.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm

Ämne: Samhälle
| Mer

Det var en gång för länge, länge sedan en familj som bodde ensam ute på landsbygden. De var mycket fattiga och deras kläder var helt förstörda och liknade bara några trasor som var tagna från soptippen.Familjen bestod av en gammal och risig pappa som jobbade ute på en åker hela dagarna och en mamma som tvättade kläder i mycket smutsigt vatten och lagade mat varje dag. De hade dessutom en son som hjälpte både sin mor och far med en massa olika arbeten. Han hette
Tor och var bara 10 år gammal och slet som ett djur hela dagarna året om.

När han hjälpte sin far så kunde det vara att samla ihop högar med hö, laga sprickor i taket på deras stuga, hugga ved i skogen och bära tillbaka allt till stugan eller hjälpa till med plogen ute på åkern. Han kunde hjälpa sin mor med att städa i stugan, laga mat, tvätta kläder i det smutsiga vattnet från en bäck som rann förbi huset.

De bodde i en liten stuga som liknade ett ruckel men den var precis stor nog för att det skulle få plats med tre sängar, ett litet kök och ett litet bord där familjen satt och åt mat varje dag.

En varm sommardag hade Tor fått nog av allt arbete och slit, så han packade ihop sina viktigaste saker och tog lite bröd ur köket, när inte hans mamma såg och gick iväg från sin mor och far och sitt hus för han hade fått nog. Han skulle rymma hemifrån.

När han hade gått i flera timmar, så kände han att han var hungrig som en varg, så han satte sig ner på den smutsiga marken och åt av det goda brödet, som han tagit ur hans mors kök. Precis när han var färdig, såg han en häst med vagn komma rullande från det håll han hade kommit ifrån. Han såg också en man som satt på vagnen och höll i tyglarna.

När mannen kom fram till Tor, sa han:

- Hallå där, vad gör en liten pojke som du här mitt ute i ödemarken?

- Jag har rymt hemifrån för att jag inte orkar med allt slit och släp där hemma. Jag vill inte ha ett sådant där tråkigt liv som min mormor och morfar hade och som mina föräldrar har nu – arbeta på en åker hela dagarna eller tvätta kläder och laga mat. Jag vill mycket hellre in och se den jättestora staden, Stockholm.

- Jaha, det vill du, men vet du vad? Jag är nämligen på väg in till Stockholm och du måste vara trött efter att ha gått så långt, så du kan ta dig en tupplur på den lilla biten hö som jag har här bak i vagnen.

- Tusen tack! Hur ska jag någonsin kunna tacka dig, herr…? sa Tor och hoppade upp på vagnen och rättade till höet så att han skulle kunna sova bra.

- Olof Svensson, men kalla mig bara Olof, är du snäll.

- Okej, kan du väcka mig när vi är framme, så vore det bra.

- Visst, sa Olof.

Några minuter senare sa Olof:

- Förresten, jag glömde att fråga, vad heter du egentligen?

När han märkte, att han inte fick något svar, vände han sig om och såg att Tor sov. Då log Olof och tänkte: vilken trevlig liten grabb, sovande tryggt som en björn i ide.

När de kom fram till Stockholm kunde Olof inte väcka Tor, hur mycket han än försökte. Han såg så utmattad och trött ut så han lyfte upp honom ur vagnen och la honom försiktigt i det mjuka, gröna gräset inne i stadsparken och lät honom sova.

Efter många timmars skön sömn, blev han väckt av att någon skakade om honom lite löst och sa:

- Hallå vakna, vakna!

Tor slog upp ögonen och såg att det var en flicka i hans egen ålder som stod och stirrade på honom med ögon lika blå som havet.

- Vem är du? frågade Tor.

- Jag heter Victoria. Vem är du? sa flickan.

- Jag heter Tor…

- Jaha, men varför ligger du här och sover i de där smutsiga kläderna då?

- Det är för att jag kommer från en smutsig och fattig familj, så jag har liksom inte råd att ha annat på mig.

- Men vad gör du här i Stockholm då?

- Jag har rymt hemifrån för att jag vill uppleva något nytt istället för att arbeta varje dag tillsammans med min mamma och pappa.

- Hur kom du hit? Om du arbetar varje dag, måste du bo ute på landsbygden, eller?

