.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Schindlers Lista

Oskar Schindler har från allra första början inget som helst intresse för att försöka rädda några judar. Han är medlem i tyska nazistpartiet och det enda som intresserar honom är att följa Hitlers lagar men även göra bra affärer och tjäna mycket pengar. Han är en väldigt ambitiös och girig person så han gör en egen arbetsrörelse och driver en fabrik tillsammans med Itzak Stern. När han väljer ut judar som han vill ska vara arbetare för honom, så förstår han inte att han egentligen hjälper de från det annars grymma ödet som väntar de. De ska till koncentrationslägren till gaskamrarna och gasas ihjäl med giftet Cyanid B.

Schindlers fabrik går mycket bra och han tjänar mer pengar än vad han någonsin kommer att kunna använda under hela sitt liv. Hans arbetare kommer fram till honom och andra judar och säger att han är en god man, för om de inte fått jobb där skulle de ha varit döda nu. Detta får Schindler att börja tänka lite mer på att det som händer med judarna inte är rätt.

Han börjar med att spruta vatten med en vattenslang på vagnarna med judarna som ska föras till ett koncentrationsläger en väldigt varm dag då de håller på att dö av värmeslag. Amon Goeth är en av dem som skrattar då han tycker att Schindler är galen som ger judarna hopp in i det sista, men det bryr han sig inte om.

Han står på ett berg och betraktar ett getto som tyskarna håller på att förinta. Bland alla människor, judar så går en ensam flicka med röd jacka. Schindler ser hur hon ensam försöker gömma sig från att bli mördad av nazisterna och ingen kan hjälpa henne. Senare såg han samma flicka i röd jacka död på en vagn som skulle föras till krematoriet och där skulle hon brännas. Det får honom ännu mer att inse att det som pågår inte är rättvist och att han bör göra något.

Det som tillslut får Oskar Schindler att besluta sig om att till varje pris rädda judarna är då han får veta att Itzak Stern snart ska föras till ett koncentrationsläger. Stern betyder väldigt mycket för Schindler, för det är han som har gjort hans fabrik möjlig att få igång och börja tjäna pengar. De har blivit goda vänner och Schindler skulle nog göra vad som helst för Stern. Han vill inte längre att judar ska utsättas för det ödet som väntar de i gaskamrarna och börjar då tillsammans med Stern göra en lista på hundratals judar som han sedan ska försöka köpa av Amon Goeth innan de förs till lägren. Till Goeth säger han att de på listan är alla arbetare han vill ha till en handgranatsfabrik och lyckas sedan muta honom att sälja judarna. Han ger Goeth alla de pengar som han tjänat ihop på sin fabrik och Stern förstår då att Schindler inte gör det här för sitt eget intresse på att tjäna pengar, utan för att rädda så många judar som möjligt.

Det finns en gräns mellan att vara man och mördare och det är att om man utför sin plikt och mördar någon, följer de lagar som man är tvungen till för att behålla sitt liv och skydda sin familj, så betraktas man mer som ett offer än en mördare. Man kan döda någon i självförsvar och inte kallas mördare för man kämpar för sitt eget liv. Och som det var under Hitlers makt och man försökte hjälpa en jude så skulle ändå någon annan mörda de. Man skulle därmed sätta sitt eget liv på spel, för om Hitler skulle få reda på att man försökt rädda en jude då visste man att man var död.

Mördare däremot är sådana som kallblodigt kan mörda någon, utan att få en order på det och sedan inte känna medlidande med personen eller få dåligt samvete efteråt. Om man dödar någon utan direkt anledning, eller man kanske har en anledning, som till exempel svartsjuka, svek och så vidare, är man också en mördare.

Man är en man om man står för det man gjort och inte skyller ifrån sig allt på andra och då ska man också kunna erkänna att man har felat. Ingen människa på jorden har funnits som inte har felat, därför kan alla förvandlas från mördare till man, bara man förstår att man hade syndat och att man sedan ångrar sig.

