Den ortodoxa kyrkan grundades i Östrom, och den sägs vara grundad av Jesus .
Antalet medlemmar inom den ortodoxa kyrkan är ca 200 miljoner.
Dem högsta biskoparna brukar kallas patriarker, och den Konstantinopelska patriarken räknas som den främsta, i vissa länder kallas ledarna för ärkebiskop eller metropolit. Men bara för att man är en högt uppsatt biskop så betyder det inte att man bestämmer över hela den ortodoxiska kyrkan, det finns t.e.x den Rumänsk- ortodoxa kyrkan, grekisk-ortodoxa kyrkan, serbisk-ortodoxa kyrkan m.m .
När man kommer in i en ortodox kyrka kommer man först in i den avdelningen som symboliserar jorden, sedan om man går längre in så kommer man in i ikonostasen. Ikonostasen har tre dörrar, två små på sidorna och en stor i mitten som kallas Kungsporten eller “sköna porten”.
Om man går igenom Kungsporten så kommer man till den heligaste delen i kyrkan, det vill säga den del som symboliserar himmelen, därinne står också guds altare.
Ortodoxa kyrkans särdrag
Inom den ortodoxa kyrkan finns också många negativa saker.
Som till exempel att det finns bara ett fåtal antal bänkar för dem äldre och handikappade, och under mässan måste man antagligen stå upp eller ligga ner på knä. Fast för dem ortodoxa medlemmarna så är det värt det, för att under nattvardsfirandet så öppnas Kungsporten och människorna får se himmelska rikedomar.Ikoner och helgon
I varje ortodoxa kyrka finns en ikonostas, en ikonostas är en stor väg som är täkt av hyllade bilder. Bilderna kallas ikoner och avbildar bilder på t.e.x Jesus, Maria, martyrer och helgon.
För dem religiösa så är ikonerna inte som vanliga bilder, för dem så är det som en försmak av himlen.
Så därför behandlar man ikonerna med vördnad, under gudstjänster går man fram till en ikon och kysser den och tänder ett ljus framför den.
Alla medlemmar inom den ortodoxa kyrkan i sitt hem “det vackra hörnet” det är där dem förvarar sina ikoner tillsammans med en oljelampa.

Viktiga helger
Det finns ett par viktiga helger också inom den ortodoxa kyrkan.
Den viktigast av dem är påsken, man börjar påskaftonen med fyrverkerier och klockringning, man har också ett litet hämndmoment där man kastar in en docka i elden, dockan ska föreställa Judas.
Judas var den person som skickade Jesus till döden, han var också en av Jesus 12 lärjungar. Under kvällens påskfirande går människorna i procession runt kyrkan, att gå i procession betyder att man går runt runt sakta
i form av ett tåg, man går oftast i procession under vissa ceremonier som till exempel under begravningar eller viktiga helger.
Vid midnatt ropar man ” Kristus är uppstånden” och då jublar och kysser människorna varandra.

Kloster
Inom varje kyrka finns en massa kloster, den ortodoxa kyrkan har ca 20 olika kloster med ungefär 2000 munkar i varje. Det mest kända klostret har funnits i tusen år och kallas munkrepubliken Athos, det ligger på en halvö uppe i nordöstra Grekland, för ca 100 år fanns det 8000 tusen munkar på den berömda munk ön Athos. Alla kloster är självständiga.

Heliga handlingar
Den ortodoxa kyrkans sakrament kallas för mysterier. Det man menar med mysterier är att människan på ett ofattbart sätt får en del av guds kraft genom de sju heliga handlingarna, fast det är samma sakrament som hos den katolska kyrkan så finns det ändå små olikheter.

• Dopet
Istället för att doppa huvudet i en skål så doppar man hela kroppen under vatten, som ett offer till gud så lägger man i en hårlock från barnet.

• Konfirmationen
I den ortodoxa kyrkan konfirmerar man barnet efter dopet, då man smörjer barnet med helig olja.

• Bikten
Bikten är i princip samma sak som i den katolska kyrkan,
Den ända skillnaden är att man inte använder någon biktstol.

• Nattvarden
Istället för att dricka vinet och äta brödet för sig, så äter man brödet och vinet tillsammans på en sked.

• Äktenskapet
En man som har vigts till präst kan aldrig ingå i ett äktenskap, fast män som redan är gifta kan bli präster, men inte biskopar. Inom den ortodoxa kyrkan är skilsmässa inte förbjuden, och man får gifta om sig på nytt.

Ortodoxa kyrkan, 2.4 out of 5 based on 46 ratings
| Mer
Betygsätt Ortodoxa kyrkan


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Ortodoxa kyrkan eller som på något sätt är relaterade med Ortodoxa kyrkan.

One Response to “Ortodoxa kyrkan”

  1. A on 19 Mar 2010 at 1:47 f m #

    alla ortodoxa har inte “det vackra hörnet” och “Biktningen” är väldigt olik den katolska.
    och genom att stå upp under en ceremoni visar man respekt, det är inget negativt. snarare tvärtom. och bänkarna som finns är för dem riktigt gamla, vuxna människor kan ju stå på egna ben?

    annars var de bra, men man måste vara försiktig när man skriver om religion. det är ett känsligt tema

Kommentera Ortodoxa kyrkan

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2