- Jo, men jag fick lift av en man som hette Olof Svensson, och han skulle väcka mig, när vi kom hit, men han gjorde tydligen inte det. Nu har jag ingen mat och ingenstans att bo eller att sova. Jag är dessutom ensam och fattig som en kyrkråtta.

- Hm, jag vet. Du kan få sova hos mig. Vi kan fråga min pappa, sa Victoria.

- Är det säkert?

- Självklart. Kom så går vi!

De hade bara gått i ungefär fem minuter, innan de kom fram till ett mycket stort hus, som låg mitt i Stockholm. De stannade.

- Här bor jag, sa Victoria glatt.

- Wow! Bor du verkligen i det här stora huset? Sa Tor förvånad men glad.

- Japp! Men det bor också en annan person. Kan du gissa vem?

- Hm, nej, jag kan inte komma på någon.

- Kungen bor här såklart. Jag är hans dotter!

- Nej, menar du det. Är du kungens dotter?

- Jag vet, jag vet. Inte så mycket snack nu. Du måste ha ett bad och någonstans att bo.

Victoria tog tag i Tors hand och drog honom med sig mot det stora slottet. Victoria knackade på dörren och efter ett litet tag kom det en man och öppnade.

- Goddag, Victoria, kom in, men du, unge herrn, du får stanna ute.

- Nej, Erik, du får inte! sa Victoria och stoppade butlern från att stänga igen dörren.

- Han är min vän och han är hungrig och måste ha ett bad.

- Jaha, okej då. Kom in, du kommer precis i tid för lunch, sa Erik och släppte in Tor.

- Kom, så går vi och badar dig, sa Victoria.

Några timmar senare satt Tor med nya, rena kläder runt ett stort bord med hur mycket mat som helst. Han hade aldrig sett så mycket mat i hela sitt liv! Det kändes som om han hade kommit till himmelriket. Runt bordet satt självaste Kungen, hans fru Drottningen, Victoria och Tor. Tor var tvungen att nypa sig hårt i armen för att förstå att det hela inte var en dröm. Tor åt som om han inte fått mat på flera månader.

- Min dotter Victoria sa, att du heter Tor, stämmer det? frågade Kungen, när Tor var proppmätt och belåten.

- Ja, jag heter Tor.

- Skulle du vilja bo kvar här tillsammans med min dotter, min fru och mig? Då skulle du uppfylla min största önskan någonsin.

- Menar ni det? Vad är det för önskning? sa Tor och lyste upp med ett leende som en sol.

- Du förstår, efter det att min dotter föddes, så ville jag också gärna ha en son, men det blev tyvärr aldrig så. Därför undrar jag nu, om du skulle vilja vara min son och bli boende här och därmed stanna i Stockholm? Skulle du kunna göra det för mig, Tor?

- Det gör jag mycket gärna, sa Tor.

- Men då får du lova mig att du får vara snäll mot Victoria och sköta dina läxor för nu ska du också börja i skolan för att lära dig läsa och skriva. Klok ska du bli som en uggla.

- Jag lovar att jag ska vara snäll mot allt och alla och definitivt sköta mina läxor på bästa sätt.

- Vad bra, jag är stolt över dig, sa Kungen.

Tor fick ett eget rum som var nästan dubbelt så stort som hans gamla stuga i det stora slottet och han lekte med sin nya syster varje dag. Alla kring honom var mycket glada, snälla och trevliga mot den nya medlemmen av kungafamiljen.

Tor var dessutom glad som en lärka, när han fick ett bättre och gladare liv på grund av att han hade rymt hemifrån. Men hur gick det för hans mor och far – jo dem tyckte Kungen synd om så de fick flytta till Stockholm och bo i ett fint rymligt hus som inte låg så långt ifrån slottet.

Tors mamma fick arbeta i slottet som chefskock medans hans pappa fick jobba som trädgårdschef i kungafamiljens trädgård. De levde glada tillsammans i resten av deras liv.
Snipp, snapp, snut – så var sagan slut!

Henrik Hauervig-Jörgensen

Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm, 1.3 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm eller som på något sätt är relaterade med Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm.

Kommentera Sagan om pojken som ville upptäcka Stockholm

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2