.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Osmanska Riket

Ämne: Samhälle
| Mer

“I sekler levde Europa i skräck för det osmanska riket. Det är inte att undra på: i sin militära makt, kulturella bredd och oöverskådliga storlek var osmanernas välde en ständig påminnelse om kistenhetens relativa svaghet och underutveckling. Som imperium räknar var det osmanska riket större en det kinesiska, mer långlivat än det brittiska och oändligt mycket rikare än de fattiga smulor som nu återstor av det sovjetkommunistiska. Även för en nutida europé är det omöjligt att inte imponeras, av detta rike, av härskare “vars riksgränser löpte nästan 13 000 km, som utan synbar ansträngning kunde sätta in 100 000 man på slagfältet, och som var så upphöjd att han inte gav audiens i annat än profil och då aldrig nedlät sig att tala”.
Citatet är från “Horisontens härskare”, en bok om detta imperium, skriven av Goodwin.Det Osmanska riket grundades för många hundra år sig av stammen Osman. Osman var en turkisk maktgreve som var ständigt i krig med bysantinerna. I början av 1300-talet svetsade han samman sitt krigarfölje till en välorganiserad härskarkast. Hans efterföljare skapade ett rike uppkallad efter honom, det Osmanska riket.

Bysantinerna besegrades 1453 när Mehmet II intog Konstantinopel. Efter intagningen av Konstantinopel så gjorde osmanerna Hagia Sofia-kyrkan till en moské och Konstantinopel vart huvudstad.
Riket vart allt mer organiserat och större och sultanerna såg sig som Konstantinopel och Roms arvtagare, inte som några ättlingar till turkiska nomader.
Islam var huvud religionen och litteraturspråket var en blandning av arabiska, turkiska och persiska.
De kristna som levde i det Osmanska riket fick betala en särskild skatt och de var uteslutna från militärtjänst.

Expansionen av det Osmanska riket pågick oavbrutet och de hade många olika sultaner. När Süleyman I var sultan (1520-66) så var riket på sin höjdpunkt, och det är nog därför Süleyman I också kallades för den store, den präktige och lagstiftaren.
1521 intogs Belgrad, 1526 intogs Ungern och 1529 försökte osmanerna inta Wien, men Wien lyckades stå emot. Men 1541 så intogs Buda. Osmanska riket utvidgades också till Nordafrika, Bagdad och Yemen.

Osmanerna hade tagit över greppet om Medelhavet efter Venedig och “turkskräcken” spreds över hela kristna Europa.
Men år 1557 så förlorade osmanerna ett sjöslag vid Lepanto mot en allians av bl.a. Spanien och Venedig. När dem förlorade sjöslaget så förlorade dem greppet om Medelhavet.

År 1683 försökte ännu en gång inte Wien men i sista sekunden så kom tyska och polska trupper och hjälpte Österriket.
I slutet av 1600-talet så slöt Österriket och osmanska riket fred och osmanerna blev tvungna att lämna bort landområden till Österriket och då förlorade osmanerna en tredjedel av sina landområden i Europa. Där med började det Osmanska rikets tillbaka gång som stormakt och Österrike trädde fram till en stormakt.
Senare gick det bara utför för det osmanska riket och på 1800-talet så började det falla sönder och det kallades för “Europas sjuke man”.

Osmanska Riket, 2.5 out of 5 based on 10 ratings
| Mer
Betygsätt Osmanska Riket


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Osmanska Riket eller som på något sätt är relaterade med Osmanska Riket.

Kommentera Osmanska Riket

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2