.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Rom

Ämne: Geografi
| Mer

Colosseum

Amfiteater i Rom som byggdes mellan 70 och 80 e.Kr.Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare. Man satte även ut kristna på gladiatorarenan för att bli dödade av lejon. Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

Vatikanstaten

Är en självständig stat och ett påvedöme. Runt Vatikanstaten löper en mur som är cirka 3 200 meter lång. De delar av Vatikanen som allmänheten får besöka är Peterskyrkan och Vatikanmuseerna. För att besöka andra delar krävs tillstånd. 1984 skrevs Vatikanstaten in på UNESCO:s världsarvslista. Vatikanstaten är en av Europas mikrostater och världens minsta självständiga stat till ytan och befolkningsmängd.

Fontana di Trevi

Fontänen ligger på torget Piazza di Trevi i centrala Rom. Fontänen är ett mycket populärt turistmål och enligt traditionen ska man kasta ett mynt över axeln ner i fontänen för att få tur. Fontana di Trevi blev väldigt känd efter filmen Det ljuva livet (La Dolce Vita) där Anita Ekberg badar i den.

Piazza di Spagna (Spanska trappan)

1723 byggdes Spanska trappan med franska pengaroch godkändes av påven som den franske kungen. Det namn som används av turister är fel och betyder spanska torget. Det riktiga italienska namnet är Scalinata della Santissima Trinità dei Monti.

Forum Romanum

Forum Romanum var det antika Roms offentliga plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Bland de mest kända monumenten är Vestatemplet samt de båda triumfbågarna uppförda till två kejsares ära mellan 70 och 250 e.kr. Efter Romarrikets undergång fick byggnaderna på Forum Romanum förfalla men några förvandlades till kristna kyrkor. Under 1800- och 1900-talen genomfördes omfattande arkeologiska utgrävningar där. Idag tillhör Forum Romanum en av världens främsta turistattraktioner.

Upim – Varuhus

Upim ligger vid Piazza Santa Maria Maggiore och är ett supermarket med blandat utbud. Upim är en av Italiens största varhuskedjor med ca 340 butiker.

La Rinascente som ligger vid Via del Corso är ett lite dyrare varuhus som bl.a. har exklusivare kläder, parfymer och skor.

Auditorium Parco della Musica – Konserthus

Varje år besöker över en miljon människor konserthuset. Parco della Musica är inte bara ett konserthus utan har också utställningar, modevisningar, debatter och teaterföreställningar.

Teatro di Marcello – Teater

Teatern påbörjades av Julius Ceasar och avslutades av Augustus. Båda dessa var några av Roms första kejsare och hävdade att de hade grundat Rom. Augustus tillägnade teatern sin brorsson Marcellos och den heter därför Marcellos Teater (Teatro di Marcello).

Nuförtiden används byggnaden inte som teater men är fortfarande en populär sevärdhet.

Teatro dell’Opera – Opera

Operaföreställningar, balett, andra konserter, workshop och utbildning

Sidan är på italienska och därför är det svårt att förstå, annars finns det inte mycket information om Operan.

Rom, 3.5 out of 5 based on 16 ratings
| Mer
Betygsätt Rom


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Rom eller som på något sätt är relaterade med Rom.
  • No related posts

Kommentera Rom

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2