.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Parasitsjukdomar

Ämne: Biologi, Hälsa
| Mer

Malaria: Den mest kända parasitsjukdomen måste vara malaria. 300-500 miljoner människor insjuknar varje år. Malaria sprids genom att en mygga av släktet Anopheles biter en människa. När myggan biter människan sprutar den samtidigt in saliv för att se till att blodet inte koagulerar och öppna upp blodkärlen. I just det ögonblicket följer den trevliga parasiten sporoziten med in i människan. Efter en halvtimme har sporoziten gömt sig i levern, mjälten eller lungorna och omvandlats till schizonter. Där sätter sig schizonterna och börjar dela sina cellkärnor och organeller för att bilda dotterceller. Efter ungefär en vecka sprängs schizonterna. Då kanske man tror att man sluppit undan.

Men det har man verkligen inte. När schizonterna sprängs flyger merozoiter ut, vilka är dottercellerna schizonterna bildat. Det är när merozoiterna åker ut i blodomloppet som man får feber. När de är i blodomloppet smiter merozoiterna in i de röda blodkropparna, där de blir sitt slutgiltiga stadium, trofozoiten. Trofozoiterna äter sedan upp hemoglobinet i kroppen för att kunna föröka sig. Mysigt.

När de ätit upp cellerna så spränger dem cellerna för att frigöra ännu fler parasiter som kan invadera fler blodceller. Man tror kanske att parasiterna kommer dö samtidigt som människan gör det, men malariaparasiterna är ett par listiga rackare. I en liten del av de röda blodkropparna utvecklas parasiterna till gametocyt, som infekterar bitande myggor och på så vis sprids vidare. Parasiterna dör aldrig.

Symptom på malaria är feber, värk, kräkningar och diarré. Febern ökar till följd av att de röda blodkropparna sprängs och fler parasiter kommer ut i blodet. En annan effekt av blodkroppssprängandet är svår blodbrist.

Ett stort problem är resistens mot läkemedel, speciellt mot kinin. Kinin kommer för övrigt från kinaträdet som förvirrande nog växer i Sydamerika. Kininbark upptäcktes som ett botemedel mot malaria på 1800-talet av européerna men hade använts av indianerna långt innan dess.

I tonic finns faktiskt kinin, som om du någonsin funderar på att åka till något fuktigt och malariaförekommande ställe, ha med en flaska tonic. Brittiska sjömän drack tonic för att förebygga malaria, men kinin ger en väldigt besk smak, så man började blanda tonic med gin för att få bort beskheten. Drinken gin & tonic uppfanns alltså för att smaksätta malariamedicin.

Parasitsjukdomar, 3.4 out of 5 based on 61 ratings
| Mer
Betygsätt Parasitsjukdomar


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Parasitsjukdomar eller som på något sätt är relaterade med Parasitsjukdomar.

Kommentera Parasitsjukdomar

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2