.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Polen

Ämne: Geografi
| Mer

Religion: Romersk-katolska kyrkan har den säkraste ställningen, i synnerhet på landsbyggden och hos den äldre delen av befolkningen. Ca 70% av befolkningen beräknas vara katoliker. Av övriga kyrkor har den Ortodoxa c:a 400 000 medlemmar och de protestantiska samfunden tillsammans c:a 140 000.Undervisning: Skola är obligatorisk till 14 års ålder. Grundskolan är åttaårig.

Ekonomi: Sedan 1991 har Polens ekonomi stbiliseras mer och mer. Detta tack vare den blomstrande privata sektorn i landet. Polen har efter Albanien den starkaste ekonomiska tillväxten i europa. Den industriella produktionen ökade med 12% 1994. Mycket tack vare ökningen av produktionen av motor fordon, radio & TV och pappersmassa. Efter 5 år av stadig ekonomi har arbetslösheten minskat till ca 15%. Handels underskottet var 1994 starkt reducerat huvudsakligen tack vare den ökade exporten till väst-europa. Den vänster-regering som valdes 1993 har fått goda omdömen av utländska observatörer för regeringens skötsel av budgeten, men dom får ofta kritik för at dom inte går snabbare fram i privatiseringen.

Sociala Förhållanden: Social försäkringssystemet omfattar ca 80% av befolknigen. Pension utgår normalt för män vid 65 och för kvinnor vid 60 års ålder. Pensionens storlek är beroende av antalet verksamma år och inkomstnivån under dessa. Sjukpenningen motsvarar sedan 1974 full lön. För vård av sjukt barn under 14 år har man rätt till ledighet under upp till 60 dagar per år med förmåner motsvarande full lön. Hälso- och sjukvården är för flertalet kostnadsfri.

Historia: Orsaken till landets fattigdom beror till största del på Andra Världskriget. Kriget började med det tyska anfallet mot Polen, vars motstånd var brutet efter tre veckor. Tyskland ockuperade dess västra- och Sovjetunionen dess östra del. Kriget slog hårt mot Polens ekonomi och dom har inte förrän på 80- 90-talet dom börjat få ordning på sin ekonomi.

Numera vet jag inte riktig om man ska kalla Polen för ett U-land eftersom dom har utvecklats starkt dom senaste åren, med en stark ekonomi och sjunkande arbetslöshet. Men det är ju svårt att dra gränsen för vad som räknas till ett U-land. Polen kanske ligger någonstans mittemellan U- och I-land.

Polen, 2.8 out of 5 based on 3 ratings
| Mer
Betygsätt Polen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Polen eller som på något sätt är relaterade med Polen.

Kommentera Polen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2