Det är inte försent att förvandlas från medlöpare till hjälpare om man bara fortfarande kan hjälpa några judar, om det så bara är ett fåtal kvar av dem. Man kan inte komma efter att de redan blivit förintade och allt är över och säga då, att man faktiskt ville hjälpa judarna men man under hela judeförintelsen bara stod och såg på när de blev misshandlade, skjutna och liknande. Man kanske själv dödade judar och sedan vill man helt plötsligt att alla ska se en som en hjälte, vilket nu är försent. Därför anser jag att man kan bli en hjälte om man försöker strunta i allt som har med pengar att göra och riskerar sitt liv och sina nära och kära för att rädda ett folk som blivit orättvist behandlat. Bara det finns något kvar att rädda och man räddar det, så blir man hjälte. Det är också alltid bra att göra goda gärningar även om det kanske kommer lite sent.

Amon Goeth och ondskan

Amon Goeth är en person som vill ha makt över andra och han får aldrig dåligt samvete vad han än gör. Han är ond man som mördar folk för att det är kul, inte för att han är tvungen. Han tror att han har makt över andra då han skjuter eller misshandlar de, då de gjort något som han ogillar. Anledningen till att han skjuter folk är också för att han vet att de ändå dör, så då gör det inte så mycket skillnad om han skulle skjuta en värdelös arbetare som bara sitter istället för att jobba. Jag förstår varför han kan skjuta folk på det sättet, det var för att det hela gick väldigt fort. Man förstod inte att det som hände var fel och det var väldigt svårt att påverka något. Det var ungefär som hyperinflationen i Tyskland år 1923, pengarna rasade i rekordfart ner i värde och det trycktes ständigt nya sedlar. Man kunde inte förstå riktigt vad som hände, precis som detta. Även franska revolutionen var väldigt snabb, men skillnaden var att de som utlöste revolutionen var de som såg och tyckte att feodalsystemet var orättvist, där kungen hade makten över alla. Medan det i Tyskland var judarnas förintelse som gick otroligt snabbt. Skulle det vara precis som franska revolutionen skulle det vara judarna som gör uppror mot tyska nazister, vilket det inte var i detta fall.

Ingen förutom Schindler kan ha kontroll över honom eller få honom att tänka efter innan han gör något dumt. Goeth lyssnar på allt som Oskar Schindler säger honom och följer också då hans råd. Schindler säger att makt inte är att döda personer som gör fel, makt är att ha all rätt att döda de, men inte göra det utan istället benåda de och låta de vara rädda för en istället. Så han gör precis som Schindler säger och benådar en kvinna som gör ett misstag, fastän han egentligen ville döda henne. Om man bara dödar den som gör något fel, får man inget utav den personen, eftersom denne är död, men benådar man denne då har man kontrollen över personen och därav makt. Så Goeth ser Schindler som en mycket smart person som det är lätt att förhandla med, de är också mycket goda vänner och båda bryr sig mycket om bådas åsikter om allting.

Han har bra relationer till de andra högt uppsatta militärer, men hans närmsta vän är ändå Schindler, och det är han själv som styr över andra mest. Han verkar lite bortskämd när han har får en villa som enligt honom inte är en villa, utan bara ett vanligt hus. Annars finns det inget som får honom i konflikt med de andra officierarna, de är alla mycket bra på att samarbeta.

Det som intresserar Goeth väldigt mycket är pengar, för pengar ger honom samtidigt också makt. Han är mycket barnslig med sin älskarinna och bryr sig inte alls om vad hon tycker, utan gör vad han vill när han är i hennes närhet. Men han har också en svag sida och det är den judiska hushållerskan Helen. Han älskar henne så mycket att han inte vill låta Schindler köpa henne för att hon ska arbeta för honom, även om det skulle rädda hennes liv. Han vill inte separera från henne, vara långt ifrån henne. Det han mest av allt vill göra är att fly med henne, men han vet att detta är omöjligt om han vill fortsätta att ha den makt han nu har. Därför misshandlar han och slår henne, för att han vill att hon ska uppföra sig bra så att han kan vara stolt över henne. Goeth vill att hon ska arbeta för Schindler och göra det så bra, för att undslippa att bli bortförd till ett koncentrationsläger.

