.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Per Nilssom: Anarki

Ämne: Recensioner
| Mer

Anarkai är skriven av Per Nilsson och är utgiven av Rabén & Sjögren. Han bor i Sölvesborg, där han arbetar som lärare i matematik och musik. Hans första bok utgavs 1986 och hette Mellan vakna och somna. Boken Hjärtans fröjd vann 1992 Rabén & Sjögrens tävling om bästa ungdomsbok på temat kärlek. Per Nilsson har även fått andra utmärkelser, som Nils Holgersson-plaketten för just Anarkai, samt blivit Augustnominerad för Korpens sång.
Anarkai tillhör genre som inte kan beskrivas med ett ord. Man skulle istället kunna skriva att det är en blandning av kärlek och att inte vara sig själv. Kanske inte lätt att förstå om man inte har läst boken. Per Nilsson beskriver i sin bok Johan som den riktiga huvudpersonen. Det är nämligen Johan som berättar i boken. Johan är en rullstolsbunden tonåring från Sölvesborg som en sommar träffar den sannerligen märkliga Anarkai, eller Kai som han påstår sig heta. Kai är en luffare som reser runt och förmedlar sina budskap:
Gör vad du vill! Låt ingen bestämma över dig! Ditt liv är ditt! Så länge du inte skadar någon annan får du göra vad du vill!
Hans budskap är inte alltid välkomnat av alla men han kan i alla fall underhålla en publik länge och väl. Kai är en anarkist, det förstår jag direkt när han beskrivs. Lömsk och intressant på samma gång. Han vill inte vara fast i ett system av regler utan tar dagen som den kommer. Mat snattar han i affären för där gör han ingen illa. Det är i alla fall Kais resonemang. Johan tycker att Kai är en bra kille fastän han inte kan hålla med om allt han säger och gör till 100%.
Bokens titel vill få det att låta som om Kai är huvudpersonen. Visst, han är en intressant figur men det jag tycker är mest intressant är Johans arbete med att vinna kärleken till Gro. Johan är en kille som får skratt att tystna, ingen skrattar i hans närvaro. Men Gro och Kai, de skrattar ändå med Johan. Kai är den person som får boken att lysa upp lite extra med hans trollkonster och plötsliga försvinnanden. Kai säger att han alltid hittar någon att bo hos, antingen någon han känner eller någon han lär känna. Han uppträder ju gratis och i gengäld hämtar han mat på Konsum eller ICA! Han hatar paraboler, bilar och banker. Det visar sig sedan vara sant. Han sprejar ner varje parabol antenn i ett kvarter med ordet onani. Varför? Jo, han tycker att alla som har parabol bara tittar på en massa snusk där kvinnor blir utnyttjade. Men det är väl ändå förutfattade meningar? Gro är en tjej som Johan träffar när han tittar på Kais framträdande. Någon som han faller för direkt. Man får sedan följa deras väg till ett par.
Per Nilsson har kunnat beskriva dessa personer på ett mycket bra sätt. Vart han har fått rollpersonernas identitet ifrån är inte lätt att svara på. En självbiografi är i alla uteslutet. Kan man spela att man är någon annan än den man är? Ska man göra det? Ska man ljuga för komma någonstans? Det är nog det som Anarkai vill framhäva. Eller Andreas Segemyr som han egentligen heter. Att Kai bara skulle vara en bluff kan man inte gissa sig till förrän det avslöjas i slutet. Det blir spännande på det sättet som boken berättas.
Per Nilsson har delat in kapitlen med små inlägg, Hjulen snurrar, hjulen rullar. Där beskriver han, om jag gissar rätt, vägen till sin kärlek och förståelse för Anarkai. Det är det som utspelar sig i nutid och kapitlen i sig är tillbakablickar. Det tar ett tag innan man förstod vad de små inläggen var för något men efter ett tag ville man bara bläddra tillbaka och läsa dem igen. Han beskriver miljön väldigt översiktligt och riktar mer in sig på att få fram rollfigurerna i boken. Jag kan i alla fall fastslå att de befinner sig i Sölvesborg. Jag vet inte riktigt varför han har beskrivit in i detalj hur Johan onanerar men klart kul blir det. En sak jag inte begrep till en början var att Johan satt i rullstol. Det tog mig tre femtedelar av boken att inse detta. Om det beror på att jag missat vissa meningar vet jag inte, det kan ju även bero på min ovana att läsa böcker och fånga in så mycket information. Vad vill Per Nilsson ge för budskap med boken? Det är helt klart det att man inte ska gå in i en annan person utan vara sig själv. Man kommer alltid längst om man är ärlig.

Per Nilssom: Anarki, 2.5 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Per Nilssom: Anarki


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Per Nilssom: Anarki eller som på något sätt är relaterade med Per Nilssom: Anarki.

Kommentera Per Nilssom: Anarki

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2