.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Peter Forsberg

Ämne: Biografier, Idrott
| Mer

Peter Forsberg föddes den 20 juli 1973 i Örnsköldsvik. Hans familj består av mamma Gudrun, hans bror Roger och sedan hans pappa Kent. Kent är Sveriges förbunskapten och han har även tränat MoDo`s A-lag när dom spelade SM-Final mot Malmö säsongen 1993-94. Peter satt på sina första skridskor när han var 5 år gammal. Men när han var liten spelade han även fotboll och han åkte skidor och tränade även friidrott. Han var speciellt duktig på att spela fotboll där han spelade i Domsjö IF. Han spelade fotboll tills han var 15 år, då han slutade han efter att han och Andreas Salomonsson (han som spelade i MoDo och nu håller till i Tyskland) kom försent till en träning och när dom väl gick och böt om hade Peter glömt sina byxor, och efter det blev det inga mer träningar eller matcher för Domsjö. Men när han var i tio årsåldern så öste han in mål för Domsjö, rekordet var 11 mål på en match som dom vann med 23-0 mot Nätra. Peter var väldigt intresserad av skidor. När det var en 5-mil på Tv och det var skola så fick Peter spela sjuk för han ville gärna se den. Så när han gick hem från skolan så sprang han från skolan och hem.Men sedan när Peter blev lite äldre så slutade han han med dom andra sporterna. För Peter gällde nu bara hockeyn för han vart uttagen till Ångermanlands TV-Pucklag 1989. I Tv-Pucken gick det väldigt bra för Peter och hans lag för dom vann faktiskt hela turneringen en turnering inte många spelare får vara med om att vinna. Men det fanns faktiskt en i deras lag som var bättre än Peter det var Marcus Näslund, Marcus spelar nu för Vancover Canucks i National hockey leauge. ( NHL ) Men efter hand blev Peter bättre och bättre p.g.a att han tränade mycket hårt, tillslut var han bättre än Marcus.

När Peter var 17 år gammal så fick han debutera i elitserien för hans moderklubb MoDo Hockey först spelade Peter mycket fult och vart kallad “hockeymördare”och sånt. Men sedan nästa säsong när Peter vart uttagen till landslaget så vart han mer lugn i spelet. Han vart uttagen i det vinnande guld VM-laget 1992, det VM-et spelades i Prag. Peter bidrog i finalen med att göra 1-0, tillslut slutade finalen mot Finland 5-2 till Sverige.

Säsongen 1992-93 var Peter med i landslaget och det gick väldigt bra i MoDo han gjorde sin poängmässigt bästa säsong med 23 mål och 24 assists = 47 poäng.

Och sedan kom det omtalade året 1994. Säsongen 1993-94 började som vanligt han spelade sina matcher och landskamper men sedan kom OS i Lillehammar där laget började mycket dåligt. Men när väl laget kom till slutspel så vart det spurt på dom. I finalen så tog Sverige ledningen med 1-0 och det resultatet höll sig in i den tredje perioden då gjorde Kanada 1-1 och gjorde ganska omgående 1-2 och det resultatet höll sig in i det sista, då lyckades Sverige kvittera till 2-2 målskytt Magnus Svensson assist Peter Forsberg och Håkan Loob. Matchen gick till Sudden Death där första målet avgör, den perioden slutade mållös och då gick det till straffar. Straffarna slutade oavgjort i ordinarie omgång Peter Forsberg gjorde 1 straff mål. Sedan så fick Sverige börja i utslags omgångarna då missade Magnus Svensson sin straff och då behövde Kanada bara sätta sin, men det gjorde dom inte och då var det dags för Peter Forsberg, det var ingen som ville ta straffen så Peter gick fram till Curt Lundark och sa “Jag kan ta den”och det gjorde han fast han gjorde det inte på något vanligt sätt han gjorde en så kallad “Kenta Nilsson fint” Och det målet gjorde så att Tommy Salo bara behövde rädda Petr Nedved´s straff och det gjorde han och Sverige var Olympiska mästare i ishockey. Det var första gången Sverige tog ett OS guld i ishockey vi hade väntat i 74 år.

Samma år efter OS så spelade Peter SM final mot Malmö. Peter var den i laget allt hängde på. Det stod i tidningen efter någon av matcherna Malmö – Forsberg 2-3. Men tyvärr så räckte inte Peter och MoDo ända fram och förlorade med 3-2 i matcher efter att ha ledat med 2-0.

Sen på sommaren så skrev Peter på för Quebec Nordiques ( Nuvarande Colorado Avalanche) det var ett saftigt kontrakt värt 40 miljoner kronor för 3 säsonger. När sedan säsongen skulle dra igång så vart det spelar strejk sk. lockout. Då fick Peter åka hem till MoDo och spela 11 matcher det han bli 5 mål och 9 assists d.v.s 14 poäng. Sedan kom den efter längtade NHL debuten mot Philadelfia han vart mycket hårt tagen av Eric Lindros men Foppa som han kallas gjorde 1 mål och spelade fram till 1. Hela säsongen gick bra för Peter han gjorde 15 mål och 35 assists på 47 matcher d.v.s 50 poäng mycket bra för att vara en rookie (nykomling). Han fick ut märkelsen årets rookie eller calder trophy som är en mycket fin utmärkelse. Säsongen 1995-96 var mycket lyckad för Peter och hans lag, dom hade flyttat från Quebec till Colorado och hoppades på ett lyft och det fick dom, det gick bra i grundserien och i play off var dom helt oslagbara dom mötte Florida i finalen det var inga större prolem för Colorado att klara av dom det vart 4-0 i matcher och sedan var stanley cup pokalen i Denver, Colorado. Peter kom 5:a i poängligan i grundserien med hela 126 poäng.

Peter vart fjärde svensk att vinna trion OS, VM, och Stanley Cup dom andra tre som vunnit är Håkan Loob, Mats Näslund och Tomas Jonsson.

Peter spås en lysande framtid i NHL och han anses redan som en sk. superstar.
Peter har inte bara hockey i huvudet han är även delägare i hästen Orbit Air.

Peter Forsberg, 1.7 out of 5 based on 12 ratings
| Mer
Betygsätt Peter Forsberg


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Peter Forsberg eller som på något sätt är relaterade med Peter Forsberg.

Kommentera Peter Forsberg

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2