.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Siden

Ämne: Teknik
| Mer

Siden framställs av den tråd som mullbärsfjärilens larv spinner. Tråden kallas silke och tyget som vävs kallas siden. Silkesfjärilens honor lägger 300-400 ägg. Larven som sedan kläcks lever bara på blad från mullbärsträdet. Det tar ca 9 månader i naturen att bli larv från äggen, men vid industriell framställning tar det bara 9-10 dagar. Efter 4-5 veckor spinner larven in sig i en såkallad kokong av silkestråd. Längden på tråden i en kokong är mellan tre och fyra km lång. För att sedan få fram silkestråden läggs kokongen i hett vatten, då mjukas vissa limämnen upp. Detta gör att tråden kan lindas av kokongen, eller som det kallas hasplas av.
De yttersta lagren är en trasslig tråd som kallas flocksilke, där under kommer den fina silkestråden. Siden är en vävnad med både varp och inslag av heldragna silkefibrer.

Ett litet knippe på fem till sju trådar snos ihop till ett fint garn som kallas råsilke. Av flocksilket framställs ett garn av något sämre kvalitet som kallas bourettsilke. Denna konst har man kunnat i Kina seden år 2000 f Kr. Silkesfibern är starkare än någon annan textilfiber i förhållande till tjockleken, silkesfibern är 0.015 mm i diameter. Endast nylon kommer upp till samma styrka. En meter silkesfiber kan sträckas ut 15 cm utan att brista, vilket innebär att den är väldigt elastisk.

Det finns två huvudtyper av natursilke, Mullbärssilke och Tussahsilke. Mullbärssilket är det finaste, naturfärgat vitt, och glänsande. Tussahsilket är naturfärgat gulbrunt, grövre och ojämnare. Av silkestrådarna vävs sidentyger som indelas i tre olika grupper;
Haspelsiden- finaste kvaliteten.
Schappesiden- mellan kvaliteten.
Bourette- “sämsta” kvaliteten.

De största producenterna av råsilke är Kina, Indien, Japan, och Nordkorea. Från Thailand kommer Thaisilk. Ett ganska grovt sidentyg som ofta har starkt lysande färger. Silke går lätt att färga, färgerna ger en strålande lyskraft.

Sidentyger är väldigt fina, men också väldigt dyrbara. Därför har silket inspirerat forskare att försöka framställa en ersättare på kemisk väg, men ingen har lyckats!
Silket har bra fuktupptagningsförmåga. Den kan ta upp 30% av sin egen torrvikt, vilket gör att den reglerar temperatur lätt och gör att siden känns svalt på sommaren och varmt på vintern.
Enligt koranen så har siden bara burits av furstar, rövare, och änglar förr i tiden. Nu används det som ett material i vår vardag, men oftast när vi ska klä upp oss lite.
Sidentillverkningen spred sig så småningom till Europa där sidenväverier grundades främst i Frankrike och Italien.
I Italien, som förmedlat sidenhandeln från Orienten, blev den nationella silkesodlingen av allt större betydelse. Redan på 1500-talet blev landet beroende av import och kunde så småningom förse Europa med dess behov av siden, men franska sidenfabriker konkurrerade redan på 1200-talet med Italiens fabriker. Lyon var då huvudort för sidenväverierna. Den under 1800-talet grundade maskintillverkningen, dominerar nu helt markanden.

I Sverige inkallade drottning Lovisa Ulrika vid mitten av 1700-tlaet sidenvävaren Peyron från Lyon som ledare för de kinesiska vävare som bosatte sig i den för dem uppbyggda byn Kanton vid Drottningholm. Jean Eric Rehn anställdes som dessinateur och fick stor betydelse som mönsterritare och inskaffare av franska mönster, använda av Peyron. I Alingsås startade Jonas Alströmer sidentillverkningen i måttlig skala.
Antalet startade sidenväverier i Stockholm var en gång viktig, men idag är även det sista av dem nedlagt, K.A. Almgrens från år 1832.

Allteftersom tekniken utvecklats har siden tyger i allt större utsträckning tillverkats av konstfibrer. Av såväl naturliga som konstgjorda material vävs från florstunna och mjuka, till tjocka och kraftiga kvalitéer. Tygerna kan vara släta eller mönstervävda, enfärgade eller ha påtryckt mönster.

Dupion

Material: Mullbärssiden från Dupion-kokonger dvs. dubbelkokong (två silkesmaskar har spunnit sina kokonger så nära varandra att dom bildat en dubbelkokong).

Tillverkning: Indien. Varp av slätt haspelssilke. Inslag av den tjockare och knutiga Dupion-tråden. Kinesisk Dupion-garn som Indien importerar är slätare än den Dupion-garn som Indien tillverkar. Simbras Dupion-garn är av kinesiskt garn – den slätare och dyrare sorten.

Användning: Brudklänningar, festklänningar och gardiner.

Skötsel: Kemtvätt. Blir mjuk av vattentvätt, krymper (och blir då ett utmärkt skjort- blus tyg)

Shandong pongee

Material: Tussah siden (vitt siden)

Tillverkning: Kina. Tättvävt, slätt tuskaft. Shandong är namnet på ett område i Kina som traditionellt specialiserat sig på Tussah.

Användning: Säljs framför allt till eurytmidräkter, utmärkt till herrskjortor.

Sköttsel: Vattentvätt som ull.

Silketrikå

Material: Haspelsilke från mullbär

Tillverkning: Kina. Stickat av de släta upprullade garnet.

Användning: Underkläder: Trosor, linnen, boxerkalsonger, nattlinnen.

Skötsel: Handtvätt, som ull.

Trolltyg

Material: Tussah-silke, osorterat restmaterial.

Tillverkning: Indien. Grovt ihopsamlat (från golvet!) Handspunnet garn. Namnet Trolltyg är påhittat av specialister för utseendets skull.

Användning: Västar, jackor m.m.

Skötsel: Bör skakas ur noga för att få bort så mycket som möjligt av det “skräp” som finns i garnet. Tyget är svårsytt på vanlig symaskin.

Det finns många olika sorters siden. Detta är bara några få av de sorter som finns.

| Mer
Betygsätt Siden


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Siden eller som på något sätt är relaterade med Siden.

One Response to “Siden”

  1. samira on 10 Mar 2008 at 9:57 f m #

    hej, jag ÄLSKADE denna grej/saK, DET VAR JU VÄRSTA ORDEN SOM GJORDE ALLT. JAG BARA DYRKAR ER

Kommentera Siden

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2