Schindler säger att krig gräver fram det onda inom folk men Amon Goeth är inte bara ond, utan lite sjuk i huvudet för att han så kallblodigt kan skjuta en människa. Jag tror inte att han djupt inom sig är så ond som han verkar. Det är Hitlers makt som har hjärntvättat honom och han kan inte längre kontrollera sig själv, så därför förstår jag alla hans grymma agerande också. Amon ser väldigt ensam ut, han har ingen familj, är olycklig i kärlek så han tröstar nog sig själv med att döda folk och vara ond. Han tycker att han gör något bra för Tyskland och det får honom att känna sig mer levande och att han verkligen betyder något för någon. Goeth gör Hitler en stor tjänst och han bryr sig inte så mycket om andra människor (judar), för att de är enligt de flesta tyskar mindre värda och de måste utrotas.

Amon Goeth verkar ha svårt för att visa sina känslor och när han väl gör det blir allt bara fel. Egentligen är han inte så stark som han ser ut att vara, men ändå lyckas han nästan alltid få allt på sitt sätt, precis som han själv vill ha det. Han skulle aldrig erkänna att han har fel och den andre rätt för denne som enligt honom är mindre värd än honom, till exempel en jude, i något som helst sammanhang. Därför dödar han den judiska kvinnan, en utbildad ingenjör, som försöker få de andra att bygga ett hus från början för att annars rasar det hela ihop. Sedan följer han ändå hennes order då hon redan ligger död, eftersom han vet att kvinnan hade rätt. Goeths förebild är Hitler och det ser man då han ska avrättas, för att det sista han säger är just ”Heil Hitler”.

Schindler försöker förringa Goeths ondska inför Itzak Stern då han förklarar att Goeth lever under stor press då han befinner sig i en mycket svår situation som chef för ett koncentrationsläger. Goeth tycker egentligen att han har ett väldigt trist jobb och dessutom är han förälskad i en judisk tjänstekvinna, vilket är förbjudet. Schindler tar Goeth i försvar då han påpekar att det är kriget som tar fram det onda hos människan. Man kan aldrig få det goda, utan bara det onda, under krig eller liknande omständigheter. Schindler tror nog att Amon Goeth skulle ha varit en ganska trevlig människa om de inte var för kriget. Schindler säger också att Schindler är en härlig man som älskade att leva gott och tjäna pengar och att han inte kan tycka om att döda folk.

Ondska är inte något man direkt föds med. Alla barn är oskyldiga och de kan inte ha syndat. Men jag tror att alla har en god och en ond sida inom sig och att man kan välja en av dem. Så de som är onda nu har valt den onda sidan och de som är goda tog den andra sidan. Dessutom tror jag att man kan bli ond genom socialt sammanhang och genom sina egna föräldrar. Jag tror själv att det är föräldrarna som oftast och mest kan påverka sitt barn i de flesta sammanhang. Om man växer upp med dåliga omständigheter, där föräldrarna behandlar en orättvist eller bara på fel sätt, så kan hat börja komma fram ur en. När man blir större förstår man kanske bättre allting som man upplevt under barndomen och bestämmer sig för att hämnas. Men man hämnas då inte bara på dem som behandlat en person fel, man föser ut all sin ilska på andra också. På det sättet ser alla en som en ond person och då blir man alltså enligt dem en ond person, fastän man kanske precis som Goeth inte är allt igenom ond. Men även en god människa har något ont eller någon svart sida, som kanske inte syns, men den kommer förr eller senare fram till synes.

