.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Sir Henry Morton Stanley

Ämne: Biografier
| Mer

John Rowlands

H.M Stanley döptes till John Rowlands och var från Wales. Han föddes år 1841 som son till stadens byhora. Fem år senare, när hans morfar hade dött, lämnades han bort till ett barnhem för nästan ingenting. På barnhemmet så lärde han sig grunderna i skrivning, läsning och räkning, men han blev också sexuellt utnyttjad av de äldre pojkarna där. Både det sexuella utnyttjandet och att rektorn på barnhemmet var en tyrann och just hade slagit halvt ihjäl honom, var det som fick honom att rymma därifrån. Han sökte upp sin farfar för att få hjälp men han ville inte veta av honom.

Men han hittade en kusin istället som var rektor på en skola och han anställde John som lärare. Men där arbetade han inte länge, inom ett år fick han flytta till sin farbror i Liverpool där det var mycket stränga regler. Efter att ha tagit en massa småjobb, bl a som slaktare, så tog han jobb på ett segelfartyg som skulle till New Orleans. I New Orleans så träffade han en snäll affärsman som hette Henry Morton Stanley som adopterade den John som sin son. Han utbildade unge John så senare började han jobba i en lanthandel i Arkansas. En kort tid efter det dog affärsmannen. Då bestämde sig John för att ta affärsmannens namn. John Rowlands blev Henry Morton Stanley.

Henry Morton Stanley

När inbördeskriget bröt ut år så tänkte först inte Stanley ta värvning men efter att hans flickvän skickat kvinnokläder (att skicka kvinnokläder till någon betyder att den personen är feg) till honom så tog han värvning. Han blev tillfångatagen och efter det så bestämde han sig för att byta sida. Efter ungefär en månad så blev han klassad som feg och missplacerad så de skickade hem honom. År 1862 så var han tillbaka i Liverpool men då var han fattig och hans kläder var trasiga och han var sjuk. Han skulle ha dött om det inte hade varit för en snäll familj som tog hand om honom om skötte honom. Men en kort tid efter att han hade blivit frisk så var han igång igen. Under sin tid i Förenta staternas flotta skrev han sin första artikel som han skickade in och han hade tur och fick jobb på tidningen Missouri Democrat.

På Missouri Democrat och andra tidningar så deltog Stanley i många expeditioner för att kunna skriva reserepotage från andra länder. I oktober år 1869 var Stanley i Madrid och han fick ett telegram från en Mr Gordon Bennett. I det stod det att Mr Gordon Bennett ville att Stanley skulle komma till Paris.

Livingstone

Doktor David Livingstone studerade teologi och medicin. 1840 när han hade studerat klart åkte han till Afrika som missionär, men han bekämpade sjukdomar och slaveriet. Under sin första resa till Afrika upptäckte han Ngamisjön och Victoriafallen,

plus att han utforskade Zambezifloden. Han gjorde några fler resor till Afrika och upptäckte fler saker. Under sinsista resa skulle han försöka hitta Nilens källor. Men sedan försvann han och var borta i fem år.

”Doctor Livingstone I presume”

När Stanley anlände till Paris berättade Mr Gordon att Stanley hade fått uppdraget att hitta Livingstone som hade varit försvunnen i fem år. Stanley samlade ihop en stor expedition som var uppdelad i fem mindre grupper. Expeditionen startade Zanzibar i mars 1871. han hade hört att de hade setts en vit man nära Ujuji som låg ca 750 engelska mil in i landet.

Expeditionen utsattes för många påfrestningar under sin 200 dagar långa resa. Stanley fick malaria, dysenteri och led av hungersnöd. Alla som var med i expeditionen fick vara med om översvämningar, olika farsoter, torka och hungersnöd. Vid resans slut så hade två tredjedelar av expeditionens bärare övergivit expeditionen eller dött.

Den tionde november 1971 så kom Stanley äntligen fram till Ujiji. Uppståndelsen kring Stanleys ankomst gjorde att en stor folkmassa samlades. En mycket gammal och sjuk man hjälptes fram genom folkmassan mot Stanley. Stanley tog av sig hjälmen, sträckte fram handen och sa: ”Doktor Livingstone, förmodar jag”.

Stanley och Livingstone blev vänner snabbt. Stanley bestämde sig för att stanna kvar med Livingstone för att försöka slutföra hans uppdrag. Från början tänkte han åka direkt tillbaka till New York och berätta om den lyckade expeditionen. Men han stannade hos Livingstone i ett år. Därefter åkte han tillbaka till New York där han skrev boken ”How I found Livingstone”. Det var lätt för honom att komma ihåg allt som hänt eftersom han hade skrivit dagbok under hela expeditionen.

Efter Livingstone

1873 dog Livingstone. Stanley bestämde sig då för att fortsätta Livingstones oavslutade expedition. Så ett år efter Livingstones död hade Stanley samlat ihop en ny expedition. De gick samma väg som Livingstone hade gått. Hans arbete i Afrika bidrog till att Belgien koloniserade Kongo. Stanleys sista resa gick till Egyptiska Sudan, för att befria guvernören av Equatoria.

1895 blev Stanley medlem i engelska parlamentet. Han blev sedan adlad 1899. Sina sista år i livet tillbringade han på sin stora egendom nära Pirbright i Surrey. Han dog år 1904.

Sir Henry Morton Stanley, 2.4 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Sir Henry Morton Stanley


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Sir Henry Morton Stanley eller som på något sätt är relaterade med Sir Henry Morton Stanley.

Kommentera Sir Henry Morton Stanley

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2