Oskar Schindler och Amon Goeth har många likheter som till exempel att de båda är medlemmar i det tyska nazistpartiet och de älskar att tjäna pengar. De verkar vara goda vänner och båda är väldigt giriga och ambitiösa, i alla fall i början av filmen. De tänker bara på sig själva för det mesta och bryr sig inte så mycket om vad andra har att tycka och säga. Båda har nog växt upp under samma, och lever nu också under nästan likadana omständigheter. Det de är olika på är att Schindler är mer som en affärsman som bidrar till industrier för Tyskland och har mindre viktig roll i nazistpartiet än Goeth. Schindler tycker att alla människor ska behandlas likadant och bryr sig inte om man till exempel är en jude. Han gör inget för att hjälpa judar som blir mördade och ihjälgasade. Han bryr sig mer om hur han ska få mer pengar och att han ska bli känd, alla ska minnas hans namn efter hans död. Goeth gillar inte alls att jobba för staten, men han gör det ändå. Han har stor position i Nazistpartiet, där han är chef för ett helt koncentrationsläger och ska försöka göra bra affärer med andra. Den största skillnaden mellan de två är att Schindler senare ”byter sida”. Schindler vill hjälpa judarna från det grymma ödet som de annars inte skulle kunna undvika utan honom. Han tycker inte att pengar har något värde alls om man inte gör något bra med dem. När han på slutet blir tvungen att fly för att han förrått sitt land, så inser han att han kunnat rädda åtminstone ett till liv. Bara om han gav bilen till Amon Goeth, skulle han få kanske tio judar till. Men han gav inte bilen så han brister ut i gråt, då han tycker att han gjort så lite ifrån sig. Han kunde rädda fler än de tusen judar han räddade, men han gjorde inte det. Han erkänner att han varit jävligt girig och förstår att det som tyska folket gjorde var fel. Amon Goeth däremot skulle aldrig kunna erkänna eller ens förstå att det han gör är fel. Goeth har också svårt att visa sina känslor, vilket Schindler inte alls har ett problem med. Schindler är en mycket öppen man och säger vad han tycker, fastän om han inte alltid tänker helt rätt.

Oskar Schindler och Amon Goeth samtalar under ett tillfälle om makt. Goeth säger att makt är då man har kontroll över en person och man har kontroll då man dödar personen. Han tror också att folk fruktar en då man har makt att döda.

Schindler håller inte med. Han börjar förklara att någon avrättar en person, begår alltså ett brott, för att personen gjort ett misstag. Då känns det helt rätt och ännu bättre om det är man själv som får avrätta personen. Man tror man har makt, men egentligen är det rättvisa, vilket inte är samma sak. Makt är då man har all rätt att döda en, men låter bli att göra det.

Relationen mellan Schindler och Goeth är en ganska stark vänskap, de är mycket lojala mot varandra. Utan alla pengar som Schindler har skulle han inte kunna muta eller få Goeth så intresserad av att göra några affärer med honom. Om Goeth inte kan komma överens med Schindler, får han ingen bra arbetskraft, och då kan han inte tjäna pengar. Deras relation blir stark då de samtalar om makt för där förstår de varandra mycket bättre. Schindler förstår varför Goeth dödar andra, medan Goeth inser hur smart Schindler är. Schindler är den enda personen Goeth kan tala om sina känslor för, att han älskar en judisk kvinna. Goeth vet att han kan anförtro Schindler och vet att det är säkert att tala om vadsomhelst med Schindler. Schindler försvarar Goeth och ser inte honom som en allt igenom ond människa.

Trots sin makt hamnar Goeth ofta i underläge gentemot Schindler då han försöker vara precis som Schindler säger att man bör vara. Goeth följer hans exempel om det där med makt och benådar en kvinna som enligt honom begått ett brott. Han känner att han har makt och benådar även en annan som gjort ett misstag, men skjuter honom sedan för att han bara inte kan klara av att inte göra det. Där blir Goeth underlägsen för att han försöker vara något han inte är och han kan inte stå emot att inte döda folk. Det är Goeths svaga sida och han kan inte rå för det. Han är helt enkelt inte sig själv då han inte skjuter judar som inte eller har gjort något misstag. Dessutom är Schindler mycket smartare än Goeth och kan övertala och överlista andra, precis som han gör med Goeth.

Schindlers Lista, 3.0 out of 5 based on 15 ratings
| Mer
Betygsätt Schindlers Lista


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Schindlers Lista eller som på något sätt är relaterade med Schindlers Lista.

Kommentera Schindlers Lista

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2